VALİ ŞAHİN BAFRA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

VALİ ŞAHİN BAFRA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Bafra ilçesine gelen Samsun Valisi İbrahim Şahin Turizm konusunda incelemelere geçmeden önce Doğanca daki Kuş Cenneti toplantı salonunda Organize Sanayi Toplantısına geçildi.

A+A-

Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kaymakam Halis Arslan, Belediye Başkanı Zihni Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çamaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar ve müteşebbis heyet katıldı. Yapılan toplantıda 2015 yılındaki çalışmalar ve OSB’yi yakından ilgilendirecek gündem konuları hakkın da konuşmalar yapıldı.

KUŞ CENNETİ:
Akabinde kuş cenneti  gözlem evlerinden dürbünlerle izlendi. Kuş cenneti hakkında daha sonra bilgiler verildi. Verilen bilgiler arasında “Kızılırmak nehri ülkemizdeki en büyük deltalardan birisidir. Delta ovası, denizden güneye doğru basamaklar halinde yükselmektedir. Deltanın gerisinde, Kızılırmak nehrinin her iki kenarında yay şeklinde uzanan ve yükseklikleri 600-800 metreye varan Kuzey Anadolu Dağlarının ilk sırasını oluşturan platolar, daha geride ise 1000-1500 metre yüksekliğindeki dağlar yer almaktadır. Kızılırmak deltası, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanıdır. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları Delta'nın eşine az rastlanır ölçüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır. Delta'da, altısı doğu, birisi ise batı yakasında olmak üzere yedi adet göl bulunmaktadır. Deltanın batısında yer alan Karaboğaz gölünün çevresindeki sazlık ve bataklık alanlarla birlikte toplam alanı 1.400 hektardır. Deltanın doğusunda yer alan göller ise Balık gölü, Uzun göl, Çernek gölü, Liman gölü, Gıcı gölü ve Tatlı göldür. Bunlardan Balık gölünün denizle bağlantısı vardır. Göllerin suları tatlı denebilecek kadar az tuzludur. Sadece, denizle bağlantısı olan Balık Gölü'nde denizden su girişinin olduğu dönemlerde tuzluluk artmaktadır.
Tamamı sığ olan göllerin en derin yeri su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde dahi 3 metreyi geçmez. Ortalama derinlik 1.5 metre civarındadır. İlkbaharda suların yükselmesiyle geniş alanlar su altında kalmakta, deltanın doğu ölümündeki göllerin tamamına yakını yerleşmekte ve tek bir gölü andırmaktadır. Bu dönemde, Balık gölü ile deniz arasında bulunan Galeriç ormanının da büyük bir kısmı su altında kalmakta ve eşsiz bir görünün oluşturmaktadır. Deltadaki karakteristik oluşumlardan biride göllerle deniz arasındaki kumullardır.
           
Kolay mahallesinde bulunan Gölevine geçildi. Burada ise birçok su sporlarının yapılabileceği ve tam bir kamp merkezi olmaya aday olan yerlerden bir yer olduğu tespit edildi. Samsun Valisi ve beraberindekiler  gölevinde bulunan dinlenme ve toplantı salonunu, yatakhaneyi ve su sporlarının yapılabileceği alanlar gezildi. Böylesine güzel bir yerin değerlendirilmesi için bir an önce çalışmaların başlanması gerektiği belirtildi.
            ASAR KALE.....

Turizm açısından büyük bir tarihi yer olan ve Kolay mahallesi sınırları içerisinde bulunan Asar Kale gezildi. Samsun Valisi İbrahim Şahine Asar Kale hakkında bilgiler verildi. Samsun’un kültür ve doğa turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Bafra ilçe merkezinin yaklaşık 20 kilometre kadar güneyinde, Kızılırmak suyunun yanında bulunan Asarkale; 3000 yıllık tarihi olan bir yerdir.

M.Ö. 1000 yıllarında yapıldığı ve Helenistik döneme ait olduğu düşünülen bu yapı, o zamanlarda mevcut ticaret yollarını koruma amacıyla stratejik noktalarda yapılan kale türlerinin bir örneğini teşkil etmektedir. Halen ayakta kalan bir kısım yığma taş duvarları ve giriş kapısı kemerleriyle Asar kale günümüzde turizmde büyük önem taşıyan yerlerden bir tanesidir. Her yıl yabancı turistler tarafından ziyaretler edilmektedir.

Kayalığın zirvesine yapılan bu kalenin avlusuna ulaşım kolay değildir. Ancak Asarkale’ye doğru gerçekleştireceğiniz zorlu tırmanışın ardından karşılaşacağınız manzara adeta bütün yorgunluğunuzu üzerinizden atacaktır.

            Son olarak ise Kolay mahallesinde bulunan EÜAŞ taki 12 derslikli ve şuanda eğitim ve öğretim yapılmayan okul gezilerek incelemeler yapıldı. Buradan ise Altınkaya Hidro Elektrik Santraline geçildi. Turizm açısından zenginliklere sahip olan Bafra ilçesini gezen Samsun Valisi İbrahim Şahin daha sonra ilçeden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.