Azerbaycan’ın Mingeçevir ilinde Internet ve özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat konulu seminer

Azerbaycan’ın Mingeçevir ilinde Internet ve özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat konulu seminer

Azerbaycan’ın Mingeçevir ilinde Internet ve özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat konulu seminer düzenlendi

A+A-

Medyada Yenilikçi Girişimlere Destek Derneği (MİTDİB) 25 haziran'da Mingeçevir şehrinde Internet ve özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat konusunda seminer düzenledi. Mingeçevir ışıkları gazetesinin Medya Kaynak Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Batı bölgesinde mevcut olan yerel Basın Mensupları, başkentte faaliyet gösteren Kitle İletişim Araçlarının bölge üzere temsilcileri, ayrıca, yerel internet aktifleri ve Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı yanında Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Konseyi'nin mali yardım ile gerçekleştirilen ‘’Internet ve özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat konulu konferans ve seminerlerin düzenlenmesi’’ projesi çerçevesinde gerçekleşti.

Projenin koordinatörü Müşfik Alesgerli belirtti, haber üreticilerinin ‘’Özel hayat’’ konusunda haber hazırlamayın şartlarına yaklaşmaları sorunludur:

Özel kategorili kişisel bilgilerin, onun önemli kollarından olan Özel hayatın korunması modern dünyada insan haklarının en önemli ilkelerinden biri, ayrıca online medyanın trend sorunlarından biri olarak kabul edilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8 maddesi Özel hayatın korunmasını içeriyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 32 maddesi de özel hayata ait bilgilerin korunmasına, ona saygı duyulmasını güvence veriyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ceza Kanunu'nun 155 ve 156 maddeleri başkalarının özel yaşam ilkesini bozmaya göre cinayet sorumluluğunu öngörüyor.

Konunun hassasiyetini dikkate alarak, Ulusal Meclis Kişisel bilgilerin korunması adlı özel kanun da kabul etti.

Azerbaycan Gazetecilerinin Mesleki Tavrı Kuralları nın 3'cü İlkesi de Şeref ve haysiyetin korunması, özel hayatın dokunulmazlığı konusuna ithaf edildi.

Fakat internetin hızlı gelişmesi ile bu alanda sorunlar da ortaya çıkıp, Özel hayatın korunması konusu güncelleşti, aynı zamanda. Sosyal ağlar, Özel hayatın korunması gibi ilkelerin yoğun bir şekilde bozulmasına yol açmakla, olumsuz tezahürleri de ortaya çıkardı. İnternet döneminde özel hayatın korunmasını nasıl sağlanmalı? Sorusu küresel düzeydeki müzakerelerin konusuna dönüştü. Sorunun giderilmesi için uluslararası örgütler bazı modelleri tartışmaya açtılar. Yaptığımız seminerlerde katılımcılara bu sorunun giderilmesi yolları hakkında bilgi veriliyor.

Müşfik Alesgerli ekledi, proje çerçevesinde medya uzmanları ve hukukçuların katılımıyla Özel kategorili kişisel bilgiler, özel hayat ve Kitle iletişim araçları adlı kaynak da yayınlandı ve seminer katılımcılarına ücretsiz dağıtıldı.

Törende konuşma yapan medya uzmanı Nezire Nurullayeva özel hayat konusunda bilgi yayımının şartlarının bozulması sonucunda oluşan sorunlar konusunda seminer katılımcılarını bilgilendirdi.

MİTDİB Basın hizmeti

Ülker PİRİYEVA

ANKARA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.