Bafra'da eski usül hasad yapıyorlar

Bafra'da 1993 yıllından bugüne Yeraltı köyünde patoz ile buğday hasatı yapan İsmet Başokur yeni teknolojiye göre eski uygulamaları kullandığını böyle daha iyi verim aldıklarını söyledi.

A+A-

Nebiyan mahallesine bağlı Büyük yerltı köyünden 1993 yıllından bugüne patoz ile buğday hasatı yapan İsmet Başokur patoz hasatnı şu sözlerle anlattı,"

Başokur , "Çifciyim yeni nesile göre eskiye devam ediyoruz. Aşağı köyler Biçerdöverle hasad yapıyor. Kırsal bölgelerde patozlarla devam ediyoruz. Yeni teknolojiye göre biz hala eskiyle çalışıyoruz. eskiye oranla daha az iş yaptıklarınıda söyleyen Başokur, eskiden 20 yda 30 ton buğday hasatı yapıyorduk şimdi ise 7 tona kadar düştü. Eskiden topraklarımız da verim çok daha iyi oluyordu ama şimdi o verimleri bulamıyoruz" dedi.

Ben 1993'ten bu yana yaptığını söyleyen çiftçi Başokur,eskiden 10 fıçı mazot harcıyordum şimdi ise 1,5 fıçı zor harcıyoruz. Eskiden 2 ay süren buğday hasadı şimdi 10 günde bitiyor" dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "2017-2018 hububat yılında TMO 80-85 kuruştan alım yaptı. Bafra Ovası'nda geriye dönük yıllara göre yüzde 40 ile 45 oranında ekim alanlarında azalma var. 2000'li yıllarda yaklaşık 20-25 bin ton buğday üretiyordu ama 2018 yılında yaklaşık 10-11 bin tonlara geriledi. Bu sene de ekim az ama verim ve kalite yüksek. Bugün un sektöründe güzel bir kalite yakalamış olduk" dedi.

 

 

 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.