79 ili geride bıraktık

79 ili geride bıraktık

Ürküten Samsun Raporu Açıklandı Bilanço Çok Ağır

A+A-

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın (KOM) 2018 yılına ilişkin raporu açıklandı. Samsun, raporda silah mühimmat kaçakçılığına yönelik operasyonların en fazla yapıldığı 2. il olması dikkati çekti.

IRAK VE SURİYE SINIRINDAN GİRİYOR

KOM'un raporunda yürütülen organize suçlarla mücadele çalışmalarında, Irak ve Suriye sınırlarından ülkemize sokulan fabrikasyon silahların, bölgeyi çok iyi tanıyan kaçakçılar tarafından yaya olarak çuvallar içerisinde veya yük hayvanlarının sırtında getirildiği tespit edildi. 

TIRLARLA BÜYÜK ŞEHİRLERE TAŞINIYOR

Gümrük kapılarından ise, Kuzey Irak’tan taşımacılık yapan TIR, kamyon ve diğer araçların çoğunlukla özel olarak yaptırılmış zulalarında gizlenmek suretiyle ülkeye sokulduğu, bu silahların silah-mühimmat kaçakçılığı suç organizasyonları tarafından alınarak piyasaya sürülmek üzere büyük şehirlere sevk edildiği belirlendi.

EL YAPIMI TABANCALAR ÇOĞUNLUKTA

Raporda özellikle son dönemlerde ülkemize yasadışı yollardan sokulan silahların yanı sıra silah mühimmat kaçakçılığı suç organizasyonlarında; silah tamir atölyelerinde el yapımı tabanca imal ettikleri ve kurusıkı tabancaları ateşli silahlara çevirerek piyasaya sürdükleri, bu suretle piyasaya sürülen tabancaların ülkemizdeki silah kaçakçılığı suçuna kaynak teşkil ettiği tespiti yapıldı.

SAMSUN OPERASYON SAYISINDA 2’NCİ

2018 yılında diğer yıllara nazaran operasyon, şüpheli ve silah sayılarında artış olduğu da dikkati çekerken, 2018 yılında en çok silah mühimmat kaçakçılığı operasyonlarının yapıldığı ilk 20 il içerisinde Şanlıurfa'nın ardından Samsun, 2'nci il olarak yer aldı. 19 operasyonun gerçekleştirildiği Samsun'un ardından İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Kocaeli, Mersin, Muğla, Adana, Batman, Gaziantep, Hatay, Kastamonu, Konya, Antalya, Tekirdağ, Aydın ve Balıkesir yer aldı.

KURUSIKIDAN DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

2018 yılında ele geçirilen silahların imalat türlerine göre oranlarına bakıldığında ise; fabrikasyon tabanca yüzde 81, kurusıkıdan çevrilme Tabanca; yüzde 16, el yapımı tabanca yüzde 3 olarak belirlenirken, tabanca yakalamalarında 2018 yılı dahil son 5 yıla bakıldığında yakalamaların büyük çoğunluğunu fabrikasyon tabancaların teşkil ettiği görülse de yapılan kriminal incelemeleri neticesinde bu tabancaların bir kısmının kurusıkıdan dönüştürülmüş tabancalar olduğu tespit edildi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.