
75 Yıllık Demirci Ustası Yılmaz Odabaş Bafra’da Yılın Ahisi Seçildi
Samsun’un Bafra ilçesinde faaliyette bulunan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum ve yönetimi tarafından ‘’Ahilik Haftası’’ programı düzenlendi.
Samsun’un Bafra ilçesinde faaliyette bulunan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum ve yönetimi tarafından ‘’Ahilik Haftası’’ programı düzenlendi.
Bafra’da Ahilik Kültür Haftası" etkinlikleri kapsamında, 90 yaşındaki Demirci ustası Yılmaz Odabaş "Yılın Ahisi" unvanına layık görüldü. 75 yıldır demirci ustalığı yapan Odabaş törende yaptığı duygulu konuşmada, Ahilik kültürünü zanaatında yaşattığı için gurur duyduğunu söyledi.
Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Hizmet Binasında Ahilik Haftası programı yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından
Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkan Hurşit Tulum yaptığı konuşmada,’’Ahilik cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir.
Dünyada eşi benzeri olmayan Usta- Çırak ilişkisi toplumsal dokumuzun en değerli unsurlarından biridir. Hepimiz, sanayi de ya da esnaflıkta çırak olarak başladık. Usta - Çırak ilişkisinde yalnızca bir zanaat ya da ticareti değil, aynı zamanda hayatı, ekonomiyi, insan ilişkilerini ahlaklı olmayı öğreniriz. Ustalarımız bize sadece meslek değil insanlığın önemini öğretir. Esnaf sadece alım satım yapan, ticaretle uğraşan kişiler değildir. Esnaf sokağımızın bekçisi, mahallemizin gözü kulağı, vicdanıdır. Hepimizin, evimizin anahtarını gönül rahatlığıyla teslim ettiği insanlar esnaflarımızdır. Onlar, güvenin, dürüstlüğün, samimiyetin sembolüdür.
Ahilik kültürü köprü görevi görüyor ve derin değerlere sahip çıkıyor. Bu değerlerin sadece bir meslek disiplini değildir. Aynı zamanda toplumsal öğretidir.Ahilik Teşkilatının esasları; cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir.
Yaklaşık 1205 yılında kurulan Ahilik Teşkilatının esasları; cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgi olarak özetleyebiliriz. Bu değerler, yüzyıllardır yaşatılmakta ve halen manevi değerlerimizi geleceğe taşıyan bir köprü görevi görmektedir.
Ahilik kültürünün; köklü geleneği anmak, gelecek nesillere aktarmak için önemli bir sorumluluğumuz olduğunu ve hep birlikte, ahiliğin bizlere öğrettiği değerleri yaşatmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için el birliği ile çalışmalıyız.’’dedi.
Bafra İsmail Ahıskalı Eğitim Merkezi Okulu Müdürü Serhat İpek,
Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Topçu yaptıkları konuşmalarda Bafra’da düzenlenen Ahilik Haftası dolayısı ile Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum ve yönetimine teşekkür ederek, Ahiliğin önemi hakkında birer konuşma yaptılar.
Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan temsili şed kuşatma töreni yapıldı.
Bafra’da Yılın Ahisi seçilen 75 yıllık demirci ustası 90 yaşındaki Yılmaz Odabaş’a ahilik kaftanı ve şed giydirilmesi töreni düzenlendi.
Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Topçu, Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tüfekçi , Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum yılın ahisi Yılmaz Odabaş’a kaftanını giydirerek, şed kuşattılar.
Programın diğer bölümünde ise Bafra’da geçmişten günümüze emek vermiş ,değer katmış, ustalar yetiştirmiş, emektar ustalar arasından seçilen yılın ustalarına protokol tarafından sırasıyla Recep Kocabaş, Şevket Çelik, Sami Demirci, Ali Çuvalcı, Şaban Ceylan, Mehmet Karaca, Emin Demir, Vehbi Kocatürk, Faik Güven, Senai Altunay, Cemil Başural, İrfan Abdurrahmanoğlu, Mahmut Tonbul, Bekir Akça, Sami Aslaner, Necati Kılıç, Osman Pekşen, Tülay Coşkunsoy, Hamdi Uygun, Ünal Üresin, Hayati Erken, Bekir Ayfer, Nural Sağın, Ünal Usta’ya alkışlar arasında plaket takdimi yapıldı.
Bafra’da yılın ahisi seçilen 75 yıllık demirci ustası Yılmaz Odabaş yaptığı konuşmada,’’ Ahilik kültürü iş dünyasında dürüstlük, güven ve cömertlik ilkelerinin hatırlanması açısından büyük önem taşıyor. O sebeple bizim için Ahilik kültürünün yeri bambaşkadır. Çünkü Ahilik, camia olarak bizlerin köküdür. Dünyadaki ilk meslek örgütlenmesidir.
Her alanda yeni ve çok daha büyük hedeflere ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Çünkü bizler, kadim Ahilik teşkilatımızın günümüzdeki temsilcisiyiz. İlmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği Ahilik müessesini tüm dünyaya ve genç nesillere en güzel şekilde tanıtmalıyız.’’dedi.
Anı fotoğraflarını çekiminin ardından program sona erdi.
Bafra’da Ahilik haftası programına ayrıca Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytaç Akın, Bafra Hasan Çakın Kız Meslek Lisesi Müdürü Yıldıray Baş ,Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tüfekçi, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Talip Şahin, Bafra Ticaret Borsası Başkan vekili Kenan Yıldızoğlu, Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Bafra Kızılırmak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Yılmaz ve yönetimi , Bafra Kızılırmak Sanayi Kooperatifi Başkanı Dursun Ali Yücel, Bafra Büyük Sanayi Kooperatifi Başkanı Hüseyin Usta, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda sanayi esnafı ve davetliler katılım sağladı.

75 Yıllık Demirci Ustası Yılmaz Odabaş, Bafra’da Yılın Ahisi Seçildi
Bafra Madeni Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen Ahilik Haftası’nda, 90 yaşındaki demirci ustası Yılmaz Odabaş “Yılın Ahisi” seçildi. Odabaş’a ahilik kaftanı ve şed kuşatma töreniyle unvanı takdim edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.