Bafra'da Yerli  Karpuz ve Kavun Piyasada Yerini Aldı

Bafra'da Yerli Karpuz ve Kavun Piyasada Yerini Aldı

​Samsun’un Bafra Ovası’nda Nisan Ayı içersin de 30 bin dekar üzerine örtü altı ekimi yapılan Yerli Karpuz ve Kavun'un hasadı üreticiler tarafından yapılmaya başlandı.

A+A-

  Türkiye'nin ikinci Çukurovası olarak bilenen  Bafra Ovası' nda  ilk Yerli Kavun ve Karpuz hasatı  Üreticiler tarafından gerçekleştirilerek Dış Piyasada,İç Piyasada ve  Pazar tezgâhların da yerini almaya başladı. Bafra'nın yakın ve yüksek Mahallerinde üreticiler tarafından üretilen Yerli Kavun ve Karpuz Samsun Büyükşehir Bafra Halinde ve tezgahlar da yerini yavaş yavaş almaya başladı. Bafra'nın yakın ve yüksek Mahallerinde üreticiler tarafından üretilen Yerli Kavun ve Karpuz Samsun Büyükşehir Bafra Halinde ve tezgahlar da yerini almaya başladı.  Türkiye'nin ikinci Çukur Ovası olan Bafra Ovası'nda geçen yıla göre bu yıl da Kavun ve Karpuz ekiminde yüzde 45 civarında bir artış yaşanırken, bu yıl Nisan Ayın da örtü altı olarak 17 bin dekar alanda karpuz, 13 bin dekar alanda da kavun yetiştirildiği yapıldı.

"Yerli Kavun ve Karpuz İç ve Dış Piyasada Yerini Aldı"

İlk zamanlarda sıcaklığın erken ve yoğun yaşanan Adana karpuzunun bittiği şu dönemlerde  bu geçen yıla üreticiler tarafında Nisan Ayı içerisinde ekimi yapılan Kavun-karpuzun Temmuz ayı içinde de çıkmasıyla beraber büyük rağbet görüyor. Karpuzlu Mahallesinde Komisyonculuk ve üreticilik yapan Turgay Aydın, bu yıl 25.dönüm Karpuz 20 dönümde Kavun üretimi yaptık. Kavun  3 yıldır Üreticiye zarar değil para kazandırıyor.Ama bunu Karpuz Üreticisine de zarar ettiriyor. Aydın, "Bu yıl Bafra ovamızda yaz mevsiminin normal sıcakların üzerin de  olmasından dolayı Kavun ve Karpuzun daha güzel ve tatlı olmasını sağlıyor.Geçen sezon Kavun hal çıkış fiyatı 1.20 kuruş ile 1 TL arasında seyretti yani Üreticisini üzmedi para kazandırdı.Karpuz ise sezonu çok iyi açarak 80 kuruştan başlayıp 10 kuruşa kadar inerek Üreticisine zarar ettirmişti. Bu yıl ise şu an  Kavunun ve Karpuzun tarlalardan piyasaya daha yeni çıkmasına rağmen hal çıkış fiyatları ise fiyatlar Kavun  1.70 kuruş ile 1.80 kuruş arası, Karpuz ise 50 kuruş ile 60 kuruş arasında piyasada alıcı buluyor. Pazar da ise  Yerli  Kavun'un kilosu 2.50 kuruş ile 3 TL'den  Yerli  Karpuzun  kilosu ise 1.50 kuruş  satılıyor. Bu yıl yine Kavun Üreticinin yüzü gülecek gibi gösteriyor,ama Karpuz için onu şu anlık söylemek zor. İç piyasada Adana ve Mersin'den gelen kavun ve karpuz son dönemlerini yaşıyorlar, onların yerine Ülkemizin ikinci Çukurovası olarak adlandırılan Bafra Ovamızda 1.sınıf yetiştiriciliği yapılan Kavun ve Karpuz hasatına başlanarak iç ve dış piyasalarda aldı.

" Kavun Fiyatı Üreticinin Yüzünü Güldürecek, Ama Karpuz Fiyat Konusunda Üreticiyi Üzebilir "

Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha da umutluyuz,ama şu an öyle gösteriyor ki Kavun yüzümüzü fiyat konusunda oldukça güldürecek, ama Karpuz için onu söylemek zor gibi görülüyor hatta Karpuz Fiyatlarında inşallah olmaz ama düşüşte yaşanabilir. Yaptığımız ürünlerimizden çok şükür olsun ki üç yıldır yüzümüz gülüyor.Büyük ihtimal bu yıl da büyük harcamalar ve emek harcayarak yaptığımız Kavun ve karpuzdan yine de umudumuz kesmek istemiyoruz o yüzdendir ki umutluyuz.Bazı üreticilerimiz üretimini yaptığı Karpuz ve Kavunlarını piyasa çıkarmadan tarlasında kabala satıyor. İnşallah hava şartları müsait olursa bu yıl ki kavun ve karpuz mahsullerimizden yüzümüz gülecek. Piyasaya yeni çıkan Bafra Yerli Kavun ve Karpuz öncelikle dış piyasa olarak İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir ve Bursa'ya gitmekte. Hasatına yeni başlanan Yerli Kavun ve Karpuz  yaklaşık 5-10 gün sonrada bollaştıkça İç piyasa da Karadeniz sahil bölgesine ve ilçemizin iç piyasasında daha fazla göreceğiz” dedi.

bafrada-yerli--karpuz-ve-kavun-piyasada-yerini-aldi-3.jpgbafrada-yerli--karpuz-ve-kavun-piyasada-yerini-aldi-4.jpgbafrada-yerli--karpuz-ve-kavun-piyasada-yerini-aldi-1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.