Bafra Ovası'nda 5. Çeltik Hasat Şenliği gerçekleştirildi.

Yılda üç farklı tarım ürününün elde edilebildiği ovada, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapılan İkiztepe Mahallesi'nde hasat şenliği düzenlendi.

A+A-

Vali Dr. Zülkif Dağlı, şenlikte yaptığı konuşmada, Samsun'un önemli tarım alanlarına sahip olduğuna işaret etti.
Samsun'un Türkiye'de önemli 2 ayrı ovaya sahip olduğunu aktaran Dağlı, "Çok bereketli ovalarımız var.  Damla sulama yöntemini çeltik üzerinde son 2 yıldır denenmektedir. Başarılı bir sonuç vermiştir. Devrim niteliğinde bir yeniliktir. Çeltikte sulamada yüzde 75 oranında bir tasarruf sağlamaktadır ve ikinci ürün dikimine kolaylık bağlaması ve verimin yüksekliği çok önemli bir artıdır. Pirinç yani çeltik suyun içinde olmazsa olmaz dile bir algı vardı.   Ama olabildiğini hep beraber gördük." dedi.
Bafra'da tarımın bilinçli olarak yapıldığına dikkat çeken Dağlı, "Bafra'nın tarımsal girdisine baktığımızda 1.5 milyar gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Azımsanmayacak bir rakamdır. Ancak bunu biz tarıma yönelik sanayi ile 2 veya 3'e katlamak zorundayız." ifadesini kullandı.
Bafra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ahmet Dursun ise, Bafra ovasında tarım arazisinin büyüklüğü ve Kızılırmak nehrinden sulama imkanı artmasıyla birlikte çeltik ekim alanın her yıl artığını dile getirdi.
Bafra'nın Edirne'nin İpsala ilçesinden sonra Türkiye'de en çok çeltik üretimi yapan ikinci ilçe olduğunu vurgulayan Dursun, "Çeltik üretimi ülke ekonomisine önemli katkı sunmaktadır. Bafra'da 49 mahallede 2 bin 330 çiftçimiz çeltik yetiştiriciliği yapmaktadır. Çeltik yetiştiriciliği 2007 yılında 50 bin 717 dekar iken 2020 yılında 134 bin dekara çıkmıştır. Çeltik verimliliğine baktığımız zaman dekara 800 kilogram ürün alınmaktadır. 2020 yılında 107 bin 220 rekolte beklenmektedir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların bitiminde Vali Dağlı ve protokol üyeleri biçerdövere binerek çeltik hasadı yaptı. Programa ayrıca AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe ve çiftçiler katıldı.

Etiketler : , ,
Bafra Ovası'nda 5. Çeltik Hasat Şenliği gerçekleştirildi.

Bafra Ovası'nda 5. Çeltik Hasat Şenliği gerçekleştirildi.

Bafra Ovası'nda 5. Çeltik Hasat Şenliği gerçekleştirildi. Kaynak: Bafra Ovası'nda 5. Çeltik Hasat Şenliği gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.