Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başladı

Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başladı

Kış Lastiği Uygulaması Kimlere Zorunlu? Kış Lastiği Takmayanlara Verilecek Ceza Ne Kadar? Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Bugün Başladı, Kış Lastiği Kimlere Zorunlu?

A+A-

Kış Lastiği Uygulaması Kimlere Zorunlu? Kış Lastiği Takmayanlara Verilecek Ceza Ne Kadar?


Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Bugün Başladı, Kış Lastiği Kimlere Zorunlu? 

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için bugün itibariyle başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık 2017'de başlayıp,1 Nisan 2018'de sona erecek.

Kış Lastiği Takma Zorunluluğuna Uymayan Araç Sahiplerine Verilecek Ceza ise şöyle;

 1 Aralık – 31 Aralık Arasında verilecek Para Cezası 625 TL ancak bu rakam 1 Ocak 2018'den sonra 715 TL olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebilecek.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.

Kurala uymayan araçların işletmecilerine uygulanan 625 liralık cezanın Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 14,47'lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2018 itibarıyla 715 liraya çıkarılması öngörülüyor. Bakanlar Kurulunun Bu cezayı azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya yetkisi olacak.

kis-lastigi.jpg

Kış Lastiği Uygulaması Kimlere Zorunlu?
Kış Lastiği Uygulaması şu anda Husisi Araçlara Zorunlu Değil.
Kış Lastiği Uygulaması TİCARİ araçlarda ZORUNLU !!!


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kış lastiğine ilişkin yapılan düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunluluk taşıdığını ifade etti.

Sürücüler hazırlıklarını günler öncesinden yaptı yapmasına ancak yapamayanlar için cezai işlem 1 Aralık2016 gece 00: 00'dan itibaren başladı.Trafik şube ekipleri kontrollere gece yarısından itibaren başladı. Siz siz olun hayatınızı tehlikeye atmayın!

Bildiğiniz gibi Kış lastiği +70C  ve altındaki sıcaklıklarda daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır, hayat kurtarır. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlayacak. Kış lastiklerine geçiş için son hafta. Son güne bırakmadan kış lastiklerinin takılmasında fayda var.

Kış Lastiği Uygulaması Bugün Başladı. 1 ARALIK 2017 itibariyle uygulama Başladı!

kis-lastigi-1.jpg


Kış lastiği alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!


Kış lastiği sırt desenleri ve özel karışımı sayesinde yola daha çok tutunur!

Kış lastiğinin başlıca özellikleri ve avantajları nelerdir?

Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.
Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.
Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.
Kış lastikleri özel karışımı sayesinde +70C'nin altında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.
İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini arttırır.
+70C'den daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.
Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

kis-lastigi-3.jpg

Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve  viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.
Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar), M+S ve  Snowflake  veya Snowflake  sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa  kış lastiğidir.
Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.

Aracınızı kışa hazırlamak için neler yapmalısınız?

Kış lastiğinizi taktırın. +70C altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır. (Buraya fren test filmimizin linkini koyabiliriz)
Aracınızın rutin bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun.
Akü kontrolünü yaptırın.
Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın.
Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin.
Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.
Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı sıvısı eklenmeli, ayrıca yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.
Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin.
Lastiğinize; araç üzerinde muhtelif noktalara yapıştırılmış uyarı yazılarında belirtilen doğru havayı basın.

Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.
Aracınızı kullanırken, kış koşullarına uygun özel sürüş tekniklerini uygulayın. Takip mesafesine dikkat edin; hızınızı düşürün; savrulmayı ve patinajı önlemek için ani hızlanmalardan kaçının. Durmak veya yavaşlamak için vites küçülterek motor frenini kullanın.

Kış Lastiği Uygulaması Başladı, Kış Lastiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler!


Kış lastiği +70C'nin altındaki soğuk hava koşullarına uygun tekniklerle donatılmıştır. Sırt karışımı yaz lastiğine göre farklıdır. Oluk sayısı daha çok ve daha geniştir; ayrıca tutunmayı artıran kılcal kanallar eklenmiştir. Bütün bu özellikleri sayesinde kış lastiklerinde yaz lastiklerine oranla daha yüksek yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlanır.

Doğru Lastik Nedir ve Kış Lastiği Nasıl Seçilir?

Kış lastiği uygulaması bugün başladı. 1 Aralık 2017 itibariyle uygulama devreye girdi. Trafik Şube ekipleri denetimlerini sıklaştırdı.

http://www.teknotalk.com/zorunlu-kis-lastigi-uygulamasi-bugun-basladi-60966/

Kaynak: Finans.Haberler.Com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.