ANDIMIZ OKULLARDA YENİDEN OKUTULACAK, “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..!”
Bilindiği üzere her sabah okullarımızda coşkuyla, heyecanla okunan andımız 8 Ekim 2013 tarihinde kaldırılmıştı.
Andımızın kaldırılmasını bir takım çevreler alkışlarken bizler Türk Eğitim Sen olarak bu kararı yargıya taşımış ve andımızın okullarımızda yeniden okunmasını talep etmiştik.
Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı ile ilgili açtığı davayı görüştü ve Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir” dedi.
Yüksek Mahkeme kararın gerekçesi olarak şu ifadelere yer vermiştir: “Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır. Öğrenci Andı adlı bu metin zaman içinde değişikliklere uğramakla birlikte öğrencilere öğretilmek ve davranış biçimi olarak kazandırılmak istenilen değerlere ilişkin kavram ve ilkelerde bir değişiklik olmadan uzun yıllar okullarda okutulmuştur. Uyuşmazlık bu açıklamaların ışığı altında değerlendirildiğinde; yeni nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini ve bağlılığını güçlendirmeyi, onların milli, manevi ve kültürel değer oluşumuna katkı sağlamayı amaçlayan ve uzun yıllardır okutulan bu metnin yürürlükten kaldırılmasının hukuken geçerli sebeplere dayanması gerektiği tartışmasızdır.
Bu metnin; dayanağını teşkil eden Yasal ve Anayasal kurallarda, bir değişiklik olmadığı gibi bu kuralları şekillendiren ve metinde de yer alan toplumsal değer yargılarımızın ve ilkelerimizin değişmesi ya da değiştirilebileceğinin kabulü de mümkün değildir. Bu durumda, içeriği itibariyle milli eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkelerini gerçekleştirmeye katkı sağlar niteliği bulunan, dayanağı kural, ilke ve kavramlarda herhangi bir değişiklik bulunmayan öğrenci andının, her hangi bir kabul edilebilir gerekçeye dayanılmaksızın kaldırılmasında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Türk devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibariyle sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.”
Ancak Eğitim Bir Sen Genel başkanının attığı twetlerde bu kararı tanımayacağız tavrı bir o kadar ilginçtir. Bir çocuğun “Türküm, doğruyum,çalışkanım” demesinin kime ne zararı vardır? Küçüklerini korumak, büyüklerini saymak ifadesi bu insanları neden rahatsız etmektedir? Bu tavır yerlilik ve millilik tabirlerine ters değil midir? Bu ülkede TC tabelaları sökülürken,
bayrağımız tahrik unsuru görülürken, akil insanlar ortalıkta cirit atarken niye aynı tavır sergilenmemiştir. Eğitim Birsen aldığı bu kararı gözden geçirmeli, Türk Milletinin ortak değerlerine destek vermelidir.
Bizler Türk Eğitim Sen olarak dün olduğu gibi,bugünde ve Allah’ın izniyle yarınlarda da milli kimliğimize,Türk varlığına her daim sahip çıkacak geleceğimizin teminatı çocuklarımızın “ Varlığım Türk Varlığına armağan olsun, Ne mutlu Türküm diyene..!” diyerek haykırması ve bu şuurla yetişmesi için gayret edeceğiz.
Hakan EROĞLU
Türk Eğitim Sen Samsun 1Nolu Şube Başkan Yardımcısı
Bafra İlçe Temsilcisi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.