Usta;'Vergisini düzenli ödeyene 5 puan indirim yapılsın'

Usta;'Vergisini düzenli ödeyene 5 puan indirim yapılsın'

Erhan Usta; Vergi Affı İçerisine Kara Para kanunu Gündeme Tekrar Geldi, Vergisini 3 Yıl Düzenli Ödeyene 5 Puan İndirim Yapılsın

A+A-

MHP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Erhan Usta; TBMM Genel Kurulunda Yatırım Ortamının iyileştirilmesi başlıklı torba kanunun görüşmeleri esnasında muhalefetin ısrarıyla “kara para” ile ilgili maddenin kanundan çıkarıldığını, böylece adı geçen kanunun uzlaşı içinde meclisten hızla geçtiğini, ancak; “kara para” ile ilgili maddenin hiçbir düzeltme yapılmaksızın, hatta kapsamı daha da genişletilerek, “vergi ve diğer bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören kanun teklifi” adı altında TBMM gündemine getirildiğini söyledi.

Dürüst Olmayan Mükellefleri Ödüllendiriyorsunuz

Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen, vergi ve diğer bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören Kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Bu kanun teklifi kapsamında getirilmesi düşünülen vergi affı ile ilgili olarak da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşlerini dile getiren Erhan Usta; “bir tasarı-teklif komedisi var. Aftır, yapılandırmadır bunun adı her neyse bu kötüdür, bu bir ülkede olmaması gereken bir şeydir. Hele hele böyle uzun dönem iktidarlarda ortalama iki yılda bir böyle bir kanun teklifi getirilerek düzenlemelere gidiliyorsa, son derece kötü bir şeydir. Bu tür kanunlarla vergisini düzenli ödeyen vatandaşı cezalandırıyoruz. Vergi ve prim af uygulamaları, vergisini zamanında ödeyen dürüst mükelleflere yapılan en büyük haksızlıktır. Toplumda adalet duygusunu zedelemektedir. Adam icabında kredi çekiyor, yüksek maliyetlerle getiriyor, devlete vergisini ödüyor, vergisini kaçırmamaya çalışıyor, dürüst mükellefle daha az dürüst veya dürüst olmayan mükellefin durumuna baktığımızda dürüst olmayanları ödüllendiren bir durum var ortada. Çünkü çoğu zaman vergisini zamanında ödeyen mükelleflere göre çok daha uygun şartlarda yeniden yapılandırma imkânı getirilmektedir. Bu da vergiye gönüllü uyumu azaltmaktadır.

Peki, yapılandırmayı nasıl yapıyoruz? Yıllık yurt içi ÜFE’den yapıyoruz, en düşük olduğu için bir de bundan yaptık diyoruz. Fakat burada olması gereken, normal şartlarda asgari yapılandırmadaki faiz oranı kredi maliyetinde olması lazım. Çünkü burayı bir kredi olarak kullanmasın hatta onun üzerinde bir maliyet yüklememiz lazım ki bu iş alışkanlık hâline gelmesin.” dedi.

3 Yıl Vergisini Düzenli Ödeyene 5 Puan Vergi İndirimi Yapılsın

Erhan Usta, dürüst mükellefler için, komisyonda, 3 yıl üst üste vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin vergilerinde 5 puan indirim yapılmasına ilişkin önerge verdiklerini, ancak; hükümet ve AKP grubu tarafından reddedildiğini söyleyerek, özellikle matrah artırımı yapılması durumunda geriye doğru vergi incelemesi yapılmamasına yönelik maddeler, mükellefleri kayıt dışı davranmaya iten, hatta cesaretlendiren düzenlemelerdir şeklinde ifade etti.

Vergi ve prim affı düzenlemelerinin devletin gelir yapısını bozduğunu ifade eden Erhan Usta, “Af beklentisi oluşmaya (veya oluşturulmaya) başlandığında doğrudan vergilerin tahsilatında aksamalar olmaktadır.” dedi.

 

Milletvekili Erhan Usta daha sonra; “Hükümet yetkilileri ve iktidar partisi milletvekilleri sahada gezerken vatandaşların af beklentilerine olumlu görüşler vererek, hatta bu beklentiyi oluşturarak affın kaçınılmaz olmasına neden olmaktadır. Af veya yeniden yapılandırmanın çözüm olmadığı ortadadır. Bu ihtiyacı en aza indirmek için ilk yapılacak iş asla vergi affı çıkarılmayacağına ilişkin bir irade ortaya konulmasıdır. Hatta buna ilişkin Anayasada düzenleme yapılmalıdır. Daha sonra yapılacak iş, vergiye gönüllü uyumu zorlaştıran, kayıtlılıktan imtinaya neden olan unsurları da içerecek şekilde vergi sisteminde değişiklik yapılmasıdır. Daha adil, daha kapsayıcı, ülkenin makroekonomik hedefleriyle uyumlu bir vergi yapısı oluşturulmalıdır. Bunlarla eş zamanlı olarak idarenin denetim, veri ve analiz kapasitesi güçlendirilmelidir.” dedi.

Erhan Usta Plan ve Bütçe Komisyonunda, bizzat kendisinin hazırladığı ve başkanlığa sunduğu ödenmesi gereken katma değer vergisini, mükelleflere, üç eşit taksitte ödeme imkânının getirilmesi için amaçlanan önergeyi, AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın da imzasıyla hükümete kabul ettirmiş olduk dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.