Bafra’da Tarım Tehlikede Topyekün Mücadele İçin Vatandaşlar Uyarılıyor

Bafra’da Tarım Tehlikede Topyekün Mücadele İçin Vatandaşlar Uyarılıyor

Samsun ve Karadeniz bölgesini istila eden kahverengi kokarca olarak bilinen ve tarım bitkilerine ciddi zararlar veren böcekle ilgili mücadele sürüyor.

A+A-

Samsun ve Karadeniz bölgesini istila eden kahverengi kokarca olarak bilinen ve tarım bitkilerine ciddi zararlar veren böcekle ilgili mücadele sürüyor. Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar dahilinde, Bafralı vatandaşlar ziyaret edilerek böcekle ilgili uyarılıyor.

Bafra İlçe Tarım Müdürülüğü konuyla ilgii birbilgilendirme metni yayınladı.

Kahverengi kokarcanın zarar yaptığı ürünlerden  fındık başta olmak üzere diğer meyveler, biber, domates, fasulye gibi sebzeler ilçe ekonomimiz için büyük önem taşımaktadır.

2017 yılında ülkemize Gürcistan sınırından geçiş yaparak ilk olarak Artvin ilinde görülen bu zararlı yıllar itibariyle ilçemize kadar gelmiştir. Tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan birçok bitki ile beslenen istilacı bir zararlıdır.

 Meyveler ve sebzelerde şekil bozuklukları meyve içlerinde çürümeler oluşur. Hem verim hem de kalite kayıplarına neden olarak ekonomik anlamda zarara sebep olmaktadır.

Kahverengi kokarca erginleri yüksek uçuş kapasitesine sahip olduğundan bir bölgeden diğer bölgeye kolaylıkla geçiş yapabilirler. İlçemizde 2023 yılında tespit edilen kahverengi kokarca ile mücadelede mekanik mücadele, biyoteknik mücadele ve kimyasal mücadele bir arada yapılmalıdır. Sonbahar döneminde kış uykusu için kapalı ve  sıcak ortamları tercih ettiğinden dolayı , Mekanik mücadelede  ev, ahır, depo ve işyerlerinde bulunan kahverengi kokarca zararlısı toplanıp imha edilerek, ilkbahar ve yazın  ürünlerde oluşabilecek zarar en aza indirilecektir.

İlkbahardan itibaren zararlının bulaşık olduğu tespit edilen alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılacak kimyasal mücadele kokarca zararının en aza indirilmesine katkı sağlayacaktır.

Tarım ve Orman Bakanlığının Hazırlamış olduğu Eylem planı kapsamında ilçemizde bulunan Kamu Kurumları, Kit ve STK lar ile işbirliği yapılarak, Eğitim yayım ve kamuoyu bilgilendirilme faaliyetleri yapılmaya başlanmıştır. Kırsal mahallelerde çiftçilerimizi bilgilendirebilmek amacı ile broşür, afiş ve lifletler hazırlanıp dağıtılacaktır.

whatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-43.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-44.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-49.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-41.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-38.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-37.jpegwhatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-42.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.