BAFRA TSO'DAN KARAKÖY HARASI İSTİŞARE TOPLANTISI

BAFRA TSO'DAN KARAKÖY HARASI İSTİŞARE TOPLANTISI

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıda işadamları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri geçtiğimiz günlerde ihalesi iptal edilen Karaköy TİGEM için Bafra Öğretmen evinde bir araya geldiler.

A+A-

Toplantıya Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan Hacıömeroğlu, Bafra Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, Bafra Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kibaroğlu, Meclis Üyeleri, İşadamları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar; “Karaköy harası 9 bin dönüme yakın kuru tarım, 2400 dönüm çeltik ve 8590 dönüm bataklıktan oluşmaktadır. Bilindiği üzere TİGEM Genel Müdürlüğü, Karaköy Tarım İşletmesini 30 yıllığına kiraya vererek burada ki faaliyetlerini bitirme kararı almıştır.

İhale aşamasında Bafra kamuoyunun tepkisi ile ihaleye tek teklif verilmesi gerekçe gösterilerek kiralama yapılmamıştır. Tekrar kiraya verilmesi gündeme geldiğinde biz bölge insanı olarak neler yapabilirizi konuşmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Karaköy Haramıza sahip çıkmalıyız. Buranın bölgemizin insanları tarafından kiralanıp işletilmesi bizim için öncelikli ve önemlidir. Ama şunu da unutmamalıyız ki; bizim insanımız alsın derken, ülke ekonomisine en faydalı şekilde burayı işletmek de birinci hedef olmalıdır.

Karaköy kiraya verildiğinde sahip çıkacak bir ekibe ihtiyaç vardır. Yoksa 50 kişi bulsak her biri 50 bin TL. verseler burayı alsak düşüncesi ile yola çıkmak yanlış olur. Profesyonelce düşünerek, yola çıkmak ve mutlaka uzman bir şirket tarafından proje dosyası hazırlanmalıdır. Bu şekilde yapılmazsa TİGEM genel müdürlüğü tarafından değerlendirmeye alınacağını düşünmüyorum. Sevgili hemşerilerim, gün bugündür. Gelin topraklarımıza sahip çıkalım” ifadeleri.

Göksel Başarın konuşmasının ardından Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven ve DSİ 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan Hacıömeroğlu toplantıya katılanları TİGEM hakkında bilgilendirdi.

Bilgilendirmenin ardından söz alan Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Birlik beraberlik içinde çalışılması gerektiğini, Kendilerinin oda olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ve bu ihaleyi bölge dışından birinin almasının bölgeyi sıkıntıya sokacağını ifade etti.

Samsun Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Yönetim Kurulu Başkanı; Osman Parlak; “Oraya sosyal olarak bakalım. 20 bin dönüm arazimi var, 300 aile düşünelim ve AB projesi yapalım. Bu 300 köylü aileye çiftçiliği öğretelim, köylüden profesyonel işi bilen çiftçi üretelim” dedi.

İşadamı Ali Kuloğlu kürsüden yaptığı konuşmada; “Ben bu sektörde 2,5 yıldır varım. Benim önerim burada Ziraat odamız var, buradan 3bin vatandaş bulalım her biri 5 Bin Lira verse 15 Milyon Lira yapar. Gerekli mercilere gidip Bafra’nın kaynaklarına sahip çıkacağız ve işleteceğiz dediğimizde kimse karşı çıkamaz. Bu parayı bankada hesap açarak toplayacağız ayda 500 Lira taksitle ödense kimse maddi zorluk çekmez ve bu profesyonel şirket tecrübeleri ile bir şirket kuralım. Sermayemiz olmazsa bankadan kredi çekerek yapılamaz. Hayvancılık ve üretim ile birlikte laboratuar oluşturup çiftçilere üreticiliği öğreteceğiz ve bu projelerle gidersek Tansu Çiller`in zamanında yaptığı gibi 1 lira kira almazlar bizden”ifadelerini kullandı.

İşadamı İsmail Koparan; “Kira bedeli çok yüksek onun düşürülmesini istiyoruz. Biz kendi aramızda tabi ki sınırlı sayıda değildir isteyen herkes katılabilir, bir manda projesi devletimizin önemle desteklediği bir proje ve 2 bin 500 dönümlük alanda ise sertifikalı çeltik tohumu ıslahı ve üretimi düşüncemiz var. Bunu şuanda projelendirme aşamasındayız. Bu şekilde düşünen ve buna katkıda bulunmak isteyen herkesle birlikte hareket etmeye hazırız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.