Bafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor

Bafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor

Çeltik Üretimin de Türkiye’nin ikinci Çukur ovası olan Bafra Ovası’nda Çeltik Üretimi yapan Üreticiler bu yıl hava şartlarının uygun olmamasından dolayı ektikleri “Çeltikleri” bozup tekrar ekim yapıyorlar.

A+A-

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Başkan Yardımcısı Turan Türk ve Yönetim kurulu ile birlikte Bafra Ovası Şeyhulaş mahallesinde ilk Çeltik ekiminden zarar gören Üretici Erden Çalışkan ve Selahattin Ataseven’i Çeltik tarlalarında ziyaret ederek, şikayetlerini yerinde inceledi.

Şeyh Ulaş, Martala, Gazi Bey, Dedeli, Yörgüç ve Örencik’te Derbent Barajından sulama kanalları geçtikten sonra buralarda da Çeltik ekimleri ikinci bölge olarak yapılmaya başlandı.

Toruner, Şeyh ulaş mahallesinde Çeltik üreticisi olan 60 yaşındaki Erden Çalışkan kardeşimiz 130 dekar Çeltik üretimi yapmış, bunun 60 dekarı tohum attıktan sonra havaların soğuk geçmesi nedeniyle çeltiğin çoğu yerlerde ot bittiğini gördük.

ÜRETİCİNİN ZARARI BİN  LİRA

Üretici kardeşimiz de bozmak zorunda kalmış, buda yaklaşık 70 bin ile 80 bin TL zarar olduğunu gösteriyor. Oda dönüm başına en az bin lira ile bin 500 lira arasında zarar görmüş oluyor.  Bu üretici için büyük bir kayıp, mecburen çeltiğin daha verimli ve güzel olması adına bozmak zorunda kalmış.

Başkan Tosuner, Zaten tohum bulmakta zorluk çeken Çeltik üreticisi ikinci defa tohum almak zorunda kalıyor, tohum satan özel işletmeciler bunu fırsata çevirmeye çalışıyorlar. 2019 yılında Bafra Ovasında yaklaşık 130 bin kayıtlı Çeltik ekimi yapıldı, 2020 yılında ise bu sayı 150 bin dekar olarak bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığından ikinci defa ekim yapan üreticileri tespit etmesini bekliyor ve az da olsa yardım elini uzatmalarını bekliyoruz dedi.

Bafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım BekliyorBafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor - 2Bafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor - 3

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.