BAFRA'DA 20 GÜNDE 12 SIĞIR TELEF OLDU

BAFRA'DA 20 GÜNDE 12 SIĞIR TELEF OLDU

Bafra'da Dededağ, Sarıçevre Mahallelerinde 12 Sığır Hayvanı ''Sığırların Nodüler Ekzantimi'' (Çiçek Hastalığı) ismi verilen Hastalık nedeniyle Telef Oldu.

A+A-

İlk olarak yaklaşık 3 hafta önce Sarıçevre Mahallesinde baş gösteren Çiçek Hastalığı, Bafralı besici ve köylüleri endişeye soktu. Salgın Sarıçevre ve Dededağ Mahallelerinde etkili oldu. Son 20 gün içerisinde 12 büyükbaş hayvan telef oldu ya da ilçe tarım müdürlüğü veteriner hekimleri gözetiminde itlaf edildi. Hastalığın ilk Sarıçevre ve Dededağ Mahallelerinde baş göstermesi nedeniyle bu bölgelerde hastalık çıkışı yapıldı ve bölge karantinaya alındı. Sarıçevre merkezli olmak üzere çevresinde bulunan 10 KM'lik alanda bulunan sığırlara tümü koruyucu özelliği bulunan aşı yapıldı. Bölgede baş gösteren Çiçek Hastalığı nedeniyle iki Mahalleleye hayvan giriş ve çıkışları engellendi. 20 gün içerisinde bölgede hastalık belirtileri gözüken hayvanlar kesilerek derin çukurlara gömülüp imha edildi. 

HASTALIĞIN TEDAVİSİ YOK

Besici ve köylülerden hasta hayvanlarını saklamamalarını ve kendilerini hızla bilgilendirilmelerini isteyen yetkililer,”Bu hastalığın kesin tedavisi yok. Hayvanlarda verim kaybına ve ölüme neden oluyor. Köylü ve besiciler hayvanlarında Çiçek Hastalığının belirtilerini gözlemlediklerinde hemen yetkililere bilgi versinler. Bu hastalığı saklamasınlar. Devlet olarak hayvan bedelinin yarısını çiftçilere ödemekteyiz" dedi.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık belirtileri yüksek ateş, yememe, ağız burun akıntısı şeklinde seyir ediyor. Çok öldürücü bir hastalık olmamasıyla birlikte hayvanda ekonomik kayba neden oluyor. Yememe ve içmeme gibi sebeplerden hayvan güç kaybına uğruyor. Daha çok sineklerle bulaşan bir hastalık olduğu biliniyor. Taşıyıcı bir hayvandan kan emerek diğer hayvanlara hastalığı aktarmasıyla meydana geliyor. 

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMi NEDİR

(Lumpy Skin Disease)Etkeni koyun, keçi çiçek virüsü ile aynı gruptan bir virus olan Çiçek Hastalığı, Capripoxvirus ailesinden bir virüs olarak biliniyor. Hastalığın başlıca yayılma yolu sokucu, kan emici sinekler ile meydana gelir. Deri üzerinde şişlikler görülür, halk arasında "Çiçek Hastalığı" ismi ile bilinir. İhbarı mecburi bir hastalık olan Çiçek hastalığının  belirtileri: Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Lenf nodüllerinde büyüme ateşten kısa süre sonra meydana gelen ve tüm vücuda yayılan tarzda deride oluşan nodüller yer almaktadır. Göz mukozası, ağız ve burun çevresinde ülseratif lezyonlar oluşarak salya, gözyaşı ve burun akıntısı ile birlikte yüksek miktarda virus saçılımı meydana gelmeye başlar. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması sonucu başlıca yayılma görülür. Ölüm oranı düşüktür. İkincil enfeksiyonlarla bu oran yükselmeye başlar.

ÜRETİCİ NE YAPMALI?

Bafra'da Hayvanların aşılandırılması sürdürülüyor. Mart ve Nisan ayları gelmeden bütün bafradaki sığırlar aşılanacak. Fakat dönem içerisinde sığır yetiştiricilerinden hayvanlarında bu hastalığı gören olursa hemen Bafra İlçe Tarım Müdürlüğüne  başvurması gerekiyor. Aşının koruyucu özelliği bulunuyor. Ayrıca tazminatlı bir hastalık olduğu için devlet vatandaşın hayvanını alıp tazminatını ödüyor. Hastalığın yayılmaması için halktan salgın belirtisi gösteren  hayvanların Bafra İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirmeleri istenir.

cicek-hasataligi-hortladi.jpgcicek-hasataligi-hortladi3.jpgcicek-hasataligi-hortladi4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.