ANTRENÖR KEZBAN ÇOLAK; "EVDE NASIL SPOR YAPILMALI"

Çilek Spor Bafra, spor eğitmeni Kezban Çolak, çektiği videoda evde kalınması gereken bu zorlu süreçte, vücudun hareketsiz kalmaması gerektiğinin önemini vurguladı.

A+A-

Çilek Spor Bafra’nın spor eğitmeni Kezban Çolak, içinde bulunduğumuz ve ülkenin gündemi haline gelen Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmaları gereken birçok insana, egzersizin önemini ve evde kalındığı süre içerisinde en doğru hareketler ve bilgiler doğrultusunda yapılabilecek egzersizleri anlattı.
Çolak; “Düzenli egzersiz, ruhen ve bedenen kişinin da sağlıklı olmasına katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini destekler. Egzersizin süresi, sıklığı, şiddeti kişinin fiziksel uygunluğuna göre değişiyor. Düzenli ve orta şiddette yapılan bir egzersizin bağışıklık sistemine olumlu yönde katkısı vardır.
Bir başka açıdan ele alırsak eğer, düzenli egzersiz besin emilimini daha etken bir şekilde yapılmasını destekler. Ve vücudun besin öğelerinden daha fazla yararlanmasını sağlar. Dolayısıyla bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkisi vardır.” dedi.
Çolak, sürekli evde, hareket halinde olan ama yine de formda kalamadığını dile getiren kişilere ise; “Bu fiziksel bir aktivite olduğu gibi egzersiz değildir. Egzersizin bir amacı vardır, belirli bir bölgeye fiziksel ihtiyaca göre belirli sıklık ve tekrarla uygulanır. Sadece hareket işe yaramadığı gibi yetersiz kalacaktır. Bu yüzden egzersiz şart ! “ dedi.
Evde kalınan bu dönemde ise neler yapılabileceği sorusuna Çolak; “Süresi ve şiddeti çok yoğun olmayan egzersizler yapılabilir. Mesela, 15-20 dakika aerobik yapılabilir, dans edilebilir, pilates veya yoga yapılabilir.” şeklinde yanıt verdi.
EVDE YAPILACAK EGZERSİZ HAREKETLERİ
“Öncelikle egzersiz yapacağınız alanı havalandırın ve ısınma egzersizlerini mutlaka uygulayın. Sosyal medyada gördüğünüz her videoyu ise uygulamaya kalkmayın, çünkü fiziksel kapasitenize uygun olmayabilir ve sakatlanmalara yol açabilir. 
Biz evde kaldığımız bu süreçte egzersiz yapmaya ara vermedik. @cilekspor instagram sayfamızdan Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 10.00’da canlı yayın yapıyoruz. 
Ayakta veya diz üstü herkesin yapabileceği bu hareket için bir sandalye kullandım. Çocuklar, yaşlılar ya da dizlerinde herhangi bir sorunu olanlar da bu hareketi yapabilir. Kollarını kulak hizasından yukarıya kaldır, yukarıdayken nefes al, yanlara doğru getirirken nefes ver. Bu hareket 5 kez tekrar edilebilir.
Bir sonraki harekette bir elini çapraz dizine koy, diğer kolunu kulağının yanına uzat. Omuz ve kulak birbirinden uzak olacak. Bu şekilde nefes al, kolları serbest bırakırken nefes ver. Diğer kol için de aynı hareket birkaç tekrar ile yapılabilir.
Sıradaki hareket, iki kolu da iki  yana açarak omuzlar kulaklardan uzak olsun. Nefes alarak sağa ve sola dönüş yapıyoruz, önünüze döndüğünüzde nefes veriyorsunuz. 3 ya da 4 kez tekrarlanılabilir.
Elleri başının arkasına alırken, sırtın tamamen dik dursun. Yana doğru eğilerek nefes alıp, dik dururken nefes veriyorsunuz. Diğer yana da aynı hareketi uygulanarak, 5-6 defa tekrarlayabilirsiniz.”
Egzersizin, kişide ruh sağlığına da iyi geldiğini ifade ettiğini belirten Çolak, “Düzenli ve orta şiddette yapılan bir egzersiz, stresi, depresyonu ve anksiyete semptomlarını azaltır. İçinde bulunduğumuz bu olumsuz süreçte, stresle mücadele için egzersizin önemi büyüktür. Sevgiyle ve sağlıkla kalın.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.