BAFRALI ÇiFTÇiLER DERTLi!

Bafra Ovası'nda çeltik hasadı başladı. Taban fiyatın açıklanmamasından şikayet eden çeltik üreticileri, 'Üretici çeltiğini biçmeye başladı.Özel firmalar devletin piyasada olmamasından faydalanmaya çalışıyor. Devletin bu duruma el atmasını istiyoruz’ dedi.

A+A-

Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 17,4'ünün yapıldığı Samsun'un en önemli çeltik ekim merkezi Bafra Ovası'nda çeltik hasadı başladı. Yaklaşık 135 bin dekarda çeltik üretimin yapıldığı ovadaki üreticiler, hasat başlamasına rağmen devletin çeltik taban fiyatını açıklamamasından şikayetçi. Tarım Kredi Kooperatiflerinin taban fiyat açıklanmadan çeltik alımı yapmasının köylüyü zor durumda bıraktığını söyleyen üreticiler, devletin taban fiyatını açıklayarak, üreticiyi özel sektörün elinden kurtarması gerektiğini söyledi.

Üreticilerin özel sektöre mecbur edildiğini belirten İsmet Hız, ’’Bafra Ovamızda Şirinköy, Altınay, Soğukçam ve Gelemağra Mahalleleri olmak üzeri yaklaşık 10 binlerce dönüm çeltik ekiliyor. Bu çeltiklerimizin biçilmeye başladı ama hali hazırda bir fiyat açıklaması yok. Fındık üreticisinin fiyatını Sayın Cumhurbaşkanımız 2-3 ay öncesinden açıkladı. Millet ne alacağının hesabını yaptı. Ama gel gelelim bizim çeltik fiyatlarımızda hiçbir açıklama yok. Şu an çeltik alan firmaların dediği miktar neyse odur. Burada çeltik üreticileri olarak büyük bir kaybımız var. En kısa zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve yetkililerden çeltik fiyatlarının açıklanmasını istiyoruz’’ dedi.

Diğer bir çeltik üreticisi Kenan Hünük ise, ’’Sayın Tarım Bakanımızdan Karadeniz de fındığın fiyatlarının nasıl açıklandıysa, çeltik fiyatlarının da açıklanmasını istiyoruz. Çeltiklerimiz biçilmeye başlandı ama daha fiyatlarından haberimiz yok’’ dedi.

Çeltik fiyatlarının her sene düşük olduğu belirten Fehmi Cibal, ‘’Her sene çeltik fiyatları düşük ve bu sebepten dolayı köylü vatandaşlarımız traktörlerini ve arsalarını satmakta. Fiyatların düşük olmasından dolayı her sene çifçilerimiz iflas durumları ile karşı karşıya gelmektedir. Maliyetlerimiz yüksek olduğu için çeltik fiyatlarının da bir an önce yüksek fiyattan açıklanmasını istiyoruz’’ dedi.

bafrali-ciftciler-dertli-1.jpgbafrali-ciftciler-dertli-2.jpgbafrali-ciftciler-dertli-3.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum