BAFRA'DA LAHANA ÜRETİCİSİ PERİŞAN

BAFRA'DA LAHANA ÜRETİCİSİ PERİŞAN

Bafra Ovası’nda fiyatların düşüklüğü nedeniyle lahanalarını satamayan çiftçiler sıkıntılı günler geçiriyor.

A+A-

Bu yıl ürettikleri lahanaların elde kalması ve pazar bulamamaları nedeniyle üreticiler zor durumda. Türkiye’nin birçok kentine gönderilen lahana (kelem) bu yıl yeterli pazar bulamadığından dolayı üreticisinin elinde kaldı. Geçen yıl kilosu 1.2 TL’ye satılan lahana bu sene 25-30 kuruşa alıcı bulamıyor.
Her yıl zahmetli bir emek karşılığı tarlalara ekilen ve hasat döneminde Bafra halinde pazarlanan lahanalar bu yıl yeterli pazar bulunmadığından, üreticisi tarafından tarlada bırakılmak zorunda kaldı. Çiftçiler, geçen yıl lahana fiyatlarının iyi olduğunu, en azından emeklerinin karşılığını aldıklarını, bu yıl ise ürünün para etmediğini belirtti. 
Türbe köyünden 64 yaşındaki Sabit Aydın, “Pazara mal getiriyoruz ancak hiç talep yok. Bu seneki gibi boş pazara rastlamadım. Dışarıdan alıcı yok, bizim halciler de yavaş alıyor. Her yerde üretim var, bir de bizim pazarımız yok” dedi.
Hava şartlarının sıcak gitmesi ve diğer sebzelerin bitmeden lahananın çıkması nedeniyle fiyatlarda düşüş olduğunu belirten Altınova köylüsü 63 yaşındaki Abdullah Kılıç, “Alıcı çıkmadı, mal elimizde kaldı. Geçen sene kilosu 1.20 liraya satılan lahana şu anda 25-30 kuruş, onu da alan yok. Onun için vatandaş da kesmiyor, tarlada çürümeye terk etti. Pazara getirse işçi parasını kurtarmıyor, mazotu kurtarmıyor. Onun için vatandaş kesmiyor” diye konuştu. 
Uzun yıllardan bu yana lahana üretimi yapan Eldavut köyünden 63 yaşındaki Zekeriya Bandır, “Artık tarımcılık bitti. Bunun en önemli nedeni ise mazota yapılan aşırı zamlar ile gübrenin pahalı olması. Daha bir sefer mal satamadık. Yarısı tarlada duruyor” şeklinde konuştu.
Sebze meyve komisyoncusu 50 yaşındaki Eyüp Asan ise, “İstediğimiz parayı kazanamıyoruz. Gönderdiğimiz yerlerde mallar satılmıyor. Kışlık malların yanında yazlıkta da böyleydi. Yani Bafra Ovası’ndaki çiftçi bu sezon ne ilaççıya para ödeyebilir ne gübreciye doğru dürüst ödeyebilir ne de fide parasını ödeyebilir. Zor bir sezon geçiriyor. Bu böyle olunca tabi ki bizi de etkiliyor. Çiftçimiz rahat değil” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.