BAFRA’DA MANDA COMBASI DAĞITIMI YAPILDI

BAFRA’DA MANDA COMBASI DAĞITIMI YAPILDI

 Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce 2020 yılı içerisinde uygulanacak olan “Damızlık Mandalarda Verimliliği Arttırma Projesi” kapsamında Samsun’un Bafra ilçesinde 36 üreticiye Manda Combası dağıtımı yapıldı.

A+A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce 2020 yılı içerisinde uygulanacak olan “Damızlık Mandalarda Verimliliği Arttırma Projesi” kapsamında Samsun’un Bafra ilçesinde 36 üreticiye Manda Combası dağıtımı yapıldı. Bafra ilçesi Hayvan Pazarında yapılan törene Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaş, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı İsmail Metin, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

 MANDA ORANININ ARTIŞINA KATKI SAĞLANMIŞTIR

 Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı İsmail Metin konuşmasında “Bugüne kadar Bakanlık ile yapmış olduğumuz projelerde manda oranının artışına katkı sağlamıştır. İlimizde ki manda desteklemelerinde yılda 8 milyon TL üreticilere destek sağlanmıştır. Bu 8 milyon TL’nin yüzde 20’si yapılan projelerin katkısıdır. Damızlık değeri yüksek mandaların tabi tohumlama combası olarak mandalarımızın süt verimliliği yönünden genetik ilerleme ve kan tazeleme amacıyla 36 adet combayı sürümüze katarak hedefimiz yüksek verimli manda elde etmektir” dedi.

SAYISAL ARTIŞIN YANINDA VERİMDE ARTACAK

 Metin’in ardından konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaş, Samsun manda yetiştiriciliğinde ülkemizin lokomotif ilinden. Özellikle Bafra bu konuda oldukça iyi. Biz bu dokunuşları oldukça önemsiyoruz. Burada dağıtacağımız mandalar damızlık kalitesi ve verimliliği yüksek olması nedeniyle sayısal artışın yanında verimlerimiz de artacak”ifadelerini kullandı.

MANDACILIĞA 8 MİLYON DESTEK VERİLDİ

 Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Buradaki combaların Bafra için çok önemli olduğunu düşünüyorum kan değişimi açısından. 2019 yılı içerisinde desteklere baktığımızda toplamda 8 milyon TL sadece mandacılığa desek verdik. Bunun yanında hem comba desteğinde hem de birliğimizin yapmış olduğu OKA Projesi kapsamını da bahsetmek istiyorum.  9 tane veterinerimizle suni tohumlama işlemine de başladık. İlimize yakışır bir biçimde hem verimliliği arttırarak üreticilere destek vermek istiyoruz. Ben emeği geçen herkese saygılar sunuyorum ”dedi.

BAFRA MANDAYA YABANCI DEĞİL

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise Manda yetiştiriciliği itibari ile ilk üçteyiz doğrudur. Ancak mandadan elde ettiğimiz verim noktasında hala kat etmemiz gereken bir yol var. Bu combaların dağıtımı da verimliliği arttırma noktasında bir kan değişimi olacak. Manda varlığımız bir noktada kaldı. O yüzden birim başına düşen verimin arttırılması konusunda combalar iyi gelecek. Bafra mandaya yabancı değil. Bunu meslek edinen çiftçilerimiz var. Onlara da teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından comba dağıtımı için kura çekimi yapıldı. Kura çekiminin akabinde program son buldu.
Bafra’da Manda Combası Dağıtımı YapıldıBafra’da Manda Combası Dağıtımı YapıldıBafra’da Manda Combası Dağıtımı YapıldıBafra’da Manda Combası Dağıtımı YapıldıBafra’da Manda Combası Dağıtımı Yapıldı


 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.