ADD'den 08 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ADD'den 08 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Samsun'un Bafra İlçesi Bafra Atatürk Düşünce Derneği (ADD) binasın da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği düzenlendi.

A+A-

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliğine Bafra Atatürk Düşünce Derneği (ADD) başkanı Fazilet Canıgür,bir dönem başkanlık yapmış Selma Erduran,Bafra CHP Kadın Kolları Başkanı Leyla Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayı da davetli bayan katıldı.

 

Etkinlikte  konuşan Bafra Atatürk Düşünce Dernek (ADD) başkanı 08 Mart 2015 Dünya Emekçi kadınlar günü 1857 yılında ABD Newyork kentinde bir grup tekstil kadın işçisinin düşük ücret ve uzun çalışma saatlerini protesto etmek, emeklerinin karşılığını almak ve daha iyi koşullarda çalışmak amacıyla yapmış oldukları eylem sonucunda, 129 kadar kadın işçinin yanarak ölmesi nedeniyle doğmuştur.1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “ Kadın Hakları ve Dünya Barış Günü”  olarak 08 mart’ı kabul eder.Türkiye’de ise 08 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlanmıştır. 1984 yılından itibaren  de düzenli olarak her yıl “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya devam edilmektedir.Bu gün ülkemizde ve dünyada böyle bir günümüz olmasına rağmen, maalesef kız çocuklarımız ve kadınlarımız için hala mücadele etmemiz gerekmektedir.

 

Oysaki Mustafa Kemal ATATÜRK,

 

Daha Cumhuriyetin emekleme dönemindeyken 1921 yılındaki  Türk Medeni Kanunu ve 1930-1934  yıllarında  kadınların siyasi haklarını kazanması için çıkarılan seçme seçilme hakkı kanunları ile Türk kadınını erkeği ile eşit hale getirmiştir.

 

Ve demiştir ki;

 

Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlere bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yüksele bilsin.Ülkemizde ve Dünyada bu gün ki teknolojik gelişmeye rağmen, kız çocukları ve kadınlarımıza uygulananlar insanlığın büyük bir ayıbıdır. Biz kadınlar olarak insan olmanın gereği olan siyasal, toplumsal, hukuksal ve ekonomik bütün haklarımızın farkında olmalı ve önce kendimiz, sonrasında da gelecek nesillerimiz için kendi ayaklarımızın üzerinde durarak mücadeleye ve dayanışmaya devam etmeliyiz.

 

Bu gün sizi haklarımız için sessiz kalmamaya davet ediyor ve tüm  kadınlarımızın  gününü kutluyordum.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.