BAFRA'DA İLK ARABULUCULUK BÜROSU AÇILDI

BAFRA'DA İLK ARABULUCULUK BÜROSU AÇILDI

Bafra'da İlk Arabuluculuk Bürosu Açıldı.

A+A-

Arabuluculuk bürosunu açan Av. Ayhan Çil, Arabuluculuk Konusu hakkında şunları söyledi, '' Arabuluculuk alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olarak tarafların kendi aralarında uzman kişiler yardımıyla kolay, ucuz ve yargılamaya oranla kısa zamanda her iki tarafın da kabul edecekleri ortak bir çözüm üretme yöntemi olarak, tarihi geçmişimize ve milli kültürümüze uygun olduğu gibi başta Avrupa Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere modem hukuk sistemlerinde de başarıyla uygulanan ve hukukumuzda da 22/06/2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6325 Sayılı Yasa ile uygulanmaya başlayan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

 

Arabuluculuk; sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek, müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamaların ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve isteğe bağlı yürütülen bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Bu faaliyeti yürüten ve Adalet Bakanlığındaki resmi sicile kayıtlı olan kişiye arabulucu denir. 

Taraflar birlikte veya kendileri arabulucuya başvurma teklifinde bulunabilir ve arabulucuya başvurma teklif edilen diğer taraf en geç 30 gün içinde dava konusu uyuşmazlığın arabulucu aracılığı ile çözümü yönünde teklife cevap vermelidir. Eğer cevap vermez ise bu teklifi reddetmiş sayılır. 

Arabulucu tarafları toplantıya davet ederek tarafları dinleyecek, tarafların önerilerini diğerine ileterek ortak çözüm yöntemi bulacaktır. Yasalara göre ancak hakim tarafından yapılması gereken işlemleri yapamayacaktır.

Arabuluculuk toplantılarına bizzat veya avukatınız aracılığıyla katılabileceksiniz.

Arabulucuya başvuracağınızı mahkememize bildirmeniz halinde görülmekte olan davanın duruşmasının üç ayı geçmemek üzere ertelenebilecektir. Birlikte talep etmeniz halinde ise bu süre üç aya kadar daha uzatılabilecektir.

Arabuluculuğa başvurma konusunda anlaşmaya vardığınızı mahkememize bildirmeniz halinde, sürecin başlamasından sona ermesine kadar geçirilen süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

Uyuşmazlık konusunda anlaşmaya varmanız, isteğe bağlı olarak arabuluculuk faaliyetinden vazgeçmeniz, görüşmelerden çekilmeniz veya arabuluculuk faaliyetini sona erdirmeniz ve 6325 Sayılı Yasanın 21. maddesinde belirtilen hallerde arabuluculuk sona erecektir.

Arabulucuya başvurma konusunda karşı tarafla anlaşmanız halinde www.adalet.gov.tr internet adresindeki Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı birimindeki Güncel Arabulucular Listesi linkinden isim ve adres itibariyle resmi listeye kayıtlı Arabulucuların isim ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.