40 yıldır semercilik yapıyor

40 yıldır semercilik yapıyor

Vezirköprü ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Mustafa Pehlivan, babasından öğrendiği semercilik mesleğini işlerinin azalmasına rağmen 40 yıldır sürdürüyor.

A+A-

Çanaklı Mahallesi Saathane Meydanı'ndaki 20 metrekarelik dükkanda mesleğine sürdüren Pehlivan, 1977 yılında yanında çalışmaya başladığı babası 1983 yılında yaşamını yitirince işi tek başına devam ettirdi.

Bir semer veya eyeri bir günde yapan Pehlivan, kazancıyla kendisinin yanı sıra işsiz olan oğlunun geçimini de sağlamaya çalışıyor.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği mesleğini severek yaptığını söyledi.

Günümüzde semer ve eyere pek rağbet olmadığına işaret eden Pehlivan, "Eskiden ayda 50'ye yakın semer veya eyer satardık. Günümüzde ise ayda 15 civarında satıyoruz. 1985'e kadar işlerimiz çok yoğundu. Çoğunlukla binek hayvanları ile uğraşanlar alıyor. Çok nadir de olsa ilçemize gelen turistlerden de alan oluyor. Yaptıklarımı çevre il ve ilçelere de satıyorum." dedi.

Semerciliğin teknolojinin gelişmesiyle kaybolmak üzere olduğuna dikkati çeken Pehlivan, taşımacılığın yük hayvanlarından taşıtlara geçmesiyle semer ve eyere rağbetin azaldığını vurguladı.

İlçede son usta olarak kendisinin kaldığını dile getiren Pehlivan, şunları kaydetti:

"Bir ihtiyar amcamız vardı, o da artık yapmıyor. Mesleğimi çok seviyorum. Ekmeğini yiyorum, suyunu içiyorum. Allah'ıma hamd olsun, mesleğimden çok memnunum. Allah bereket versin, idare ediyoruz. Ömrümüzü 20 metrekare alanda geçiriyoruz. Dükkanım da kira, benim değil. İki çocuğum var. Kızım gelin oldu. Oğlumu evlendirdim ama işsiz olduğu için ona da ben bakıyorum."

Pehlivan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarına tanınan vergi muafiyetinden kendisinin de yararlandığını anlatarak, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun. Bu sanatı yapanları ayakta tutmak için vergiden muaf yaptı. Çok şükür, hayatımızdan memnunuz." diye konuştu.

40-yildir-semercilik-yapiyor.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.