27 Yıldır Göz Yaşımız Hocalı

27 Yıldır Göz Yaşımız Hocalı

Tarihin gördüğü en kanlı katliamlarından olan ve Ermenilerce çocuk, kadın, yaşlı 613 Azerbaycan Türküne karşı uygulanan Hocalı Katliamı, üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen yürekleğimizdeki acısını ilk günkü gibi koruyor.

A+A-

Azerbaycan, Ermenilerin 26 Şubat 1992’de yaptığı Hocalı Katliamı’nın kurbanları için 27 yıldır adalet arıyor.

Şubat 1992'de, Hocalı kasabasında Azerbaycan nüfusuna karşı benzeri görülmemiş bir katliam yapıldı. Hocalı soykırımı olarak bilinen bu kanlı trajedi, binlerce Azerbaycanlının imha edilmesini veya yakalanmasını içeriyordu. 25-26 Şubat 1992 tarihleri arasında Ermeni silahlı kuvvetleri, eski Sovyetler Birliği’nin 366 sayılı piyade muhafızlarının yardımı ile, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde yer alan Hocalı'yı ele geçirdi.

Hocalı'nın yüzlerce suçsuz nüfusunun acımasız imhası, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesi ve çevresindeki silahlı çatışmalar sırasında en ağır suçlardan biriydi. Ermeni silahlı kuvvetleri ve yabancı askeri birlikler, Hocalı ve çevresinden kaçmayı başaramayanların hiçbirinden vazgeçmediler. Sonuç olarak 106 kadın, 63 çocuk ve 70 yaşlı olmak üzere 613 kişi hayatını kaybetti. 1.275 kişi rehin alındı, 150 kişinin kaderi bu güne kadar bilinmiyor. Bu trajedi boyunca 487 Hocalı nüfusu henüz yaşlanmamış 76 çocuk da dahil olmak üzere ciddi şekilde sakatlandı. 6 aile tamamen ortadan kaldırıldı, 26 çocuk her iki ebeveyni de kaybetti ve 130 çocuk da ebeveynlerinden biriydi. Ölenlerin arasında 56 kişi özel bir zulümle öldürüldü: ermeniler o kanlı gecede insanları diri diri yakmak, kafa derisini çizmek, kafalarını kesmek, gözlerini çıkarmak, hamile kadınların karnını şişlemek gibi insanlık dışı haraketleriyle katilbir millet olarak tarihe düştüler..

Azerbaycan'a göre, Hocalı'da yaşananlar, 1949 Cenevre Sözleşmeleri'nin, Birleşmiş Milletler'in (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli kararında, Hocalı'da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak görülüyor.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarındaki işgalini şiddetle kınıyoruz...

 

Bu trajedide hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz!

 

KEMAL KURNAZ- EkoAvrasya (Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 

ANKARA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.