Bafra halkına koronavirüs ile hayatımıza giren terimleri sorduk

Barış Medya Grup bünyesinde yayın yapan Bafra55.net Haber Sitesi olarak Bafra halkına koronavirüs ile hayatımıza giren terimlerin anlamını sorduk.

A+A-

Koronavirüs salgını tüm dünyayı sardığından bu zamana kadar hayatımıza birçok yeni terim girdi. Özellikle sosyal izolasyon sürecinde internet üzerinde yeni terimler iyice yayıldı.

Bizde Barış Medya Grup bünyesinde yayın yapan Bafra55.net Haber Sitesi olarak Bafra halkına bu terimlerin anlamını sorduk.

Korona virüs salgınında hayatımıza giren bir kaç terimin anlamı;

1- PANDEMİ

Bir kıta ya da tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara pandemik hastalık denir. 

Koronavirüs hastalığı ise, Aralık 2019'da Çin'in Vuhan şehrinde başlayıp tüm dünyaya yayıldıktan sonra, 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi.

2- FİLYASYON

Özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama sonrası hayatımıza giren filyasyon kelimesi; bulaşıcı hastalıklarla ilgili temas zincirinin taranması işleminin adıdır. İlk vakadan itibaren pozitif tanı konan hastaların her birinin son 3 gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya verilen isimdir. 

3- ENTÜBE

Entübe hasta kelimesini de sıkça duyuyoruz. Entübe; solunum sıkıntısı çeken hastalarda solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesidir. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen entübasyon durumu ayrıca, ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanmasını da ifade eder.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.