50 Binden Fazla Cenaze Yıkayan Kadın Gassalın İbretlik Hikayesi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan 9 kadın gassal, insanların en acı anlarına tanıklık ederek dünyanın en zor mesleklerinden birini icra ediyor.

A+A-

Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan 9 kadın gassal, insanların en acı anlarına tanıklık ederek dünyanın en zor mesleklerinden birini icra ediyor. Yıkadıkları cenazeleri kefenleyerek son yolculuğa uğurlayan gassallar, yaşadıkları duygusal anlar ve ibretlik olaylarla işlerinin manevi yönüne daha da bağlanıyorlar.

50 Binden Fazla Cenaze Yıkadı, En Çok Çocuk Cenazeleri Etkiledi

18 yıldır Samsun'da gassallık yapan 58 yaşındaki Sahure Yağmur, bugüne kadar 50 binden fazla cenaze yıkadığını ve özellikle genç ölümlerinin kendisini derinden etkilediğini belirtiyor. “Anne ve çocuk cenazeleri beni her zaman çok üzmüştür,” diyen Yağmur, her cenazeyi büyük bir saygıyla hazırladıklarını ve işin manevi boyutunu göz önünde bulundurarak çalıştıklarını ifade etti. Yağmur, “Bir cenaze geldiğinde hep imanla gitmiş olmasını diliyorum,” şeklinde duygularını paylaştı.

Gençlerden Mesleğe Büyük İlgi

Gassallık mesleğine gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Sahure Yağmur, mesleğin manevi derinliklerinin tecrübe gerektirdiğini vurguladı. "Gençler bu işi yapmak istiyor ama tecrübe ve olgunluk bu işte çok önemli," diyen Yağmur, mesleğin hem dünyalık hem de ahiretlik bir yönü olduğunu hatırlatarak gençlere uyarılarda bulundu.

İbretlik Anılar, Manevi Derinlik

12 yıldır gassallık yapan Tuğba Akar da mesleğin zorluklarına ve güzelliklerine değindi. İlk başladığında cesaretinin az olduğunu ve bir süre annesiyle uyuduğunu belirten Akar, “Mesleğimi çok seviyorum, çünkü hem dünyalık hem de ahiretlik bir iş yapıyoruz,” dedi. Akar, bir cenazede yaşadığı unutulmaz bir olayı da paylaştı: "Bir gün mis gibi kokan bir cenazeyle karşılaştık, o kadar güzel kokuyordu ki parfüm zannettik, meğer cenazeden geliyormuş. O anı hiç unutamam." Ayrıca bir trafik kazasında ölen hamile bir kadın ve bebeğini birlikte yıkadığı anı da anlatan Akar, bu olayın kendisini çok duygulandırdığını belirtti.

"Hem Dünyalık Hem Ahiretlik Bir Meslek"

Akar, gençlerin gassallık mesleğine ilgi duymalarından memnun olduğunu belirterek, mesleğin aslında korkulacak bir yönü olmadığını, aksine hem bu dünya hem de ahiret için çok anlamlı bir iş olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.