Anız Yangını Hakkında Önemli Uyarı

Anız Yangını Hakkında Önemli Uyarı

Anız yakmanın önlenmesine ilişkin Valilik tebliği yayımlandı.

A+A-

Tebliğin amacı; tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın yapısının ve çevrenin korunarak doğal denge içerisinde toprak verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili de teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak olarak belirtildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, hasat döneminin ardından çiftçilerin bir kısmının bütün uyarılara rağmen hala anız yaktığına dikkat çekerek; "Anız yangınları çevre, insan sağlığı ve doğal dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Biz bu bunların engellenmesi noktasında eğitim yayım çalışmaları başta olmak üzere birçok programlar düzenliyoruz. Valiliğimiz tarafından da söz konusu tebliğ yayımlanarak bütün ilçelerimize, ilgili kamu kurum kuruluşları ile muhtarlıklara yapacakları iş ve işlemlerle ilgili bilgilendirme mahiyetinde gönderilmiştir. Buna göre İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce eğitim faaliyetlerinde ve İl Müftülüğümüzce de hutbelerde bununla ilgili konulara yer vermesi, Orman, Jandarma ve Emniyet birimlerimizin konu ile ilgili yapacağı tespitler ve tutanak tutulmuş cezai işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne göndermeleri gereği kendilerine bildirilmiştir. Yine Ziraat odalarımızın bu konuda hassas ve duyarlı davranması bununla ilgili yapılacak çalışmalara destek sağlanması, Büyükşehir Belediyesi ve diğer Belediyelerimizin yangınlara acil müdahale ederek gerekli tedbirleri almaları, karayolları ekiplerinin yol kenarındaki kuru otları temizlemeleri gibi tedbirleri içeren Valilik Tebliği kurumlara gönderilmiştir.” dedi.

İl Müdürümüz SAĞLAM, konuşmasının devamında çiftçilerimize, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31 Aralık 2019 tarih ve 30995 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2020/1 no’lu Tebliğ’inin,” l” bendini hatırlatarak; “Anız yakanlara her dekar için 73,68 TL idari para cezası ve ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.’ hükmü ile karşılaşmamaları için uyarıda bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.