Bafra’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Coşku İle Kutlandı

Samsun'un Bafra ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler günü Bafra Alparlan Türkeş parkında düzenlenen eğlence programı ile kutlandı.

A+A-

Samsun'un Bafra ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler günü Bafra Alparlan Türkeş parkında düzenlenen eğlence programı ile kutlandı.

Programda Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç yaptığı konuşmada, “Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan kararla ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, tüm dünyada engelliler ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına ve onların hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmasına vesile olsun.

Bütün engellerin sevgi, saygı, empati ve dayanışmayla aşılacağına inanıyorum. Bu bağlamda da engelli kardeşlerimizin sosyal hayatta aktif biçimde yer alabilen bağımsız bireyler olmaları için özveriyle çalışıyoruz. Bafra Belediyesi olarak engellilere yönelik her alanda pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz.Engelli insanlarımızın hayata katılımı konusunda yapılan çalışmalar, engelli kardeşlerimize karşı hassasiyetimizin bir göstergesidir. Bunu sadece görevimiz olduğu için değil, insana düşen bir sorumluluk olduğunu için de yapıyoruz. Nitekim ülkemiz genelindeki çalışmalar sonuçlarını veriyor. Spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden iş dünyasına her alanda engelli kardeşlerimizin elde ettiği başarıları gururla takip ediyoruz. Onların azim ve kararlılıkları bizlere de ilham oluyor. Daha nice başarılarını görmeyi yürekten diliyorum. Sevgiyle birbirimize yaklaştıkça, hayattaki bir engeli daha ortadan kaldıracağız. Yaşama sevinci ile hayata tutunan, azimle mücadele eden tüm engelli kardeşlerimizi sevgiyle, saygıyla kucaklıyor, engellerin kaldırıldığı bir dünya temennisiyle tüm engelli kardeşlerimin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum.’’dedi.
Ak Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı konuşmasında,’’ İnsanlar doğuştan ya da sonradan çeşitli sebeplerle engelli olabilirler. Hiçbir engelin seçim olmadığı ve her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. 
Onların hayatlarını normal bir şekilde sürdürmeleri toplumsal duyarlılığın oluşmasıyla mümkündür. 
3 Aralık, engelli kardeşlerimizin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 'Engelliler Günü' olarak kabul edilmiştir. Bugün de kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle toplumun bu konuda daha fazla bilinçlenmesi, toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. 
Eğitim hizmetlerinden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine varıncaya kadar pek çok hususta engelli kardeşlerimizin sorunlarına çözüm olmak, toplumla bütünleşmelerini, işgücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde özveriyle çalıştık. 
Engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde neleri başardıklarını hep beraber görüyor, onların yaşama sevinciyle hayata sarılmalarından büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle son yıllarda spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdiri hak etmektedir.
Bu duygularla tüm engelli kardeşlerimin “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nü kutluyor, hepsine, Cenab-ı Allah’tan huzur, mutluluk ve esenlik dolu yıllar diliyorum.’’dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şube Başkanı Recep Köksal tüm engelli dernekleri adında yaptığı konuşmada yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdikten sonra açıklamasında,’’Birleşmiş Millet tarafından alınan bir kararla 1992 yılından itibaren 3 Aralık tarihi “Dünya Engelliler Günü” kabul edilmiştir. Bu şekilde engellilerin sorunları, beklentilerinin dünya kamuoyu ile paylaşılmasına, toplumda farkındalık yaratılması ve çözüm üretmesi gerekenlerin uyarılmasına çalışılmaktadır.Uluslararası sözleşmeler ve ulusal düzenlemelerle engellilerin yaşamını daha iyi hale getirme, hayata eşit katılımını sağlama yönündeki çabalar bir kez daha gözler önüne serilmektedir.
Engelli hakları yönünden Türkiye’de iki temel hukuksal düzenleme yapılmıştır. 2005 yılında  5378 sayılı Engelli Hakları Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş ve ardından 2008 yılında Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin ulusal mevzuatımızın bir parçası olmuştur.
Ancak bu olumlu gelişmeler, gündelik yaşamda istenilen sonuçları vermemiştir. Devlet başta olmak üzere Sözleşme ve Yasa’da öngörülen yükümlülükler tam olarak yerine getirilmemiştir. Bunun sonucunda engelliler sahip olduklarını düşündükleri haklara aslında ulaşamamış, yararlanamamıştır.
Daha da vahim olan ise engelliler sahip olduklarını da yitirmeye, giderek daha fazla ötelenmeye, görünmez hale hatta yaşayamaz hale getirilmeye başlanmıştır. Bu çarpık gidişe son verilmelidir. Engelliler olarak şu acil taleplerimizi halkın ve Meclisin dikkatine sunuyoruz:
1) Sağlık raporları Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellilerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından adil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. Keyfi kural değişiklikleri nedeniyle emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir.
2) 2005 yılından beri toplu ulaşımın engellilere uygun hale getirilmesinin ertelenmesine son verilmeli, eski araçlar düzeltilmeli, koşullara uygun yeni araçlar alınmalıdır.’’dedi.
Bafra Sosyal Hizmetler Müdürü Muzaffer Şahin,’’ Engelli olmak bir tercih değildir toplumun birer ferdi olan engellilerimize yönelik hayatlarını kolaylaştırmak adına eğitim sağlık spor kültür -sanat ve istihdam alanında pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle sosyal adaleti ancak sağlayabiliriz.
Toplumsal duyarlılığı artırmak ,farkındalık oluşturmak amacıyla bu gibi zaman dilimlerini iyi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz . Çünkü bu noktada bir zihniyet dönüşümüne ve değişimine gerçekten ihtiyacımız var.Onları fark etmek ve hayatı paylaşmak zorundayız.
Sosyal devlet olma ilkemiz gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müdürlüğümüz olarak sorumluluğumuz bilinciyle  engelli kardeşlerimizin yanlarında olmaya devam edeceğiz. Tüm engellilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyorum.’’dedi.
Konuşmalardan sonra ikramlar yapıldı.
Müzik eşliğinde eğlence düzenleyerek tüm engelliler şarkılarla, türkülerle güzel bir gün geçirdiler. 
Programa ayrıca daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile engelliler ve aileleri katılım sağladı.

bafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi.jpgbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-001.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-002.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-003.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-004.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-005.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-006.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-007.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-008.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-009.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-010.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-011.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-012.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-013.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-014.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-015.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-016.jpegbafrada-3-aralik-dunya-engelliler-gunu-cosku-ile-kutlandi-017.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum