Bafra Harita''Tarım ve Kırsal kalkınmayı destekleme projelerine başladı''

Bafra Harita''Tarım ve Kırsal kalkınmayı destekleme projelerine başladı''

Bafra Harita-Emlak-Danışmanlık Hizmetleri bürosu, proje danışmanı Fuat Dik ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)-IPARD proje danışmanlık hizmetini vermeğe başlamış bulunmaktadır

A+A-

. IPARD, Kırsal kalkınma programları çerçevesinde, AB ve milli kaynaklardan sağlanan fonları hedef kitleye, yani yerli yatırımcılarımıza ve hayvancılık ve ziraatle iştigal eden vatandaşlarımıza etkin şekilde ulaştırarak milli kalkınmaya katkı sağlama gayesine atfen kurulmuş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu nezaretinde yürütülmekte olan bir kırsal kalkınma programıdır. Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla  1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğü çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur. IPA’nın beşinci bileşeni Kırsal Kalkınma (IPA Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için  uyum hazırlıklarını ve bu  kapsamda politika geliştirilmesini desteklemektedir. Türkiye için IPA Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Program) ülkenin kırsal kalkınma bağlamında  katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları  göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. IPARD-II programı halihazırda 42 ili kapsamakta olup, programın tüm ülke sathına yayılması için Avrupa Birliği ile müzakereler devam etmektedir. Desteklenen kalemler Et, Kanatlı, Süt, Meyveler, Sebzeler ,Mandıra, Balık, Geleneksel el sanatları ve markalaşma, Arıcılık, Kırsal turizm, Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, Organik tarım  ve Yenilenebilir Enerji gibi pek çok farklı alandan ibarettir. Bu kalemlere yeni eklenen Yenilenebilir Enerji yatırımları Güneş, Rüzgar, Jeotermal ve Biyogaz kaynaklarını kullanmaya yönelik olup, 1 MW altındaki EPDK lisans mecburiyetine tabi olmayan projeleri kapsamaktadır. Ülkemizin Yenilenebilir enerji potansiyelinden kısaca bahsetmek gerekirse:

    Rüzgâr Enerjisi

Hidrolik  enerjiyle  birlikte  rüzgâr  enerjisi  Türkiye’deki  en  gelişmiş  ve  en  yaygın yenilenebilir enerji kaynağıdır. Marmara Bölgesi’nin güneyi, Ege Bölgesi’nin kıyı ve kimi iç  kesimleri,  Akdeniz  Bölgesi’nin  doğu  bölümü  ve  Doğu  Anadolu’nun  sarp  dağlık bölgelerinin  rüzgar  enerji  potansiyeli  ümit  vadetmektedir.  Türkiye’deki  rüzgâr  enerjisi potansiyelinin  37  GW  olduğu  tahmin  edilmektedir  ve  bu  miktarın  yalnızca  ufak  bir kısmından yararlanılmaktadır.

Güneş Enerjisi

Türkiye güneş enerjisi yatırımları için de kusursuz doğa l koşullara sahiptir. Ülke, coğrafî olarak  İspanya  ve  Portekiz’inkilerle  yarışabilecek  düzeyde  güneş  ışıması  alan  Akdeniz güneş kuşağında yer almaktadır. Türkiye’nin güneyi ve Doğu Anadolu ümit vadeden güneş enerjisi potansiyeline sahiptir.  Türkiye’nin tah mini güneş enerjisi fotovoltaik  (PV)  değeri 500 GWdır. Yine bu potansiyelin küçük bir kısmı kullanılmaktadır.

Jeotermal Enerji

Türkiye,  jeolojik  hareketleri  fazla  olan  Alp-Himalaya  kuşağında  yer  almaktadır. Dolayısıyla,  yüksek  jeotermal  potansiyeline  sahiptir.  Türkiye’nin  jeotermal  potansiyeli 31,500 MW olarak hesaplanmaktadır. Potansiyeli olan bölgeler Batı Anadolu’da (% 77.9) yoğunlaşmıştır.  2010’a  dek toplam potansiyelin (4,000 MW) %  13’ü  Bakanlık tarafından kullanıma açılmıştır. Jeotermal potansiyeline sahip bölgelerin % 55’i ısıtma uygulamaları için  uygundur.  120  ha  alana  sahip  sera  ve  15  yerleşim  yerinde  100,000  konut  jeotermal enerji kullanılarak ısıtılmaktadır.

Biyogaz

Biyogaz  üretiminde  kullanılan  ana  kaynaklar,  hayvan  gübresi,  tarımsal  atıklar,  gıda sanayiinin  atıkları  ve  belediye  atıklarıdır.  Bu  kaynakların  varlığı  göz  önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin batı kesiminde, Anadolu’nun doğu ve kimi iç kesimlerinde yüksek  biyogaz  enerji  potansiyeli  olduğu  görülmektedir.  Türkiye  biyogaz  potansiyelinin tam  kullanılabildiği  durumda  toplam  elektrik  ihtiyacının  %6  -  %12  kadar  kısmının  bu kaynaktan karşılanabileceği hesaplanmaktadır.

Yukarıda  ayrıntıları  verildiği  gibi,  Türkiye  yenilenebilir  enerji  kaynakları  bakımından olağanüstü  zengin  olmakla  birlikte  ne  yazık  ki  bu  kaynaklardan  yeteri  kadar yararlanamamaktadır. Özel yenilenebilir enerji yatırımlarının payı 2005’ten bu yana artmış olsa  da  bu  bölgedeki  kamu  yatırımları  aynı  paralelde  gelişmemiştir.  Elektrik  enerjisi maliyetinin yüksek olduğu, bir çok yerel yönetimin su ve kanalizasyon arıtma tesislerinin elektrik  faturalarını  ödemekte  zorlandığı  ve  bu  nedenle  kimi  zaman  bu  tesisleri işletemediği bilinmektedir.   

Bafra’mız içinse henüz çok bilinmedik bir alan olan Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda bilhassa Güneş enerjisi yeni teknoloji ile beraber ilçemizin coğrafi ve iklim şartlarına uygun donanımın seçilmesi kaydıyla verimlilik arz edecektir. Üstelik söz konusu TKDK-IPARD destekleriyle projenin amortisman süresi mühim ölçüde kısalmakta, dolayısıyla karlılık bakımından oldukça cazip bir görünüm sunmaktadır.    

Bafra’mızın Güneş ve Rüzgar potansiyeli ile ilgili hazırlanmış haritalara ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Rüzgar için:   http://www.eie.gov.tr/YEKrepa/SAMSUN-REPA.pdf

Güneş için :   http://www.eie.gov.tr/MyCalculator/pages/55.aspx          

 

         Bu çerçevede;

             Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar başlığı altında:

•             Süt,Kırmızı Et,Kanatlı eti,Yumurta üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırım projeleri,

             Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar başlığı altında:

•             Süt ve Süt Ürünlerinin, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin, Su Ürünlerinin Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması’na yönelik yatırım projeleri,

             Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme başlığı altında:

•             Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması

•             Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması

•             Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri

•             Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri

•             Su ürünleri yetiştiriciliği 

•             Makine Parkları 

•             Yenilenebilir enerji yatırımları’na yönelik yatırım projeleri,

Alanlarında yatırım yapmayı planlayan yatırımcılarımız konuyla ilgili sorularını gerek ofisimizde bizzat,gerekse telefon üzerinden bizlere yöneltebilir.Yerimiz Tabakhane Mahallesi Hacı İzzet Ağa Sokak Numara 1 olup,Yurtiçi Kargo’nun hemen yanıbaşındadır. Telefonlarımız ise ofis için 0362-543 12 14, Hakan Aytünür Gsm 0505 669 65 15, Fuat Dik Gsm 0533 399 96 34   .   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.