Bafra'da şeker Pancarı Üretimi Ele Alındı

Bafra Ziraat Odası'nın düzenlediği Şeker Pancarı Üretimi ile ilgili tolantı Bafra Kaymakamı Cevdert Ertürkmen AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı ve Çarşamba şeker pancarı Genel Müdürü Akif Ulukaya'nın katılımı ile gerçekleşti.

A+A-

Toplantının açılış konuşmasını Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner gerçekleştirdi, Tosuner konuşmasında Bafra Samsun'un en büyük ovasına sahibiz, şeker pancarı ise Bölgemiz Türkiye'nin % 10'nunu karşılıyoruz.  Bugün burada amacımız hem şeker pancarını konuşacağız hemde üreticilere bilgiler vereceğiz. Buraya gelen katılımcılara teşekkür ederim" dedi.

Çarşamba şeker pancarı fabrikasının açılmasına karar verildikten sonra ve şeker pancarı üretiminin tekrar gündeme gelmesi bizleri bir araya getirdi diyen Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, " Anadolu’da geleneksel ürünlerimizden biri olan şeker pancarı yıllardır ekilmekte. Bölgemizde de vardı fakat 7-8 yıldır  fabrikamızın kapalı kalması sebebi ile  üretimi bitmişti ama bugün yeniden varız.

Şeker pancarı ekilen alanlarda ben daha önce kaymakamlık yaptım. Bu ürünün yabancısı değilim. Ertürkmen; hatta benim memleketimde bu ürüne Kocabaş denir. Adı gibi sevimli ve tatlı bir üründür. Fakat Ziraat Odası başkanımında ifadesi şuydu; çeltikten memnunuz, cebimize paramız giriyor. Ama diğer alanlarımızda mevcut ekim alanlarımızın alternatifi olacak bir ürün ve bize büyük alanlar sağlayacak.  Çiftçimizin buna yönelebilmesi için çiftçimizinde bundan para kazanmasını öngörmesi lazım dedi.

AK Parti Milletvekili Av. Orhan Kırcalı ise, değerli hemşerilerim, çok güzel bir arazi üzerinde yaşıyoruz. Bir ova üzerinde yaşıyoruz ve altın değerindeki topraklara sahibiz. Öyle bir ova ki, burada biz tarımımızı daha akıllı daha modern gerçekleştirdiğimizde hem Türkiye ’deki tarım ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz  hem de, dünyaya burada tarımla ilgili ürettiğimiz tüm ihtiyaçlarımızı pazarlama imkânına sahip oluruz.

Konumuz gereği pancarı ele alırsak, geçmiş yıllarda 350.000 tona yakın şeker pancarı üretimini yapabileceğimiz bir alana sahiptik. Yıllar içinde 350.000 tondan artık geriye doğru bir düşüş yaşandı ve her şey için sıfırdan başlayacağız. Çarşamba şeker pancarı fabrikamızın açılacağı konusunda artık çalışmalar somut hale geldi." dedi

Konuşmaların ardından Çarşamba Şeker Pancarı Genel Müdürü Akif Ulukan, çiftçilerin sorularını cevapladı.

dsc-0078-664x440.JPGdsc-0067-664x440-001.JPGdsc-0073-664x440-001.JPGdsc-0080-664x440.JPG

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.