Ayhan Piryol'un kaleminden "Bafra'da 1960-70'lere yolculuk"

Ayhan Piryol'un kaleminden "Bafra'da 1960-70'lere yolculuk"

Ayhan Piryol'un kaleminden Bafra'da 1960-70'li yıllara yolculuğa hazır mısınız?

A+A-

Sevgili dostlar,

Haydi bugün gelin hep beraber 60-70'li yılları beraber dolaşalım.

En eski o günkü anımız hangisi ki? Belki bir bisiklete binmeyi öğrenmek;  belki futbol topu oyunu ya da tekrar tekrar yaşadığımız o bayram sabahları. Ya da mahalle araların da körebe, dombiliç, sek sek, ip atlama, kâğıt oynama. Tüm bunlar 60-70 li yıllarımız da beynimize sıkışmış en eski anılarımız. Bundan daha eski bir anımızsa, ilk attığımız çocukluk adımlarımız. Beynimizin bu kadar Bafra'nın eskisini hatırlaya bilmesi çok büyük bir ansiklopedi gibi. 60-70 'li yıllarda çocukken anne baba, anneanne, büyük baba gibi ebeveynlerin yaşadıkları hikâyeleri de dinlediğimiz yıllarımız oldu.

ayhan-piryolun-kaleminden-2.jpg

Bafra'nın o yılları, eski sevgilinizi unutmadığınız, unutamadığınız gibidir. Anılarımız, bizi biz yapan, varoluşumuzdan günümüze kadar olan süreçte zamanın fiziksel izleridir. Anılarımız olmasaydı, ilişkilerimiz hiç bir şey ifade etmeyecekti.
O günkü zevklerimizi ve birçok maceralarımızı paylaşamayacaktık. Anıların özümüz olduğunu söylemek abartı olmayabilir.

"60-70'Lİ YILLARIN CUMHURİYET MEYDANINA GİDELİM"

Şöyle 60-70’li yılların Cumhuriyet meydanına gidin anılarınızda. Ortasında çınar ağaçları olan geniş, yerleri kesme arnavut taşlarla döşeli,  sade güzelliğiyle, bir yakasında eski Hükümet konağımız, bir yakasında Recep ağanın Şafak oteli, bir tarafında eski Ziraat Bankası. Bir yakasında Cimbiliğin, İlhami dayının lokantaları, sırasında eski Yetişal ve Günday'ın fırınları, Karşıların da Turgut Güntekin'in Hayat Manav'ı, Yanın da Topal Mustafa’nın, sonradan, Kazım dayının Manavını düşünün.
Şekerci Cılboğları, şekerci Faris Yüksel'i hele meşhur kaymaklı lokumunu anılarınızda tazeleyin. Bir yakasında Bafra, Yeni, Derman, Karadeniz eczanelerini hatırlayın.

ayhan-piryolun-kaleminden-3.jpg

"BAFRA ECZANESİ'NİN ÖNÜNDE SAMSUN'A YOLCU TAŞIYAN ŞAVROLE TAKSİLER..."

Pazar sabahları Bafralıların tepsilerle fırınlarda pide yaptırmak için kuyruk oluşturduğunu anımsayın. Güneş Mağazası’nı, üstünde ki yüksek kahveyi, Matbaacı Ahmet Musaoğlu’nu,  Üstün Çuhacı, Duran Kalender, Yasinler ‘in kırtasiye dükkanlarını hatırlayın. Kömürcü Cemal, ve onun arkasında Topçunun meşhur gazozunun imalathanesini düşünün. Taşpetek kahvesini, kahvenin üstündeki Nebiyanspor'un kulüp binasını, binanın içinde langırt oynadığınızı ve Oranın müstahdemi Halil ağabeyi anımsayın. Meydanın ortasında yuvarlak demir parmaklıkla çevrili Atatürk heykelini hatırlayın. Bafra Eczanesinin önünde Samsuna yolcu taşıyan sırayla duran şavrole taksileri, yine Bafra eczanesinin bir başka köşesinde  motosikletle dolmuşçuluk yapanları anımsayın. İlhami dayıyla, Cimbiliğin lokantalarının önünde sırayla dizili Yolcu bekleyen Murat 124 Taksileri düşünün. Anadol Taksileri hayal edin. Kibaroğlu sinemasının arasını, Hükümet konağının demir parmaklı duvarında asılı sinema afişlerini, onların önünde ki ayakkabı boyacılarını hatırlayın. Şimdiki Deniz Bank'ın binasının olduğu yerdeki çelebilerin eski binasını hatırlayın. O sırada ki Ural Güzeloğlunu gazete bayisini, Ziraat Bankasının arkasında ki Samsun’a yolcu çeken Minibüsleri, simsarlar Hasan Şahinle, Naci’yi anımsayın. Hazettimi, Vanlılar'ın şarküterini, Kolbaşıları unutmayın.

"HEY GİDİ OKUL ZAMANLARI YAŞANAN BAYRAM TÖRENLERİ..."

Anımsayın Cumhuriyet Meydanında ki Bayram törenlerini. Okulların meydana gelirken çaldıkları trampet seslerine kulak verin. Lisenin izci takımını, ya da kürsüde heyecanla şiirler okuyan kızlarımızı çocuklarımızı hayal edin. Elinizde okulunuzun flamasıyla Atatürk heykelinin önünde, Foto Nihat'a, Foto Gıyas'a, foto Sümer'e, foto Asım'a, arkadaşlarınızla okul hatırası resimler çektirdiğinizi tekrar tekrar yaşayın.
Cumhuriyet meydanında ki bayram törenlerinin geçit törenlerinde, Abdulselam hocayı, Gül Erşan'ı, Selim Kurnazı, Ragıp Hocanın öğrencilerinin önünde yürüyüşlerini doya doya anımsayın. En sonun da Bafra belediyesinin resmigeçit yapan bando takımına bakın hayran hayran. Selam verin elinizle, Fato’ya elinde asasıyla bayramı seyrederken. Düşünün işte Cumhuriyet meydanında ki Hükümet bahçesinin yeşillik ve ağaçlık olduğunu, içinde havuzlu kamelyasını...

ayhan-piryolun-kaleminden.jpg

"HEPİMİZİN UNUTAMADIĞI O YILLAR..."

Hepimizin bir anılarının ve hepimizin yaşayıp da unutamadığı bir yıldı o yıllarımız.
Bir direnişin simgesi gibi. Bütün bu yaşadığımız anılarımız. Kavanozların içinde para biriktirmek gibi 60-70’li yıllarda ki anılarımız beyinlerimizde...

İnsan o eski anıları düşündükçe gerçekten güzel unutulmaz anlar diyebiliyor.
Geçmişimizi bu kadar şimdiki nesil, bizim kadar güzel yaşayamaz. Roman tadında bizim 60-70’li yıllarımızda ki anılarımız. Bir solukta okunacak romanlar gibi. Kalemle sayfalara yazsanız sığdıramayacağınız anılarımızla dolu o yıllar. Hepsi bu kadarla anlatmayla bitmiyor ki, nereden başlasam bir başka köşeden göz kırpıyor bana o yıllarımız.

"ŞİMDİ Kİ BAFRA TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI..."

Şimdiki Bafra’yla, 60-70’li yılları karşılaştırdığımda hayal kırıklığı yaşıyorum. O yılları görmüş yaşamış olanlar, aynı benim yaşadıklarımı yaşıyorlar. İnsanlar hayallerini, anılarını bir şeylere bağlarlar. Ben ve sizler her zaman bu hayallerle ve anılarla yaşayacağız ve yaşıyoruz. Eski anıları anımsamak kolay olmuyor. Şimdiki Bafra’ya baktıkça hayal kırıklığı yaşıyor insan.

Başka bir BAFRA anılarımızda buluşmak üzere sevgi ve selamlarımla HOŞÇAKALIN.

ayhan-piryolun-kaleminden-4.jpg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum