Ayhan Piryol yazdı; "Bir hayat hikayesidir Bafra'nın anıları..."

Ayhan Piryol yazdı; "Bir hayat hikayesidir Bafra'nın anıları..."

Ayhan Piryol'un kaleminden Bafra'nın geçmiş anıları..

A+A-

Bir balıkçı barınağı, bir masa. Önümde yarım kalmış öykülerin hikayesi duran notlarım.

Bir Aşk hikayesinin çocuksu çığlıklarıyla, umutlarıyla, acılarıyla, hayal kırıklıklarıyla umuda koşan insanların yeridir Hacınabi Mahallesi..

Anılarını, umutlarını beyaz sayfalara yazamayan Hacınabililer.
Her sabah yeniden doğan güneşle hayata yeniden başlayan insanların mahallesidir Hacınabi.

Acılarını dar sokakların da gizleyen, komşuluk ilişkilerinin unutulmaz anılarını her zaman yaşayan, mutluluğun her acıya rağmen, insanlarının içinde var olmasını tanımlayan mahalledir Hacınabi.

Küçük sımsıcak, yuvalarına, bahçe içindeki evlerde, çocukluk ve gençlik dönemlerinin mahallesidir Kavak pınar mahallesi.

Hayal ile Umut'a yolculuk yapanların, ilkbaharlarda, her zaman umudun heyecanını yaşamak için koşuşturanların mahallesi. Hiç bir sabahı anımsayamadan bitiş noktasını göremeyen insanların yeri. Eylül'ü anımsayamadan, kaç Eylüllerin geçtiğini bilmeyenlerin mahallesi Kavak pınar.

Artık bende saymıyorum, sayamıyorum Bahçeler Mahallesinin umutlarını.

Orada ne baharlar, ne Eylüllerin yaşandığını aklımda canlandıramıyorum.
Bahçeler Mahallesinin eski güzelliğini düşünürsem, o günlerin hayallerini, bugün yaşayamam. Hani derler ya, "Hayallerin olmazsa, umutların olmaz" diye. Ama bugün Bahçeler mahallesine baktıkça, o hayallerimde umutlarımda yok artık.
İnsan eski günlerinin anımsadığı umudu olmasa, o günleri yaşama sebebi ne olabilir ki. İşte Bahçeler Mahallesinin şimdi ki görüntüsü hayal ile umuda yolculuk gibi.

Çeşitli işlere damga vurulanların umut yolculuğudur Kızılırmak mahallesi.

Pazar alış verişinin umut penceresidir.
Keşkelerle kırılan ama hatırası ve umutları hep diri kalanların mahallesidir Kızılırmak mahallesi. Kalpten atanların mücadele umutlarının savaş yeridir.
Olağanüstü koşullar altında insanlık mücadelesinin yeridir Kızılırmak mahallesi.

Hani ödüllere ilham verenler gibidir Çilhane Mahallesi.

Bir zamanlar sanayinin umut yolculuğu, hayatın yaşam kaynağına yön verenlerin mahallesi. Bir filmin kare kare seyredildiği mahalle. Unutulmayan anıların baş kahramanları gibidir Çilhane. Senaryosu hiç yazılmayan, Anıları hiç filim yapılamayan, ama hayal ve umudu yavaş yavaş silinen mahalledir Çilhane.

Hayatın darmadağın ettiği, akla hayale gelebilecek her kötülüğe maruz kalan, Tarihi sadece hayal ve umut dünyasında kaybolan mahalledir Büyükcami Mahallesi.

Tarihini bugünlere taşımak için, bu savaşın içinde sağ kalma mücadelesi veren mahalle. Çarpıcı hayat hikayelerini, asırlık büyük parkında saklayan mahallemiz Büyükcami. Büyükcami Mahallesinin anılarını, umutlarını, hayallerini yazsam, bugün oscarlık bir film olur. Ağaçlardan sonbahar yapraklarının, bir bir döküldüğü, hayal ve umutların yok olduğu, insanların, geçmiş umutlarını anımsayamadığı yer artık Büyükcami Mahallesi. Hoyrat ve yalnız... Kimsesizler mezarlığı gibi, ve tarihi bu kimsesizler mezarlığına gömülürken, birgün bu Mezarlığın yeri dahi yıllarca bilinmeyecek. Tuhaf ve zaman yolculuğu içinde kaybolan markaların mahallesi olacak Büyükcami Mahallesi.

Hikayeleri Cumhuriyet Bayramı gecelerinde, davul ve zurna eşliğinde çekilen halayların izinde devam ettirmeye çalışan ve eski insanların olmadığı yerdir Gazipaşa Mahallesi.

Kızılırmak okulunun sıralarında kalan umutların, hayallerin yeri.
Topçunun kahvesinde, Piknik Şenol ların kahvesinde, ufacık ama sımsıcak insanlarla dolu olan bir Meydanın mutlu insanlarının yeriydi Gazipaşa.
Şimdi umutsuzluğun izleri kaldığı, boş gözlerin, eskiyi hatırlamak istemediği yer artık. Tanımlanamaycak, yada bugünlerde anlatalımayacak, yıkılan, talan edilen tarihinin izlerinin kalıntıları bile olmayan mahalle Gazipaşa. Vefat etmiş de şimdi selası verilen yer artık. Gazipaşa Mahallesi umut ve hayal dünyasını bir birine birleştiren insanların olduğu yerdi. Şimdi ise o umut ve hayal dünyasından, sadece koybolan umut'un külleri kalmış olan yerdir Gazipaşa Mahallesi. Hatıralarınna dair hiç bir işaret kalmayan, hayal ve umut yerine, çöle gömülmüş umutlar gibi şimdilerde Gazipaşa Mahallesi.

Kitabın sayfalarını okumak için açtığınız da, satırlara şöyle göz gezdirirsiniz ya, işte o gözle bakınca, anımsarsınız İshaklı Mahallesinin yaşayanlarını.

"Senden bana ne kaldı" dediğiniz mahalledir İshaklı Mahallesi. Bir roman okur gibi anımsamak istersiniz, bu mahalleyi. İçinde hayal ve umutlarını gerçeğe dönüştüren insanları bulmak istersiniz. Çiçek sepeti gibi, içindeki gülleri, papatyaları, menekşeleri hayal edersiniz. Hatıralara, anılara damga vuran eski evlerin içindeki anılarına umut yolculuğu yaptığınız mahalledir İshaklı. Kendi hayallerinde açılan yaraları bile sevgiye dönüştüremeyen insanların, sizleri sevgiyle saran mutlu ve umutlu insanların mahallesi İshaklı...

Ömür boyu unutamadığınız ve belleklerimizde iz bırakan ve hatıralarına her zaman ortak olduğumuz, ahh ahh dediğimiz Gençlik ve Şube Caddesidir bizimle olan.

Hayal ve umutların, aşıkların sevda yolunu, beton bloklarına dönüştürülen yer Şube ve Gençlik caddesi. Bafra'nın kültürünün izlerine şahitlik eden, ama bu kültürü bugüne taşıyamayan Gençlik ve Şube caddesi. Hayal ve umutla birleşmeye, yetişkinlik çağlarındakilerle buluşamayıp, onlara hayal ve umutların dünyasını suna mayan, sadece anı ve hatıraları yıkılıp da, bugün geçmiş hatıraların toplumsal travmalarını yaşatan ve yıkılan talan edilen tarihi ve güzelliğinin açtığı yaraları, sanat ve insan sevgisiyle saramayan, ömür boyu bu hasret özlemiyle burada yaşayanların, belleklerin de izler bıraktığı ve hatıralarına bizleri ortak ettiği yer Gençlik ve Şube caddesi.

Ne kaldı ki senden geriye desem, umut ve hayal de kalmamış, kültür ve toplum geleneklerini içinde saklayan insanların mahallesidir İsmetpaşa Mahallesi.

İnsanlarının çalışkanlıklarını, hatıra defterlerine imza olarak karaladıkları mahalledir.
Gücün ve emeğin toplumsal yaşamdaki kıymetini sembol hayat hikayelerine anlatan insanların mahallesidir İsmetpaşa. Küçücük yirmi yedi Mayıs parkında umut ve hayal dünyasının satırlarını yazıldığı yerdir. Uzun ve de bir solukta okunacak hikayeler gibidir. Mucizelerin, sevgilerin, dostlukların, komşulukların iç içe var olduğu, gelenek ve göreneklerini yaşatan mahalle İsmetpaşa...

Belgeseli yapılsa, imkansızlıkları nasıl başaranların mahallesidir Tabakhane Mahallesi.

Tarihin izlerini içinde taşıyıp da, tarihten gelen adıyla var olan mahalle.
Gelecek nesilleri geçmişin mirasıyla buluşturmayan mahalle. Kültürü, sporu, toplumsal birlikteliği bugünlere aktaramayan mahalle Tabakhane Mahallesi.
Burada yaşamış eski insanların anılarını, hayallerini, umutlarını, bir bütün olarak sunamayan, gelişme gösteremeyen, eski günlerini hafızasında tutamayan ve bugünlere o belgeselini sunamayan mahalledir Tabakhane Mahallesi. Bu yolculuğu başaramayan mahalle.

Hatıralarını ve hayallerini, umutlarını, kültürle buluşturan yerdir Cumhuriyet Mahallesi.

Öyküleri, başarıları ve saygın insanları içinde barındıran mahalle.
Ortak akılın ve destek ve katkının insanlarla buluştuğu mahalledir Cumhuriyet Mahallesi. Işıklı ve güçlü hayallerin ve umutların birleştiği mahalle.
Gelecek umutlara da imza atamayan mahalle.
Tarihinde derin izler bırakmayan ve yaşam izleri de silinen mahalledir Cumhuriyet Mahallesi.

Yüz yıllık bir öykünün hikayesinin izleri yazılmıştır Emirefendi mahallesinde.

Anılarımız da ve hayallerimizde, umutlarımız da kalan, şarkılarla birlikte, Kara toprağın altında yaşamın son kalıntılarını saklayan mahalledir Emirefendi.
Hüzünlerin, kimi zaman dökülen gözyaşların anılarını içinde saklayan mahalledir.
Bafra, insanının geçmiş umutlarının yattığı yerdir Emirefendi Mahallesi.
Geçmişi, Anıları, hayalleri, umutları hatırlatan mahalle. Ebediyete yolculuğun hikayesini, anılarını içinde saklayan ve bizlerle şimdi yaşatmaya çalışan mahalle.
Her yanımıza, her hislerimize giren hayatlarımız dan silemediği miz anıların ayak izlerinin mahallesidir Emirefendi Mahallesi.

Bir umuttur, bir hayat hikayesidir Bafra'nın eski anıları...

Kimi zaman unutulmaz, kimi zaman da umursamaz. Yok etme potansiyeli işte bu.
Bugün bu anılar ve umutlar, hayaller bizim ne demek acaba? Bafra'nın kültürel ve geleneksel değişimleri neyi ifade ediyor anlayabiliyor muyuz. Hafızalarımızda biriken, anılarımız da bizler için aynı şeyleri ifade edemiyor artık. Değişimler çağın gelenekleri bu. Bundan dolayıda, bu anılarımız duygu değişikliğine yol açan, anımsatan benliğimizi yok ediyor.

Böylesi bir birleşim, Bafra'nın okuması ve yazılması gereken hikayelerini mümkün kıldığında ise geriye sadece hatıralar kalıyor.

Sadece anılar ve hatıralar...
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum