BAFRA'DA VATANDAŞ SOBADAN VAZGEÇMİYOR...

BAFRA'DA VATANDAŞ SOBADAN VAZGEÇMİYOR...

Samsun'un Bafra ilçesinde Kara Kış kapıya dayanmadan soba kullanıcıların asla vazgeçemedikleri sobalarını almaya ve kurmaya başladılar.

A+A-

Bafra ilçesinde Kızılırmak Mahallesi  Yaşar Doğu caddesin de  1973 yılından itibaren soba İmalatı ile uğraşan Fetih Koç(70 )her sene olduğu gibi  bu yıl da şu günler de havaların iyice soğumaya başlaması  birlikte vatandaşlarımızın asla vazgeçemedikleri soba yakma alışkanlığından dolayı bu sene de  yavaş yavaş sobalarını erken alıp kurmaya başladılar.

Koç,1955 yılların da henüz çocukken  atalarımız ,dedelerimiz ve babalarımız  zor şartlar altın da kara çekiç ve makaslarla tenekeden soba yaparlardı.Şimdi ise  Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Pres Makineleriyle seri ve hızlı İmalat yapıyoruz. Tabiki de Doğal gaz bizleri etkiledi ama yine de şükür olsun ki Türkiye'nin her bölgesine artı Gürcistan'a soba imalatımız gerçekleştiriyoruz.İlçemize yaklaşık  5. yıl önce gelen Doğal Gazın gelmesine  rağmen bu alışkanlıklarından hiçbir zaman vazgeçmeyen bazı vatandaşlarımız dedelerinden,atalarından ve büyüklerinde gördükleri örf ve adetlerini hale devam ettiriyorlar.Doğal Gazın ilçemize ilk geldiği günden beri  vatandaşların  çoğu yerine doğal gazı tercih ediyor, ama bazıları da  sobadan vazgeçmeyerek evin bir odasına  soba kurmayı da ihmal etmiyorlar.Doğal Gazın gelmesiyle birlikte soba satışlarımızı fazlasıyla etkilemişti ve satışlarımız % 60 ve % 65 azaldı.Vatandaşlarımızın en çok aldıkları soba tipi ise Kuzine tipi sobalar çünkü hem yemeğini pişiriyorlar,hem de köy ekmeği ve böreğini pişiriyorlar yani çok kullanışlı olduğu için.

Ama yüksek gelen  doğal gaz faturalar sonucunda doğal gaz kullanımından tekrar sobaya  dönen vatandaşlarımız da oluyor.Bu yıl da onun yoğunluğunu yaşıyoruz.Soba satışlarımızı özellikle ilçemizin yüksek mahallerine ,yakın mahallerine  ve şehir içindeki vatandaşlarımıza gerçekleştiriyoruz.Soba fiyatlarımızı da geçen yıldaki fiyatlara göre satıyoruz, yani vatandaşlarımızın cebini ve bütçesini düşünerek zam yapmadık. Bu yıl ki soba fiyatlarımız ise;Kovalı uyuyan soba 175 TL ile 450 TL arası,Döküm Sobalar ise 350 TL ile 650 TL arası ve Kovalı Uyuyan Kuzineler fiyatı ise 250 TL ile 500 TL arasında satılıyor.Vatandaşlarımızın en çok tercih Kovalı Kuzine sobalarını tercih ediyorlar, sebebi de üzerinde hem yemelerini ve köy ekmeği yapıp pişiriyorlar, yani çok kullanışlı olduğu için seçiyorlar.Bazı Vatandaşlarımız bütçeleri yeni soba almaya  yetmediği için eski sobalarını kullanmak için bizlere tamir ettiriyorlar.Henüz  Kara Kış Kapaya dayanmadan soba kullanan vatandaşlarımız Soba,Soba Altlığı,Boru,Izgara ve Kovalarını temin ediyorlar. Ben gerçekten işime, mesleğime  aşığım ve severek yapıyorum. inşallah sağlığım el verdikçe vatandaşa hizmet etmeye devam edeceğim daha sonra  ata ve baba mesleği olan Soba imalatı işimi bir süre sonra oğluma bırakacağım.dedi.

Evine soba alan Hatice Beyaz Pınar(70) adlı teyzemiz ise ben kendimi bildim bileli soba kullanıyorum.Sobanın yerini sıcaklığını hiç bir şey tutmaz. Bizler  atalarımızdan,dedelerimizden ve büyüklerimizden gördüğümüz alışkanlıkları evimiz de doğal gaz olmasına rağmen  soba kültürünü devam ettiriyoruz.Sobanın verdiği sıcaklık bambaşka.Doğal gaza rağmen bu yıl da sobamızı yenileyip kullanmaya devam ediyorum.Soğuklar ve Kara kış tam bastırmadan sobamızı ,kovasını, Izgarasını, borusu ve soba altlığını aldık.İnşallah bu sene de sobamızın üzerinde kestanemizi,ıhlamur çayımızı,Çayımızı,Kestanemizi,Fındığımızı, Ekmek Kızartmayı  ve yemeğimizi eksik etmeyeceğiz bundan daha güzeli var mı. Tabi ki de doğal gaz kullanan arkadaşlarımız da var ama gerçekten sobanın özlemini çekiyorlar.

Doğal Gazı Kullanan  vatandaşlarımız da diyorlar  sobanın yeri ayrı,doğal gazın yeri ayrı.Ben soba kullanmaktan memnunum ve sağlığım el verdikçe kullanmaya devam edeceğim. dedi.

Haber: Ebubekir Yılmaz

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum