10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Gazteciler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Gazteciler

Türkiye’nin deneyimli gazetecileri ile gazetecilik mesleğinin zorluklarından, Türkiye!nin değişen gündeminde ki gazetecinin rolünden ve gazetecilik mesleğinin şartlarından, Genç İfade Gazetesi Muhabiri olarak sizler için konuştuk.

A+A-

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış sonrasında 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 sayılı kanun" adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. "Dokuz patron olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" halini aldı.

Mesleği Çocukluğunuzdan Beri Mi İstiyordunuz Yoksa Şartlar Mı Böyle Gerektirdi ?seyfi-karadeniz-1.jpg

SEYFİ KARADENİZ- TRT HABER- MUHABİRİ

- Mesleğe İlgim Lise Yıllarımda Başlamıştı. Daha Sonrasında Meslek Hakkında Araştırmalar Yaptım. Üniversite De İstediğim Bölümü Kazanarak Bir Anlamda Hayalim Olan Mesleğe İlk Adımımı Atmış Oldum.

Türkiye Gibi Gündemi Sürekli Değişen Bir Ülke De Gazeteci Olmak Zor Mu ?

- Gündemin Çok Sık Değiştiği Ve Etkilerinin Çok Uzun Süre Devam Ettiği Bir Coğrafyadayız. Hem Dış Politika Hem De İç Politika Da Gündemiz Oldukça Yoğun, Gazetici Olarak Bu Yoğunluğu Her An Yaşıyoruz. Türkiye’de Gazetici Olmak Zor Tabi Ki…Aslında Haber Eşittir Hayat.. Günümüzde Hayat Zor Gazetecilikte Zor... Çünkü Bizler Yaptığımız Haberlerde İnsan Odaklı Çalışıyoruz. Yazdığımız Haber, Çekim Yaptığımız Her Olayda İç Dünyasına Bizlerde Girmiş Oluyor Ve Yaşıyoruz. Aslında Gazetecilik Mesleği Zor Olması Onu Daha Da Güzel Yapıyor. Birçok Habere İlk Tanık Siz Oluyorsunuz Son Dakikaları Bizler Veriyoruz. Sorumluluk Duygusu Da Bir Hayli Fazla Oluyor. Günümüz Televizyonluğunda Hem Doğru Haber Vermeniz Ve Herkesden Önde Davranmamız Ve Güvenirlik İlkesini Taşımanız Gerekmekte.asli-mercan.jpg

ASLI MERCAN SARI- Ulusal Basında Gazete Köşe- Röportaj- Haber-Makale Yazarı

Asla aklımda yoktu. Yazın yolculuğuna çıktığımda o basamakları bir bir çıkarken teklifler geldi. Böylelikle alaylı olarak gazeteci- araştırmacı-köşe yazarı-röportajcı olarak, gazete yolculuğum başladı. Sonra ilgili eğitimlerini aldım hala da devam ediyorum. Aslında Ziraatciyim. Ben kesinlikle Gazeteci-Yazar olmalıymışım diye sorgulamadan, bir baktım ki olmuşum. Kimisi çok sevmiş sarılmış kimisi yere göğe sığdıramamış, kimisi de bu neyin kafasını yaşıyor demiş. Sonuç olarak ben sevdiğim ve kendimi çok iyi ifade edebildiğim kutsal bir mesleğin içinde kendimi buluvermişim. Sezar’ın hakkı Seza’ra İsa’nın hakkı İsa’ya diyenlerdenim. Ve kalemi elime aldığımda haklının suçlu bulunduğu bu devirde sonuna kadar haklıyı güvende olduğunu savunan kalemimle sizlerleyim. Ezilenin her zaman sonuna kadar arkasındayım.

 

ezgi-yagmur-kucuk.jpg

Ezgi Yağmur Küçük- Show Haber Whatshapp İhbar Hattı Sorumlusu

Çocukluğumdan Beri Hep Haberci Olmak İstedim. Hiçbir Zaman Doktor Ya Da Mühendis Olacağım Demedim Fakat Ailemin Yönlendirmesiyle İstanbul Şişli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi- Anestezi Bölümünü Okudum. Lisede Okurken 2 Yıl Boyunca Devlet Hastanesinde Staj Yaptım. Mezun Olduktan Sonra Üniversite De 2 Yıl Daha Anestezi Okudum. Okurken Yoğun Bakım Hemşireliği/ Anestezi Teknisyenliği Yaptım Ama Kendimi Her Zaman Kapana Kısılmış Gibi Hissediyordum. Sağlık Sektörünün Her Alanı Çok Değerli Ve Kutsal Meslekler. Ama Ben Oraya Ait Değildim Ve Tekrar Üniversite Sınavına Hazırlandım. İkü Radyo Ve Tv Teknolojisi Bölümünü Tam Burslu Kazandım. Kısa Filmler Çektik. Ödül Bile Aldım :) Ve Hayalim Olan Haberciliğe Adımımı Show Haber'de Attım. Hala Daha Buradayım Ve Her Gün Yeni Şeyler Öğreniyorum. Çok Değerli İnsanlarla Beraber Çalışıyorum. Okul Gibi Burası Benim İçin.

hanifi-bayar.jpg

Mesleği İlk Merak Edişim 2003 Yılında Başladı. Hiç Unutmuyorum Yağmurlu Ve Soğuk Bir Maraş Akşamıydı. Babam Ve Babaannem İle Televizyon İzlerken Elinde Mikrofon Olan Bir Kişi 'Evet Şu Dakikalarda Abd Uçakları Bağdat'ı Vuruyor' Diyordu. Adamın Arkasından Yükselen Dumanlar Ve O Anki Anlatış Biçimi Beni Çok Etkilemişti. Şunu Merak Etmiştim 'Bu Adam Kim, Neden Orada Ve Neden Bunu Anlatma Gereği Duyuyor' Sonrasında Ben Saatlerce Haber Ekranında Yine O Adamı Bekledim. O Adam Yine Çıktığında Pür Dikkat Onu İnceledim. Hiç Unutmuyorum Odama Gidip Kapımı Kapatıp Elime Babamın Parfüm Şişesini Alıp, Kendimi O Adamın Olduğu Yerde Hayal Edip, 'Aykamdan Dumanlay Yükseliyoy, Abd, Bağdat'ı Vuyuyor' Demiştim. Bir Çoğumuzda Olduğu Gibi Yaklaşık On Üç Yaşına Kadar Ben De R'leri Söyleyemedim. Yaşıtlarımın Çizgi Film Veya Animasyon Film İzlediği Vakitlerde Ben Haber Kanallarında Adam Dediğim Muhabirleri İzliyordum. Sonra Merak Duygusunun Ne Kadar Büyük Ve Evrensel Olduğunu Anladım. İnsanın En Büyük Duygularından Birisi Olan Merağı Gideren Kişilerin Muhabirler Olduğunu Anladım. Bir De Seksen Yaşına Merdiven Dayamış Rahmetli Büyükbabamın Günlük İki Gazete Alıp, Gün Boyunca En Ufak Detayına Kadar Okuması Bende Büyük Bir İz Bırakmıştır. Tüm Bunların Sonunca Habercilik Serüveni Başlamış Oldu.

Bildiğim Kadarıyla Gazetecilik, Muhabirlik En Zor Mesleklerden Birisi Bu Zorluğa Ağır Şartlara Uyum Sağlamanız Kolay Oldu Mu ?

burak-dundar.jpg

Burak Dündar- TRT HABER- Muhabir

Bu Meslek Sevilmeden Yapılabilecek Bir Meslek Değil Gerçekten. Gazeteciyseniz Veya Televizyon Muhabiriyseniz Öncelikle Hayatı Planlayarak Yaşamaktan Vazgeçmek Zorundasınız. Zira 5 Dakika Önce Bürodan Çıkıp Sıcak Ekmeğinizi Alıp Evinize Doğru Giderken, 5 Dakika Sonra Hakkariye Doğru Yola Çıkmış Olarak Bulabiliyorsunuz Kendinizi. Günlerce Deprem Bölgesinde Yeme, İçme, Barınma Yönünden Mahrum Kaldığınız Bir Alanda Saatlerce Yayın Yapmak Zorunda Kalabiliyorsunuz. Bunu Yüzlerce Örneklerle Çoğaltabilirim. Elbette Ki Zor Oldu. Zira Bu Zorluklar Hiçbir Maddi Karşılık İçin Yapılabilecek Şeyler Değil. Ancak Habercilik Serüvenimin Başlarında Bir Haber İçin Yüksekovaya Karlı Bir Havada 10 Saatlik Bir Yolculukla Gitmiştim. Küçük Bir Kızın Haberini Yapacaktık. Küçük Kızın Evi De Çamırlar İçinde Kalmış Bir Mahalledeydi. Eve Vardığımızda Çamur İçimde Kalmıştık. Bir An İçimden Off Diyecektim Ki Küçük Kız Gözlerimin Ta İçine Baktı Ve " Burak Abi Gerçekten Bir Gözüm Olacak Mı" Diye Sordu. İşte Haberciliğin Hazıını İlk O Anda Yaşadım. O Masum Çocuğun Bir An Bile Olsa Ümidi Olabilmek Çektiğim Tüm Yorgunluklara Değerdi Gerçekten. O Nedenle Şunu Söyleyeyim Evet Çok Zor Bir Meslek Ancak Çok Kısa Sürede Bu Zorluğa Mesleğin Kendisi Adapte Ediyor Sizi.

oya-nur-kaya.jpg

Oya Nur Kaya- Show Haber- Muhabir

Hiçbir zaman bu mesleği tam anlamıyla yapmış hissedemeyeceğim galiba...Asıl zorluk her gün kendini yenilemek zorunda olman, her gün yeni hayatlara dokunman...ve tabii bunun için insanlara ulaşman...Geriye kalan her şey hal oluyor. iş saatleri uzun, gecesi gündüzü belli olmuyor belki ama mesleğin tatlı tarafı da bu.

seyfi-karadeniz-2.jpg

Seyfi Karadeniz - TRT- Muhabir

Hangi Meslek Olursa Olsun İşinizde Verimli Olmak İçin İlk Şart Mesleğinizi Severek Yapmanız. Çünkü Severek Yaptığınız İşden Hem Siz Mutlu Olursunuz Hemde Çevreniz. Bu Yaptığınız Haberlere, Yazdığınız Cümlere Kaleminize De Yansır. Ben Seyfi Karadeniz Olarak Muhabirliği Çok Severek Yapıyorum. Tabi Ki Ekranda İzlediğiniz Bir Dakikalık Bir Haber İçin Üç İş Günü Ve Yahut Bir Hafta Emek Harcadığınız Zamanlarda Oluyor. En Önemlisi Ortaya Çıkardınız Bir Haber Yayınlandığı Zaman Harcandığınız Zorluklar Bir Anda Yerini Güzel Bir Tebessüme Bırakıyor. Bazen De Telefonda Söylenen ‘’Emeğine Sağlık Çok Güzel Olmuş ‘’Bu Cümle Biz Gazetecilere Söylenen En Etkili Motivasyon Cümlesidir. Özellikle Ağır Şartlara Bir Örnek İle Devam Etmek İstiyorum.23 Ekim 2011 Tarihinde Gerçekleşen 6.7 Büyüklüğünde Olan Van Depreminde Çok Ağır Şartlarda Görev Yapmıştım.Hem Ben Hem Diğer Meslektaşlarım,Deprem Olmuş Evler Yıkılmış ,İnsanlar Ölmüş,Yüzlerce Yaralı Ve Yarım Kalan Hayatlar.,Enkaz Altında Kurtarılmayı Bekleyen Canlar Ve Umutla Bekleyen Yakınları… Bu Ortamda Peki Sizin Göreviniz Ne ? Haber Yapmak Hem De Ortam Böyle İken,,İnsanlar Perişan İken,, İşte Gazetecilik Burada Devreye Giriyor.Haber Yapıyorsunuz Bire Bir Yaşarak,,Onlarla Aynı Havayı Soluyarak Acılarına Ortak Olarak ..Belki De Eliniz Haberi Yazarken Duyulan Acılara Karşında Eliniz Klavyede Tuşalara Bakarken Titrese de Mesleğe İcra Ederiz Biz Muhabirler..Bir De Beni Derinden Sarsan Şehit Haberleri Ve Cenaze Törenleri ,,Kulağımızda Yankılanır Feryatlar ,Gözlerden Akan Yaşlara Tercüman Olursunuz Bazende Aynı Gözyaşı İçinde Haberinizi Tamamlamak Zorunda Kalırsınız. Mesleğin Duygusal Anlamda Zorluğunu Yaşadığım Örneklerden Sadece Bir Kaç Tanesi…

tayfur-kara-2.jpg

Tayfur Kara- Dha- Muhabir

Mesleğin Zor Olduğunu Henüz Başlamadan Önce Düşünüyor Olmam Sebebiyle Fazla Zorlanmadım. Fakat Tahmin Ettiğimin Çok Üstünde Bir Özveri Gerektiğini Görmek Beni Daha da Motive Etti. Kolay Oldu Demek Mümkün Değil Fakat Zor Demenin Keyfini ve Ayrıca Seviyorum.

Türkiye Gibi Gündemi Devamlı Değişen Bir Ülkede Gazeteci Olmak Zor Mu ?

burak-dundar.jpg

Burak Dündar- TRT HABER- Muhabir

Elbette Ki Türkiye Gibi Bir Ülkede Gazeteci Olmak Haberci Olmak Oldulça Zor. Ancak Sürekli Gündemi Takip Etmek Zorunda Olmak Haberciyi Zinde Tutuyor. Bazen Çok Değil Birkaç Gün Bile Sakin Geçse Körelmiş Hissediyorsunuz Kendinizi. Gündem Yoğunluğu Ve Değişkenliği Elbette Zor Ancak Habercinin Gelişmesi İçinde Bulunmaz Bir Fırsat. Gün İçinde Sabah Saatlerinde Askerlerle Birlikte 3 Bin Rakımlı Bir Dağda Terör Operasyonu Yayını Yapmışken Öğleden Sonra Yeni Doğım Yapmış Sevimli Bir Van Kedisinin Yavrularını Anlatıyorsunuz Aynı Ekranda Mesela. Bu Hem Zor Hem De Kaçınılmaz Bir Gelişim Sunan Bir Fırsat. Ülkemiz Hem Gündemiyle Hem De Doğal Güzellikleriyle İnsan Hikayeleriyle Bir Muhabir İçin, Gazeteci İçin Bulunmaz Bir Yer Gerçekten.

Aslı Mercan Sarı- Ulusal Basında Gazete Köşe- Röportaj- Haber-Makale Yazarı

Zorluk kişiye göre değişen bir kavram. Ne istediğini bilen, amaçları doğrultusunda yürüyen, çizgisi belli olan, yancı davranmayıp, kendi hür iradesiyle yazabilen her birey için zorluk yoktur.

Seyfi Karadeniz - Trt- Muhabir

Gündemin Çok Sık Değiştiği Ve Etkilerinin Çok Uzun Süre Devam Ettiği Bir Coğrafyadayız. Hem Dış Polikata Hem De İç Politika Da Gündemiz Oldukça Yoğun, Gazetici Olarak Bu Yoğunluğu Her An Yaşıyoruz.Türkiye’de Gazetici Olmak Zor Tabi Ki…Aslında Haber Eşittir Hayat.. Günümüzde Hayat Zor Gazetecilikte Zor... Çünkü Bizler Yaptığımız Haberlerde İnsan Odaklı Çalışıyoruz. Yazdığımız Haber, Çekim Yaptığımız Her Olayda İç Dünyasına Bizlerde Girmiş Oluyor Ve Yaşıyoruz. Aslında Gazetecilik Mesleği Zor Olması Onu Daha Da Güzel Yapıyor. Birçok Habere İlk Tanık Siz Oluyorsunuz Son Dakikaları Bizler Veriyoruz. Sorumluluk Duygusu Da Bir Hayli Fazla Oluyor. Günümüz Televizyonluğunda Hem Doğru Haber Vermeniz Ve Herkesden Önde Davranmamız Ve Güvenirlik İlkesini Taşımanız Gerekmekte.

Tayfur Kara- Dha- Muhabir

Fikir İşçisiyiz. Haliyle Gücümüz Emek, Ürünümüz De Haber Oluyor. Ani Gündem Değişimleri Zaman Zaman Haberin Hak Ettiği Değeri Görememesine Neden Oluyor. Gündem Doğru Şekilde Takip Edildiği Takdirde De Nokta Atışı Haberler Sunarak Gündem Şekillendirilebiliyor. Bu Anlamda Avantaj/Dezavantaj Unsuru Şartlara Göre Değişiyor. Bu Durum Bazen Zorluk Bazen De Kolaylık Sunabiliyor. Örneğin Memleket Gündemi An İtibariyle ‘Kadın Cinayetleri’ Bu Anlamda Farklı Bir Haber Konusunun Gündem Kılınabilmesi Oldukça Güç. Ama Aynı Şekilde Kadın Cinayetleri Hakkında Yapılabilecek Farklı Bir Gündem Çalışması, Normalden Daha Kısa Sürede Okurları Tekeline Alabilir.

Halkın Gözündeki Gazeteci Profiliyle Gerçek Dünya Da Ki Gazeteci Arasında Ki Fark Nedir?

Hanifi Bayar- İhlas Haber Ajansı-Muhabir

Halkın Gözündeki Gazeteci İle Mevcut Durumdaki Gazeteci Arasındaki Farkları Sıralayabilecek Bir Kapasiteye Sahip Değilim. İletişim Fakültesindeki Değerli Hocalarımız Bu Konuda Bir Çok Çözümleme Yaparken Meslek Büyüklerimiz De Tecrübelerinden Faydalanarak Daha Çok Analiz Şansı Bulabilirler. Fakat Kısaca Kendi Düşüncemi Söyleyecek Olursam, Günümüz Şartlarında Hiç Bir Ülke De Hiç Bir Coğrafyada Halkın Gözündeki Gazeteci İmajı Hayata Geçemez. Çünkü Her Yerde Her Türlü Kısıtlamalar Olabiliyor, Kirli Bilgiler Olabiliyor Ki Günümüzde Bu Sosyal Medya Denilen Yeni Medya İle Daha Da Fazlalaşmış Durumda. Lakin Halkın İstediği Gazeteci Profili 'Dürüstlük'

İlkesine Dayalı. Meslek Gereği Bizlerinde Her Şeyden Önce Dikkat Etmesi Gereken Etik Değerler. Malesef Günümüzde Fakülte Sıralarındaki Teoride Öğrenileni Uygulamaya Geçirmek Bir Hayli Zor Oluyor. Bu Zorlukları Hep Birlikte Aştığımız Zaman İşte O Zaman Gerçekten Gazetecilik Görevini Layikiyle Yerine Getirecek Yeni Arkadaşlarımız Olacaktır.

Tayfur Kara- Dha- Muhabir

Gazetecikle, Özellikle Film Ve Dizilerde, Yalancı, Kötü Niyetli Ve Haber İçin Etik İhlallerden Çekinmeyen Bir Profil Çiziliyor Oluşu Çok Sinir Bozucu. Toplum Gözünde Güvenilirliğimizi Yitirmemize Sebep Olan Etik İhlallerin Tamamından Ayrıca Nefret Ediyorum. Gerçek Dünyada Gazetecilik, Mesleki Etik Ve Ahlak Kuralları Çerçevesinde Değerlendirilirse Baştan Sona Sanılandan Farklı Konumdadır.

Sizi gazeteciliğe yönelten unsurlar nelerdir?

Aslı Mercan Sarı- Ulusal Basında Gazete Köşe- Röportaj- Haber-Makale Yazarı

Kalemim, yaşadıklarım, dışa vurmak isteyip yıllarca baskılanan duygularım, insanların ikiyüzlülüğü ve kapasitem, kabuğumu yırtabilmeyi göze alışım… İnsanların hayatlarını konuşmak yerine konuşulan olmayı tercih etmem bunun için azmetmem. Ezilen kadınlar, istismara uğrayan çocukların sessiz çığlıkları… Sesimi ve sesimizi duyuracağım bir şeyler olmalıydı…

Hanifi Bayar- İhlas Haber Ajansı-Muhabir

'Gazeteciyim' İfadesi Bana Çok Büyük Bir İfade Gibi Geliyor. Bu İfadeyi Hak Etmek İçin Yıllarını Devirmen Gerekiyor. Yaptığım İş Daha Çok 'Tv Haber Muhabirliği' Ama Şunu Da Kabul Ediyorum Ki Gazeteciliğin Bir Kolu. Yani Ana Çatı Gazetecilik. Bizim De Bu Çatıya Ulaşmak İçin Çıkmamız Gereken Daha Çok Merdiven Basamağımız Var. Önceki Sorularınızda Da Belirttiğim Gibi Gazeteciliğe Yönelten Unsurlar, 2003 Yılındaki Irak'ın İşgali, Büyükbabamın Günlük İki Gazeteyi Saatlerce Okuması Ve Merak Duygusu.

Tayfur Kara- Dha- Muhabir

Küçük Yaşlarda Başlayan Fotoğraf Merakım Sebebiyle Kadraj Bilgisi Ve Becerisi Edindim. Buna Bağlı Olarak İzlediğim Görüntülerde Kamera Arkasına Olan İlgim Beni Bu Mesleğe İtti. Verileni Almak İstemiyor Ve Konuların Ardını Görebiliyor Olma Hayalim De Ayrıca Bu Mesleğin Bende Bir Sevda Oluşunun Sebebi Denebilir.

Peki Kadın Gazeteci olmak daha mı zor ?

Oya Nur Kaya- Show Haber- Muhabir

Bu bazen çok zor, bazen kolay...İyi yönleriyle başlayayım...Bir anne düşünün, acısı var, evladını kaybetmiş...kadın olarak onunla duygusal bir bağ kurabiliyorsunuz, yani acısı taptazeyken, o acıyı gel de mikrofana anlat diyebiliyorsun...İkna konusunda işe yarıyor yani. Zorluklarına gelince, en büyün sıkıntı tacize uğruyor olmanız olabilir. Çünkü günümüzde dışarıda gezen bir kadınken bile tacize uğrayabiliyorsunuz, bir de ekran önündeyken siz düşünün. Bu bütün kadın gazetecilerin başına geliyor. Bir de ciddi haberlerde kendinizi kanıtlamadığınız sürece, kadın muhabir yapmasın, yapamaz algısı var. Gerçi bu da sizin yeteneğinizle şekilleniyor. Genelleme yapmak doğru olmaz.

Bir Kadın ve her şeyden önemlisi bir anne olarak gazeteciliğin zorlukları nelerdir ?

Bir kadın olarak bu devirde bu zorluğu başarıya çevirebilmem emin olun hayli zor. Zorluk yaşamadım desem elbet yalan olur. Ego savaşları içinde olduğumu hissettiğim anlar çok oldu. Nasıl aştınız diye sordunuz? Ağaç değilim dedim, hiçbir yerde kök salmam dedim, kalemime güvendim, kendime güvendim, bir yere bağımlı kalmadım.

Peki Gazetecilik Mesleğini Biz Gazeteci Adaylarına Tavsiye Ediyor Musunuz ?

Seyfi Karadeniz – TRT HABER- Muhabir

Gazetecilik Mesleğini İcra Edecek Genç Arkadaşlara, Öncelikle Seçim Yaptığımız Mesleği Çok Ama Çok Severek Yapmalı, Fadekar Olmalı Ve Mesai Kavramı Olmaksızın Hayatın İçinde Haber İle Yaşamayı Kabul Edebilecek Kendine Güvenen Arkadaşlara Tavsiye Edebilirim. Zor Ama Bir O Kadar Da Keyifli Bir Meslek..Dışarda Kar Yağarken Veya Şiddetli Bir Yağmur Yağarken İnsanlar Kendilerini Koruyacak Bir Yer Ararken Biz Gazeteciler Yağan Kar Taneleri İçinde Oluruz Yağan Yağumurda Haber Yaparak Islanarak Bültene Haber Yetişdirme Derdinde Oluruz.Şikayet Nedir Bilmeden En Kısa Sürede Haberi Yetiştirme Tek Amacımız Olur.Haberimiz Yayınladığında Islanan Elbisenin Bizim İçin Bir Önemi Yoktur.Önemli Olan Görevi Başarıyla Tamamlamaktır.

Burak Dündar- TRT HABER- Muhabir

Bu Saydığım Şartlarda Bu Mesleği Gerçekten Yapabilecek Genç Gazeteci Adaylarına Elbette Ki Şiddetle Tavsiye Ederim. Ancak Hayalinde Oturduğu Yerden Para Kazanmak Olan Ve Bir Şeyler Üretmeyi, Ülkenin Dört Bir Yanında Ki İnsanların Hikayelerine Dokunmayı Hayal Etmeyen Kişiler Kesinlikle Meslekten Uzak Durmalı. Zira O Zaman Bu Meslek Çekilmez Olabilir Onlar İçin. Şunu Ekleyebirim Son Olarak. Habercilik Son Yıllarda Çok Daha Zor Gerçekten Geçmişte Güvenilir Ve Kıstlı Kaynak Varken, Bugün Özellikle Sosyal Medyanın Etkisiyle İnanılmaz Bir Haber Bombardımanı Var. Habere Ulaşmak Kolay Ancak Teyit Ettirmek Gerekiyor. Her Okuduğuna İnanmamak Gerekiyor. Bu Da Çok Daha Fazla Mesai Demek. Bunu Olumlu Yönde Kullanıp Hızlıca Gerçek Hikayelere Ulaşan Haberciler Bugün Fark Yaratıyor. Naçizane Tavsiyem Gazeteci Adaylarının Özellikle Bu Yönlerden Kendilerini Geliştirmeleri. O Zaman Görecekler Ki Ekrana Ya Da Gazeteye Yansıttığınız Her Bir Hikaye Ulaşılması Zor Bir Haz Verecek. O Haz Da Bütün Maddi Ve Manevi Yorgunlukları Unutturacaktır Garantisi Benden.

Aslı Mercan Sarı- Ulusal Basında Gazete Köşe- Röportaj- Haber-Makale Yazarı

Kesinlikle tavsiye ediyorum. Güçlü bir psikolojiye sahip olunmalı diye de özellikle ekliyorum. Yazar olunmaz yazar doğulur diyenlerdenim. Hislerini özgür bıraktığınız an emin olun ortaya muazzam güzel işler çıkıyor. Eğer hem yazıp hem de yorumcuysanız, öğrenmeye açık olunmalı. Çok yönlü düşünebilmeli. Bol bol okusunlar demeyeceğim. Gerçekten okunmaya değer kitapları okuyun. Araştırmak çok önemli, enerji ve algı çok önemli... Bu yola katiyen maddiyat fikriyle çıkmayın. İnanın çok yapmasyon oluyor. Bu iş duygu işi, bu iş yürek işi, bu iş adanmışlık işi… Gerçekten hissedebilen yazmalı, güçlüklere göğüs gerebilen gazeteciliğe gönül vermeli.

Hanifi Bayar- İhlas Haber Ajansı-Muhabir

'Maddi Beklentim Fazla, Rahat İş İstiyorum, İşe Giriş Ve Çıkış Saatim Belli Olsun, En Az Tehlikeli Mesleği Yapmak İstiyorum, Ailemin Her An Yanında Olmak İstiyorum' Gibi Beklentileriniz Varsa Yol Yakınken Dönmeye Vakit Kaybetmeyin Derim. Fakat İdeallerim Doğrultusunda Sevdiğim İşi Yapmak İstiyorum Düşünceniz Varsa Siz Ülkemizin En İyi Gazetecisi Olabilirsiniz. Tuttuğunuz Kalem, Bir Olayı Görüntülemeye Yarayan Makineniz Veya Bir Durumu Anlattığınız Mikrofonunuz Hayatınızdaki En Değerli Varlıklarınız Olacaktır. Gelecek Planlamanızı Yaparken İdaellerinizi Her Zaman Ön Planda Tutun. Unutmayın Ki Beyniniz Sizi Yanıltabilir Fakat Kalbiniz Asla

Tayfur Kara- Dha- Muhabir

Sosyal Hayatın Düzensizleşmesi, Ekonomik Durumun Sektörel Zorluğu, Aile Ve Arkadaşlık İlişkilerinde Plana Uydurulamayan Ülke Gündemi, Giyim Tarzı, Beslenme Biçimi… Onlarca Farklı Etmenin Üst Üste Binip Karşılığında Sadece Gazetecilik Yapıyor Olmak Herkesin Yapabileceği Bir İş Değil. Haliyle Tavsiye Konusunda Bir Şey Söyleyemeyeceğim. Bu İş İçin Yaratıldığım Ve Başka Bir

Şey Yapmayacak Olduğum İçin Buradayım. Mesleğini Her Şeyden Üstün Tutamayacak İnsanların Zorlanacağını Söyleyebilirim.

Oya Nur Kaya- Show Haber- Muhabir

Düzenli bir hayat isteyenlere tavsiye etmem...Annenizi, babanızı, eşinizi, dostunuzu, çocuğunuzu görmemeye ve kendi hayatınızı düşünemiyorken insanların hayatını düşünmeye razıysanız, herkese tavsiye ederim...yani kendinizi değil, insanları düşenecekseniz bu mesleği yapmalısınız

Ezgi Yağmur Küçük- Show Haber Whatshapp İhbar Hattı Sorumlusu

Ben Her Zaman İnsanlara Bir Şeyler Anlatmayı, Göstermeyi Çok Sevdim. Gündemi Takip Etmeyi, Çok Çalışmayı, Anlatmayı Seviyorsanız Bu Mesleği Tabii Ki Tavsiye Ediyorum.

Haber:Emine Tunç

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.