BAFRA'DA "3. EKOLOJİK YAŞAM VE TOHUM TAKASI ŞENLİĞİ YAPILDI

BAFRA'DA "3. EKOLOJİK YAŞAM VE TOHUM TAKASI ŞENLİĞİ YAPILDI

Bafra ilçesinde, “3.Ekolojik Yaşam ve Tohum Takası Şenliği” yapıldı.

A+A-

Bafra İlçesinin Sürmeli Mahallesi'nde, Sürmeli Köyü Derneğince düzenlenen şenlik, mahalle ihtiyar heyetinin oluşturduğu halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı.

       Şenlikte, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Yüksek Okulu Organik Tarım Bölümü öğrencileri ve Sürmeli Mahallesi çiftçileri, tohum takası yaptı.

EKOLOJİK YAŞAM VE TOHUM TAKASI ŞENLİĞİ YAĞMURUN AZİZLİĞİNE UĞRADI

        Sürmeli Köyü Derneği (SÜRDER) tarafından, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediyesi ve Bafra İçin Hepimiz Platformunun desteği ile "3. Ekolojik  Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" Organik Köy olarak bilinen Bafra Sürmeli Köyünde gerçekleşti.
        Sürmeli Köyü Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle başlayan şenlikte vatandaşlar hem alışveriş yaptı, hem de stantları gezerek, bilgi sahibi oldu.

        Tohum Takas şenliğine gelen AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin stantları gezerek bilgiler aldı ve fotoğraf çektirdi.       

        Şenlikte Samsun ve Bafra Bisikletliler Temsilcilikleri köydeki gençlere bisiklet getirip, birlikte köy etrafında 2 etaptan oluşan tur düzenledi.
         Yağan yağmur nedeniyle çok sayıda vatandaş alandan ayrıldı. Şenliğin yapıldığı Sürmeli Köyü Organik Pazar alanında doğaseverler ve stant görevlileri kaldı. Köylerden getirilen organik tohumlar bir taraftan takas edilirken bir taraftan da Organik ürünlerin satışı yapıldı.
         Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Yüksek Okulu Müdürü Organik Tarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Sürmeli’nin Samsun’un organik arka bahçesi olacağını belirterek, "Üniversite, çiftçi ve köylü işbirliğiyle organik köy oluşturduk. Tam 5 yıldır bu çalışmanın içerisindeyiz. Aynı zamanda organik tohumları çiftçilerimizle paylaşıyoruz ve bu paylaşımda çok güzel organik ürünler ortaya çıkarmaktayız. İnsanlarımızın sağlıklı ürün tüketebilmeleri için Sürmeli organik köyü,Samsun’un organik arka bahçesi olacaktır ve bunun için büyük gayret sarf ediyoruz" dedi.

         Bafra Sürmeli Köyü Derneği Başkanı ve  TEMA Vakfı Bafra Temsilcisi Süleyman Özata ise hedeflerinin, mevcut arazileri organik tarıma açmak olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

        "4 yıldır gayretle uğraştığımız projemiz bugün meyvesini verdi. Sürmeli köyümüzde 27 kişi organik ürün müracaatında bulundu. Bunlardan 4'ü organik ürünü yetiştirme belgelerini aldı. Sürmeli köyündeki amacımız, bu ürünlerimizi köyümüzde yetiştirip pazarlamak, aynı zamanda da köyümüzü ekolojik turizme açmaktır. Köyümüz için farklı projeler ürettik, önümüzdeki haftalarda organik ürünlerin olduğu sabah kahvaltıları vereceğiz. Köylümüz bu projeye inanarak yola çıktı. Allah'ın izniyle çalışmalarımız devam edecek."

          OMÜ stant görevlilerinden Erkan Gören ise, “Tohum şenliğimizin üçüncüsünü Sürmeli köyünde yapmamızın amacı köyümüz organik tarım için çalışma içindeydi. Organik tarıma geçiş sürecindeydi. Şuanda artık organik ürünleri pazara sunacak hale geldi. Yerel tohumları atadan gelme tohumların tespitini yapabilmek, bunların hastalıklı olanlarını ayıklayıp bunları tohumtakas.org adlı sitemizde tüm Türkiye`deki tohum severlerimize dağıtıyoruz. Amacımız bu tohumları öldürmeyip, saklayıp geliştirmektir” dedi.
          Ondokuzmayıs Üniversitesi Vakfı Koleji Müdürü Mustafa Kurt, “Sürmeli Köyündeki tohum takas şenliği son derece güzel oldu. Ancak yağmurun azizliğine uğradı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizimde burada bulunma nedenimiz öğrencilerimiz Sürmeli Köyü öğrencileri ile tohum takası yaptılar. Bahçelerimize ekip elde ettiğimiz tohumları karşılıklı takas edip daha arttırarak bu döngüyü devam ettirmek” diye konuştu.

           Şenliğe; AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, 19 Mayıs İlçe Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra ilçe Başkanı Nihat Oktay,Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Yüksek Okulu Müdürü Organik Tarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan,Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, İşadamları,mesleki oda temsilcileri, Sürmeli Mahallesi sakinleri ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

                          NAMIK AZGIN  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.