Bafra İlçe Tarım  Müdürlüğü’ünden kene İlacı Dağıtımı

Bafra İlçe Tarım  Müdürlüğü’ünden kene İlacı Dağıtımı

Bafra İlçe Tarım  Müdürlüğü, Müdürlük binasında, Büyük Baş hayvanlar için kene ilacı dağıtımı yaptı.

A+A-

Bafra Orman İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa,  Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen’de katıldı.

Bafra İlçe tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş şunları söyledi, “Kirim-Kongo Kanamalı Ateși (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrisı, baş ağrisı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ileseyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması, Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi, KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi, KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşır.Hastalık hayvanlarda belirti göstermez. Hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden, hastalığın sik olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler.

Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir diyen Güreş, Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlarla, doğru yöntemle belirli aralıklarla ilaçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, barınaklardaki çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.

Özellikle Riskli gruplar arasında yer alan Bitkisel Üretim ve Hayvansal Üretim yapan Ust kuşak diye tabir edilen yüksek rakımlı bölgede yer alan ve geçtiğimiz yıllarda Kirim Kongo Kanamalı Ateşi vakası görülen Vezirköprü, Havza, Kavak ilçelerimize komşu olan yaklaşık 29 kırsal mahallemizde bulunan yaklaşık 6.000 büyükbaş hayvana tedbir amaçlı olarak kene mücadelesi kapsamında Cypermethrin etkili ürünle ilaçlama yapılacaktır.   

Bu vesile ile İnsanlarda meydana gelebilecek bulaşmanın önüne geçilmiş olacaktır. Keneye Karşı Yapılacak ilaçlama kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal hizmetler Daire Başkanlığı Kaynaklı olarak temin edilen 15.000 ml Cypermethrin etkili maddeli ilaç Bafra lIçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 29 kırsal mahallemizde yaklaşık 6.000 büyükbaş hayvanı ilaçlayacak şekilde dağıtımı yapılacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.