Arınç, 11. Türkçe olimpiyatlarında

Arınç, 11. Türkçe olimpiyatlarında

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 11. Türkçe Olimpiyatları’nın Bursa şenliğine katıldı.

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl “Evrensel Barışa Doğru” temasıyla düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları’nın Bursa şenliğine katıldı. Bursa Atatürk Stadyumu’nda yaklaşık 30 bin izleyicinin takip ettiği şenlikte konuşan Arınç, "Bu akşam iftiharla görüyorum ki on binlerce kardeşim stadyumu doldurdu, büyük bir coşku ile geceyi takip ediyor. Şarkılarını izlediğimiz gençlerin her biri bir ülkeden geldi. Bu sene bu işin 11. yılı. 2003 yılından itibaren 10 etkinliğin hepsine büyük bir sevgi ile katıldım. Bu işi çok başarılı, çok faydalı görüyorum. Bakın 2003 yılında, 11 yıl önce 17 ülke ile başladı bu olimpiyatlar, şimdi 140 ülkeden geldiler. 10 senede 140 ülkenin katılımı gerçekleşti. 17 ülke geldiğinde 100 civarında gencimiz vardı. Bugün sadece sahne alanların sayısı bin 750, finallere kalanların sayısı 5 bini buluyor. BM’ye kayıtlı 190 ülke var, 140’ı bugün Türkiye’de. Bu yılki şölenin teması ‘Evrensel Barışa Doğru’, ne kadar güzel. Bugün Suriye’de yaşanan olaylar büyük bir acı ve trajedidir. Binlerce insan öldü, binlerce insan topraklarından kaçmak zorunda kaldı. Kimse bunun çaresini bulamadı. Türkçe olimpiyatları bunun çaresini buldu. 140 ülkeden gelen gençlerin içinde Suriyeli çocuklarımız da var bugün" diye konuştu.

Dünyanın her tarafında Türk okullarının bulunduğunu dile getiren Arınç, “Bu muhteşem fikir, akıl alacak bir şey değil, büyük bir destan, büyük bir başarıdır. Her maraton ilk adımla başlar. İlk adımı atan, yol gösteren, fedakarlığı, feragati dünya çapında örnek gösteren muhterem büyüklerimizden Allah ebeden razı olsun. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, sizi bu okullarımız ve öğretmenlerimiz karşılıyor. Kapıyı çaldığınız her yerde Türk okulları var, bayrağı ile inancı ile, her şeyi ile. Buralara önden giden atlılar gibi gidenlere kucaklarımızı açmalıyız. O fedakar öğretmenler Boğaziçi, ODTÜ’yü bitirerek buralara gittiler. Onları candan kutluyorum, onlara candan selam olsun. Onları yetiştiren annelere-babalara binlerce selam olsun. O yollarda hayatını kaybeden Adem Tatlı’dan diğer kardeşlerime kadar hepsine rabbim rahmet eylesin" şeklinde konuştu.

Bu idealleri yaşatanlara gönül borçlarının olduğunu ifade eden Bülent Arınç, "Türkiye’yi, Türkçe’yi dünyada ses bayrağı haline getiren, İstiklal Marşı ile başlayıp Türkiye sevdası ile insanları buluşturan muhterem büyüğümüz Fethullah Gülen Hocaefendi’ye selam olsun. Bu sözler konuşulduğu zaman, en yakınımızdaki insanlar tereddüt ettiler, en uzağımızdakiler ise şüphe ile baktılar. ’Mutlaka bu işin altında bir bit yeniği, bir çıkar vardır’ diye yanlış düşündüler. Dedikodu yaptılar, gıybet ettiler. Ama Hocaefendi ve ona inananlar hep müspet hareket etti. ’Biz misyoner değiliz, biz o ülkelerde Türkiye için bir gaye istemiyoruz, tek amacımız var, onların çocuklarını iyi yetiştirme ve dostluk köprüleri oluşturmak. Bugün herkes 11 yıl önce atılan adımların ne kadar faydalı olduğunu, Türkiye’ye ne kadar fayda sağladığını görüyor. Dün iftira adanlar, bugün onu tebrik ediyor. Sadece okullarımızdan ibaret değil bu okullar, şimdi üniversiteler kuruluyor. Hastanelerimizi kuruluyor, doktorlarımız faaliyete geçiyor. Türk bayrağının dalgalandığı her ülkede o ülkenin insanlarına hizmet götürülüyor" dedi.

Yeşil-beyazlı kulübün merhum Başkanı İbrahim Yazıcı’yı da hatırlatan Arınç, "Bir ay olmadı bu stadyumda Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı’yı hakkın rahmetine uğurlamıştık. Ona Allah’tan rahmet dileyelim, mekanı cennet olsun" diye konuştu.

Arınç, konuşmasının ardından olimpiyatlara sponsorluk desteği veren kurumların temsilcilerine plaketlerini takdim etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.