Bafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik Ekiyor

Bafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik Ekiyor

Bafra Ovasında 45 Aile 1042 Dekar Alanda Damlama Sulama İle Çeltik yapıyor

A+A-

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Katmakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Çeltik Komisyon Üyesi Şükrü Derebey, Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytaç Akın, Bafra Kadastro Müdürü Esat Kurt, Doğanca Mahalle Muhtarı Temel Kaya  ile birlikte Doğanca Mahallesinde 120 dekar araziye damlama su ile çeltik ekimi yapan üretici Adnan Halil Koparan’ı ziyaret ederek, çalışmaları yakinen takip ettiler.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen ve üreticilere güven aşılayan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetimi bugünde Bafra Çeltik Komisyon Başkanı ve Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,

Doğanca Mahallesi üreticilerinden Adnan Halil  Koparan, ’’ 120 dekar araziye damlama su ile çeltik ekimi yapmaktayız. En başta damlama sulamada sudan tasarruf, lazer masrafı, rotovatör düzleme masrafı yani bu tür masraflar olmuyor sadece burada damlama hortumu maliyeti biraz maliyeti arttırıyor. Maliyet açısından diğer dikimlere göre daha iyi. Hedefimiz dönüm başına 700-800 kilo civarında idi. Muhtemelen bu kiloları yakalayacağımızı tahmin ediyorum. Hemde diğer ekimlere nazaran kolaylıklar olmaktadır.’’dedi.

Bafra Çeltik Komisyon Başkanı ve Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ziyarette üreticilere devletin tarıma verdiği desteklerden söz ederek en ufak problemlerinde çekinmeden aramalarını söyleyerek bol ürün ve kazanç temennisinde bulundu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ‘’  Bafra Pirinci bir dünya markasıdır.

Bafra’mız Karadeniz Bölgesi’nin yüzde 60 pirinç üretim üstü konumundadır. Çiftçilerimizin daha çok kazanması ve hak ettiği övgüyü alması, ilçemizin bu önemli ürününün hakkıyla bilinmesi Bafralılar olarak hepimizin görevidir. Bu konuyu da Biz, Bafra olarak büyük bir aileyiz anlayışı ile aşacağız.

Damlama sulama sistemi ile sulanan arazilerde mahsulde verimlilik gözlenirken, su tüketiminde ise yüzde 80 oranında bir tasarruf sağlanmış olmaktadır. Bafra Ovası’nda yaklaşık 140 bin dekar çeltik yapılan mükemmel bir ovaya sahibiz. Çeltik arazilerinde mükemmel bir kalite ve gelişme var.

Bafra’da 45 aile ise 1042 Dekar Damlama Sulama ile çeltik ekimi yapmaktadır.

En önemli getirisi suda büyük bir tasarruf var. Biliyorsunuz 2030 yıllarında küresel ısınmadan dolayı su sıkıntısı yaşanacağı konusunda bilim adamları bunu gündeme getiriyor. Ama bu gibi tarımların damlama su ile gerçekleştirilirse ovadaki suyumuzun ve barajdaki sularımızın azalma şansları çok az olur. Şu an ovada sulanan çeltik sularının yüzde 80’i boşa akıyor. Ama şu gördüğümüz damlama su çeltikte su kaybı yok. 3 günde 4 günde bir 1 buçuk saat çalışıp damlama su ile göllendirip mükemmel bir çeltik var.

Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahip ilçemizde, ilk olarak çeltik ekimi 1952 yılında başlamıştır.

Kızılırmak Nehrinde sulama imkanı olması avantajıyla Bafra Ovasında çeltik üretimi her geçen yıl artmaktadır. 2019 yılı verilerine göre Bafra'da 130 bin dekar alana 91 bin ton çeltik üretimi ile 275 milyon lira katkıyla ilçe ekonomisinin lokomotifi konumuna gelmiştir. Bafra'da 2 bin 300 çiftçi Bafra ovasında çeltik üretimi yapmaktadır.’’diyerek sözlerini tamamladı.

Bafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik EkiyorBafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik EkiyorBafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik EkiyorBafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik EkiyorBafra'da 42 Aile Damla Sulama Sistemi İle Çeltik Ekiyor

 

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.