Samsun'da  Su kullanımının %34'ü Kaçak

Samsun'da Su kullanımının %34'ü Kaçak

Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, SASKİ’nin ilk kurulduğunda Samsun’da suyu kaçak kullananların yüzde 73’lerde olduğunu ve Ekim 2012 itibariyle bu oranın yüzde 34’lere kadar gerilediğini açıkladı.

A+A-

Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Kurulu komisyonunda konuşan SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, “SASKİ kurulduğunda kayıp kaçaklar yüzde 73’lerdeydi. Şu anda Ekim 2012 ayı sonuna kadar kayıp kaçaklar yüzde 34’e kadar düştü” dedi.
Kayıp kaçaklarla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, “SASKİ’nin haberi olmadan suyu kaçak kullananlar vardı. Bundan daha da önemli fiziki kaçaklar vardı. Yani biz su borusu patladığında yüzeye çıkanları görüyorsak, su borusu patladığında kanalizasyondan geçenleri göremiyorduk. Eski sayaçlar çok az yazıyordu. Vatandaş, SASKİ görevlisinin ne zaman geleceğini biliyor ve sayacı ters çevirip sayacın yazdığını siliyordu. Hatta bazı vatandaşlar da sayacının arızalı olduğunu söylüyorlar. Arkadaşlarımız da gidip sayacı söküyorlar, yerine de belli bir çapta bir boru takıyorlar, sonra o sayaç tamir edilene kadar suyu bedava kullanıyorlardı. Sayacı arızalı olan vatandaşlar 15-20 metreküp su kullanıyorsa, biz ona 10 metreküp su yazıyorduk. Az kullanırsa vatandaşın aleyhine, çok kullanırsa da vatandaşın lehine oluyordu. Görevlilerimiz günde 15 - 20 tane sayaç tamir ediyorlardı. 2 oda dolusu da arızalı sayaçlar var. Daha sonra bunları hep iptal ettik. Biz de sayaçları tamir etmek yerine yenisini almayı daha uygun gördük ve arızalı olanlarla değiştirdik. Vatandaşlarımız sayaçlarını ters çevirmesinler diye sayaçlarımızı değiştirdik. Sayacın açılmaması veya kısa devre yapılmaması için de sayacın bağlantı yerlerini mühürledik. Bu şekilde büyük mücadeleler verdik. Şu anda ekim ayı sonuna kadar kayıp kaçaklar yüzde 34’e kadar düştü. 2014 sonu itibariyle bunu yüzde 30’lara kadar düşürmeyi planlıyoruz. Kayıp kaçakta Türkiye ortalaması yüzde 50’de” şeklinde konuştu. 
Daha sonra SASKİ Genel Kurulu’ndaki 7 gündem maddesi komisyondan geçerek meclise havale edildi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.