BAFRA NOKULU YAVAN DEDİ!

BAFRA NOKULU YAVAN DEDİ!

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan dünkü köşe yazısına Adil Öksüz mevzusuyla başlayarak, anlamsız bir şekilde yöresel lezzetlere değinmiş.

A+A-

Kendine özgü kalemiyle kitlelere hitap eden Ahmet Hakan yazısında ‘’sevmediğim yöreseller’’ başlığı altından kars kazı, arap aşı ve Bafra nokulana yer vermiş.

NOKULUMUZ YAVANMIŞ!!!

Ahmet Hakan yazısında, "NOKUL Bafra’nın pidesi, pideler arasında favorimdir. Bafra’nın kaymaklı lokumu ise başımın tacıdır. Fakaaat! Bafra’da ortaya çıkan “nokul” adlı kurabiyeye benzemeye çalışan tuhaf gıdaya bir türlü alışamadım. Bafra’nın eşsiz ürünlerinin yanında bu “nokul”, ne bileyim biraz yavan gibi... Sorry! "


YÜZYILLARA UZANAN LEZZET
 

Gelelim Bafra nokulunun tarihine...

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 20.06.2012 tarihinden itibaren korunmak üzere 06.11.2017 tarihinde tescil ettirilen yöremizin kültürel birikimi ile günümüze kadar ulaşan Bafra Nokulunun tarihi konusunda çeşitli anlatımlara rastlamaktayız. Hala günümüzde de Ramazan Bayramlarına özel ikramlık olarak sunuluyor.  Eskiden motorlu taşıtların olmadığı dönemlerde Bafra’da tütün üreticileri tütünlerini satmak için Samsun’a giderlerdi. Yollar uzun, yolculuklar yorucu…
Yollarda günlerce vakit geçirildiği zamanlarda  tok tutması ve uzun süre saklanabilmesi açısından o zaman ki zor şartlarda ortaya çıkan yiyecektir.  Hem enerji veren,hem de saklama süresi oldukça uzun olduğundan analarımız yolluk olarak yaparmış.Öyle ki lezzetin özel olması "öyle kurabiye gibi beş dakikada yapılmamasından" olacak ki bizim için özel olan misafirlere de ikram edilir hale geldi.


AHMET HAKAN NOKULU KİMDEN YEDİN?!!


Yöresel lezzetler şehirlerin kültürünü yansıtır. Şehirlerin aynasıdır…
Topluma mal olmuş bir yazarın şehirlerin markalaşmış yöresel lezzetleri hakkında bu şekilde kalem oynatması oldukça manidar!  Ünlü gurme imiş gibi kendi egolarını tatmin etmek için köşesinde kendine göre tavır sergileyen Ahmet Hakan Adil Öksüz mevzusundan nokula gelince akıllara soru işarati getirdi. Ahmet Hakan nokulu kimden yedin? 
……………
NOKUL ÜZERİNDEN PİRİM YAPANLAR!!


Hadi Ahmet Hakan köşesinde yöresel lezzetimize laf etti.

Ya siz? 

Bu lezzetimiz ile Bafra’yı Türkiye’de tanıtmaktı amacınız.

TSO, nokul ile ziyaretlere gidiyor.

Belediye, ikramları nokul ile yapıyor.

Ziraat odası, çayın yanında ikram ediyor.

Bu listeyi daha uzatabiliriz, fakat sıkmaya gerek yok.

Neden şimdi buna cevap vermiyorsunuz ?

Bafra için önemli bir markanın bir kalem ile yıpratılması kabul edilebilir bir durum değildir. 
Markalarımız üzerinden pirim yapanlar şimdi ya bu yazıyı okumadı, yâda hiç umursamadı. 
Aslında söz burada bitmez ama ….

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum