Akbulut; 'Oturdukları koltuklardan kendilerine maaş bağlayanlar bizi eleştiriyor'

Bafra Hal Derneği Başkanı İskender Akbulut karpuz konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

A+A-

Bafra Hal Derneği Başkanı İskender Akbulut karpuz konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Akbulut yaptığı açıklamada,’’ 1.ci nedeni Kavun karpuzumuzun hasadında  hava şartlarından dolayı gecikme yaşandı. 2.ci nedeni ise geçen yıl 10.000 dönüm ekilen arazi bu yıl 15.000 dönüme çıktı. Sadece burada değil. Konya’da, Niğde’de, Bursa’da , Iğdır’da, İzmir’in bütün bölgelerinde ekilmeyen alan kalmadı. Bunların hepsi hava şartlarından bir araya geldi.
Bundan dolayı talep durmadı aslında. Ankara’nın talebi Eskişehir’den karşılandı. Yakın olduğu için. Nakliyesi yakın olduğu için. Güney Anadolu bölgesinde  halen Gaziantep ve Urfa bölgesinin her tarafında karpuz var.

Gönderilen Malzemenin değeri Mazottan daha ucuz

Buradan Van’a karpuz yapıyoruz 1 araba yani kamyon ya da tır 35.000 TL.nakliyesi var. Karpuzun tutarı 20.000 TL. Bu sefer karşı taraf alıcı gönderme diyor. Bir ürün kirayı geçtiği zaman o ürünü kimse satmak istemez. Çünkü o  nakliyeyi mecbur ödeyecek. Tabi burada nakliye akaryakıt ile alakalı. 
Önceden böyle tıkanıklık oluyordu ama nakliye ucuzdu. Örneğin Van iline 5 bin, 6 bin TL. yakıt harcanıyordu.  
Burada halciden ve esnaftan kaynaklanan bir sorun yoktur. Bazı kişiler yaptıkları algılarla komisyoncular halde komisyonu %15’e çıkartılar onun için karpuz tarlada kaldı dediler. 
Türkiye’nin hiçbir yerinden karpuzdan %15 komisyon kesilmez. Daha doğrusu %1 bile komisyon kesilmez. Türkiye’de sistem böyle çalışır. 
Nedeni ise ürün tarladan kalktığı için kimse bir şey demez. 

Komisyoncuyu günah keçisi yapmaya çalışanlar  kendini maaaşa bağlayanlar


Burada komisyoncuyu günah keçisi yapmaya kalkışan insanlara bakın kendilerine aylık bağlayan insanlardır. Bizim aylığımız yok.
Burada yaptığımız masrafları bizler, dernek başkanı ve yönetim üyeler karşılar. 
Devletin bize vermiş olduğu yetkiler vardır.  Sadece bizde değil tüm Türkiye’deki hallerde %15 ve %18 arası kesinti yapılır. Bu devletin belirlediği yetkidir. Bilgisiz insanlar biz komisyoncuları soyguncu olarak lanse ediyor. 


Karpuzdaki olay bilinçsiz ekim var.

Bizler komisyoncular olarak elimizden geldiğini yine yapıyoruz.  Bugün kavunun 2 TL.nin altına düşmemesinin nedenlerinden birisi de komisyoncu elini taşın altına koymasından ileri gelmektedir. Kavun da aynı seviyeye düşerdi. El attık. Düşürmedik. Karpuzda ekim aşırı. Onlarla mücadele ediyoruz. 50 kuruşun altına düşürmemeye, tarlada bırakmamaya uğraşıyoruz. Kabala  alıp zarar eden esnafımızda var. Burada dışarıdan gelen esnaflar var. 
Türkiye’de karpuz üretimi Adana bölgesine 60.000-80.000 dönüm arasıdır. Buna Antalya’da eklendi. 100.00 dönüm. Bunlar Avrupa’ya ihracat yaparlar. Karpuz’da Türkiye’nin kotası 120.000 dönüm para kazandırır. 150.000 dönüm karpuz zarar ettirir. ‘’dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum