Bafra'da Manda Yetiştiriciliği Büyüyor

Bafra'da Manda Yetiştiriciliği Büyüyor

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ‘’Manda Mamullerinin Bafra Ve Ülkemize  Büyük Ekonomik Katkıda Bulunacağına Gönülden İnanıyoruz’’

A+A-

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve beraberindekiler Bafra İlçesine bağlı Fener Mahallesinde kalmaksan şekerler manda çiftliğini ziyaret ederek manda ve manda sütü üretimi yapan kalmaksan şekerler manda çiftliğini ziyaret ederek manda yetiştiriciliği hakkında bilgiler aldı.

Kalmaksan şekerler manda çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şeker,’’Ben bu işe hobi olarak Fener Mahallesinde çiftliğimde 2 yıl önce başladım. Kar amacı gözetmeksizin  mandalardan günde aldığım yaklaşık 60, 65 litre sütü Bafra ve Bölgesinde, Samsun’da ve Ankara’da  Bafra markasını en iyi şekilde duyuran restoran  zincirine vermekteyim. Onlarda  bu sütlerden restoranlardında Yoğurt, sütlaç  yapıp müşterilerine sunmaktadırlar. 40 baş manda ile en iyi şekilde günlük taze süt almaktayım.’’dedi.

Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin,’’ ise Birliğimiz; Samsun Valiliği, 19Mayıs Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün teşvikleri ile manda yetiştiriciliği yapan 17 işletme  sahibi ile birlikte 20.05.2008 tarihinde kurulmuş olup  Türkiye’de kurulan ilk manda yetiştiricileri birliğidir.

Ayrıca Birliğimiz Türkiye’de manda yetiştiriciliği yapan diğer illere yapılan ziyaretler ile bu illerde de birliklerin kurulmasına öncülük yapmıştır. Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği 2008 yılında kurulmuş olup 5996 sayılı veteriner hizmetleri ıslah amaçlı hayvan yetiştirici birlikleri kapsamında ilimizin 18 ilçesinde hizmet vermektedir.

Samsun ilimizde 22 bin  manda sayısı ile Türkiye’de ilk sırada yer  almaktadır. Bu sayının 9 bini anaç olup Bafra ilçemizde 10.000 manda sayısı ile ilk sıradadır. 

Son yıllarda Türkiye’nin manda üretim merkezi haline gelen Samsun, 22 bin manda ile hayvan sayısında birinciliği kimseye kaptırmıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Anaç Manda Desteği ile ilde üretim kalitesi ve hayvan sayısı giderek artıyor.

Samsun’da bu işin bu kadar önde olmasının önemli bir sebebi de Kızılırmak Deltası’nın varlığıdır. Bildiğimiz üzere manda ıslak alanlara özgü bir hayvandır. Bu anlamda Deltada beslenme payı yüksek olduğu için Kızılırmak deltası, diğer adıyla Samsun’umuzun simgesi Kuş Cenneti önemli olup öte yandan Delta’nın da olmazsa olmazı ekolojik dengeyi sağlama açısından mandadır.

Manda ürünlerinde de kaliteli bir üretimle markalaştıklarını belirten Metin, manda yoğurdu, tereyağı, kaymağının yanında dondurmasının da yapılmaya başlandığını vurguladı.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,’’Mandanın birincil ürünü manda sütüdür. Kuru madde oranı ve gıda değeri yüksek bir süttür ve dondurma imalatı yanında sütlü tatlıların yapımı ve pastanecilik için uygundur. Yan ürünler olarak da manda yoğurdu, manda tereyağı, manda kaymağı, manda peyniri sayabiliriz. Özellikle hediyelik kaymaklı Bafra lokumumuzla da iddialıyız. Manda, sütü dışında eti de kıymetli bir hayvandır. Manda eti sıfır kolesterol ve sıfır yağ içeriği yanı sıra lezzeti ile de peşin yargıları yıkmaktadır.’’diyerek sözlerini tamamladı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,’’Samsun'un ve Bafra’nın simgesi doğa harikası Kızılırmak ve deltasının olmazsa olmazı mandadır. Amacımız kültürel varlıklarımızı korumak, manda ürünlerini tanıtmak ve ekonomiye kazandırmaktır. Manda mamullerinin Bafra ve ülkemize büyük ekonomik katkıda bulunacağına gönülden inanıyoruz.

Delta olmazsa manda olmaz, manda olmazsa delta olmaz. 1980’li yıllarda deltamızda manda sayısı 2 bin civarındaydı, bugün itibariyle 10 bin adet anaç mandamız mevcuttur. Manda deltada otluyor, deltanın ekolojik dengesini sağlıyor. Göllerde yürüdüğü zaman balık yavrularına yollar açıyor. Manda otlarken kuşlar sırtlarındaki parazitlerle besleniyor. Kuşlar ile mandalar aile şeklinde deltada yaşıyor.” diye konuştu. 

Haber: Abdullah Özdemir

Bafra'da Manda Yetiştiriciliği BüyüyorBafra'da Manda Yetiştiriciliği BüyüyorBafra'da Manda Yetiştiriciliği BüyüyorBafra'da Manda Yetiştiriciliği BüyüyorBafra'da Manda Yetiştiriciliği BüyüyorBafra'da Manda Yetiştiriciliği Büyüyor

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.