Bafra Kızılırmak Rotary Kulübünden Örnek Köy Projesi

Samsun’un Bafra ilçesi Gökçeağaç Mahallesi’nde Gökder (Dökçeağaç Derneği) ve Kızılırmak Rotary Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘Ortak Köy Projesi’ toplantısı dernek binası önünde gerçekleşti.

A+A-

Toplantının açılış konuşmasını Gökder Başkanı Turgut Demir yaptı Demir konuşmasında, Geçmişteki birçok faaliyetle ilklerin köyü olan Gökçeağaç köyü bu projeyle yine örnek bir köy olduğunu gösterecek bu konuda yeniliklere oldukça açık olan köy halkımızla birlikte bu projede de başarıya ulaşacağımıza hiç kuşkum yok” dedi.

2020 -2021 EVKA (Ev Kadınları)  Projesi Ana Komite Başkanı Tarık Ciğer ise, “ Ev kadınlarına yönelik projelerin neler olabileceğiyle ilgileniyorum. Anne ev kadını olarak ne kadar bilgili olursa aile içi iletişim de o kadar iyi olur. Anne ne kadar bilgili olursa o kadar iyi bir eğitici olur. Kadınların ufkunun geliştirilmesi kapsamında buraya birçok kişi gelerek ev kadınlarıyla görüşecek onları yönlendirecekler, ev içi işlerin yönetimi kadınlarımıza aittir. İnşallah bu köyde çok güzel Rotary Projeleri yapılacaktır” dedi.

Kızılırmak Rotary Kulübü Dönem Başkanı Münevver Uğurlu, “Arkadaşlarım bu köyü bulduğu için çok mutluyum, arkadaşlarıma çok teşekkür ederim öncelikle. Burada EVKA ve toplum birliği yapacağız. Dünyamızın yarısı kadınken artık kadın erkek ayrımından bahsetmek yerine insanlıktan bahsetmeliyiz. Biz bunun için, çocuk yaşta eğiterek yola başlıyoruz. Kimi eğiteceğiz, kadını eğiteceğiz. Bunu tabi ki biz değil, buraya uzmanlarımız gelerek, uzmanlarımız teknolojinin sınırları neyse onları kullanarak eğitimlerini gerçekleştirecekler. 40 bin kişinin geldiği bir köyde kadınlarımızın sesi neden duyulmasın. Biz önce kadın diyoruz ama ayrımdan değil insanlıktan bahsediyoruz. Biz burada başlayacağımız projenin bir yılda bitip gitmesini değil sürdürülebilir ve Gökçe Ağaç Köyü’müzü gelebileceği en iyi noktaya getirmek istiyoruz. Bizim bu aşamadan sonraki hedefimiz kooperatif kurmak ve inanıyoruz ki hep birlikte başaracağız” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Rotray Kulübü Üyesi, “Özcan Aydoğdu, “Sizlerle olmaktan çok mutluyum. Bizim bu halka borcumuz var. Halka vermemiz gereken ne varsa biz onu vermek için buradayız. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda özellikle koronadan sonra köylerimiz çok daha kıymetli olacak ve tarım çok daha fazla değer kazanacak. Kırsala dönüş çok daha artacak ve gençler kentlerden kırsala göç yaşamaya başlayacak.”

Ziraat Mühendisi Rotary Kulübü Ü Esra Deniz Karagöl, “Köyün mevcut durumunu değerlendirip burada neler yapabiliriz Hep birlikte bunu konuşacağız. Gençlerin olmadığı, su sorunlarının yaşandığı gibi durumları öğrendik. Fakat artık ters göç dediğimiz olay başlıyor, özellikle korona ile birlikte bu çok daha arttı. Bu köyün yüz ölçümü neyse git gide insanların çoğalmasından kaynaklı daha da azalıyor. Toprak artmaz, ne yazık ki insan sayısı arttıkça azalır.  Temiz tarım yöntemleri kullanmayı öğreneceğiz her şeyden önce.  Bizim çok verimli topraklarımız var ve dışarıdan aldığımız ürünlere onca para ödemek yerine, kendi topraklarımızda doğru yöntemlerle her şeyi yapmak mümkün. Küçük ekonomimizle, büyük işler yapabiliriz. Çok güzel işler yapacağımıza ben inanıyorum, yeniden toplantılar yaparak bunları konuşacağız, ben şimdiden güzel işler için sabırsızlanıyorum.”dedi.

 

 

 

Bafra Kızılırmak Rotary Kulübünden Örnek Köy Projesi

Bafra Kızılırmak Rotary Kulübünden Örnek Köy Projesi

Bafra Kızılırmak Rotary Kulübünden Örnek Köy Projesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.