Bafra'da Bir Asrın Şahidi

Samsun'un Bafra İlçesi Büyük Yeraltı köyünde yaşan 117 yaşındaki Sellahattin Karamahmutoğlu bir asırdır yaşadığı hayatı bafra55.net'e anlattı.

A+A-

Karamahmutoğlu,  "Martın 25'de 117 yaşıma girdim. 117 yıllık yaşamımda hiç alkol kullanmadım. Doktorum  bana dediki senin vucudunda nikotin eksikliği var. Nikotin eksiliğini sigarayla gidermen lazımbuna rağmen  kötü maddeller kullanmadım. Gençlerede bu bu tür maddelleri kullanmaması için rica ediyorum" dedi.

117'lik asır çınar Karamahmutoğlu, "Rus harbinde, Ruslar Erzurum'a girdiğinide söyleyerek, 'Erzurum giriş kapıları Kale içerisindedir. Kapılar bir rus birde Türkiye tarafında vardı. Ruslar kendi tarafındaki kapıya karakol kurdu. Maraşel Fevzi Paşa geldi bu kapıyı neden buraya kurdunuz dedi. Rus maraşelde bu kapı buradan kalksa bile ben kızılırmak'a kadar gideceğim dedi.  Sonrasında karakolu kaldırdılar ordan tepeye kurdular. Rus maraşeli bizimle halen harp ediyor. O zaman almanlarla birlikteydik. O zamanlar Almanlarla kardeş gibiydik benim amcam rus harbine esir düştü. 4 sene kaldı orada. Eski adamlar kabadayı adamlardı kimsenin ayağına gitmezlerdi. 

KENDİME İYİ BAKARIM

1935 yıllından bu yana Bafra Büyük Yeraltı mahallesinde yaşıyorum. Eskiden hayvancıllık yapardık. Arı peteklerim vardı arı bakardık. Zamanında bal çok yedim ben kendime iyi bakarım sabah 5'de kalkardım. Sabah kalkmam geçmişten bu yana bende alışkanlık haline geldi. Yatsı namazınadan sonrada hemen yatarım.

YUNAN SAVAŞINDA TÜRK ASKERLERİ YER ALTINDAN TÜNEL KAZDI

Selahattin Karamahmutoğlu, Yunan Türk harbinde yunanlar harp yaparken Yunanistan'ın büyük bir bayramı vardı. Yunun askerler bu bayramda bizden üç gün istirat istedi o zaman başımızda Atatürk, İsmet İnönüd, Maraşal Fevzi Çakmak vardı.  Onlarda tamam diyerek izin verdiler.

Yunanların çadırı bölüğü deniz kıyısındaydı, izinden sonra Yunan ordusu bayramlarını kutlarken, İsmet İnönü ve Atatürk onların bulunduğu yere keşif yapmaya gitti.

Yunan ordusu bölüklerini yedi kat tel örgü ile sarımış,  direklere ise zil takılmışlardı.  Telleri geçmeye çalışan olursa zil ötsün diye sarmışlardı.Mustafa Kemal Atatürk daha sonra subaylarını çağırarak subaylara dediki aranızdan 10 asker sececeğiz tellerin altından geçecek tünel yapacaksınız ve diğer taraftan çıkacaksınız dedi.  Atatürk askerleri secti mevkiye götürdü.  Atatürk'ün seçtiği 10 asker tünel kazarak Yunan ordusunun bölüğünü geçtiler ve türk askerleri  Yunan askerini sabaha karşı uykularında bi hamle ile yok ettiler. 

Benim 8 çocuğum var. 6'sı oğlan, 2'si kız. Hep yüksek kesimlerde havanın iyi olduğu yerlerde yaşadım. 30 tane ineğim vardı. 27 tanede arı kovanım 5 vakit namazımı kılarım. Biz yaşlı adamız biz eskiyi anlatırız. Gençler Gençnliklerini ama şimdiki gençler cok kötü durumda hepsi alkol sigara kullanıyor" dedi.

 

bafrada-bir-asrin-sahidi-1.jpg

bafrada-bir-asrin-sahidi-2.jpg

bafrada-bir-asrin-sahidi-3.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum