Usta;"Enflasyon Her Şeyi Bozar"

Usta;"Enflasyon Her Şeyi Bozar"

Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta TBMM Genel Kurulunda Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nı değerlendirdi.

A+A-

Usta’nın konuşmasından satır başları ise şöyle:

 

ENFLASYONUN PROBLEMLERİ BÜYÜTECEĞİNİ DEFALARCA SÖYLEMİŞ BİR MİLLETVEKİLİYİM

 

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'na ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hükûmetin enflasyonla mücadele anlamında bir kısım gayretler içerisinde olmasını takdirle karşıladığımızı öncelikle ifade etmem lazım. Hep bu kürsüden enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu ve enflasyonun Türkiye'de yükseleceğini ve bunun da problemleri büyüteceğini buradan defalarca söylemiş bir milletvekiliyim ”dedi.

 

ENFLASYON HER ŞEYİ BOZAR

Türkiye’nin çeyrek yüzyıl kronik yüksek enflasyondan ciddi sıkıntı çektiğine vurgu yapan Usta, “2000 yılında başlattığımız programın adı ‘Dezenflasyon Programı’ydı esas itibarıyla yani enflasyonla mücadele, enflasyonu aşağıya çekme programıydı. Enflasyonla mücadelede ciddi bir mesafe alındı ancak enflasyonda bir bozulma başladığında, geçmişte bazı sayın bakanların "Ya, 1 puan, 2 puan enflasyon yüksek gelse ne olacak?" deyip enflasyonu küçümseyici tavırlarını da ciddi şekilde eleştirmiş bir milletvekiliyim. Bu anlamda enflasyon meselesi son derece önemli bir meseledir. Enflasyon her şeyi bozar, gelir dağılımını bozar, piyasadaki bütün makro dengeleri bozacak bir husustur. Tabii önümüzdeki sıkıntı, durgunluk içerisinde enflasyon sıkıntısı Türkiye açısından, bu da ayrı bir konu” dedi.

 

EN FAZLA İŞÇİLER VE MEMURLARIN AYLIKLARI ETKİLENECEKTİR

Konuyla ilgili yapılan açıklamaları hatırlatan Usta: “Belli mallarda belli firmaların en azından yılbaşına kadar fiyatlarında yüzde 10 indirim yapması veya artışa gitmemesi şeklinde bir program. Bu gayreti de yine takdirle karşılamakla birlikte, bunun ne kadar kalıcı olacağını, ne kadar sürdürülebilir olduğunu görmemiz lazım. Hakikaten ne kadar malda yüzde 10 bir düşüş olacağını bilmiyoruz, yüzde 10 aylık düşüş önemli bir şekilde enflasyon rakamını geriye çekebilir, bu önemli bir şey olabilir. Tabii buradan da en fazla işçiler ve memurların aylıkları etkilenecektir çünkü yılbaşında enflasyon farkı verecektik, o ayrı bir bahis. Ancak bu, çok sürdürülebilir bir şey değil yani, hem talep tarafında hem de maliyet tarafında enflasyonu ortaya çıkaran nedenlerin üzerine gitmemiz lazım” diye ekledi.

 

ENFLASYON NEDİR?

Elektrik fiyatlarındaki artışları örnek veren Usta, “Aralık ayından bu yana elektrik fiyatlarında konutta, meskenlerde artış yüzde 44,2, bunu anlayabiliyoruz çünkü kurda bir artış var, maliyetler artıyor, burada bir artış yapılıyor ancak sanayi tarafına geldiğimizde artış yüzde 70,9. Burada şunu söylemiyorum, konutu da yüksek artırın demiyorum. Şimdi, enflasyon nedir? Maliyet enflasyonu tarafından baktığımızda girdi maliyetlerinin, üretim maliyetlerinin artması. Şimdi, sanayide elektrik fiyatında yüzde 70,9'luk bir artış yaparsak, yılbaşından bu yana bu üretimi yapan kişiye "Sen bunu ucuza sat."ı nasıl diyebileceğiz? Dolayısıyla maliyetler üzerinde en belirgin belirleyici de esas itibarıyla kurdur, zaten biliyoruz. Kurdaki bu yüksek artıştan dolayı, kur-enflasyon geçişkenliğinden dolayı enflasyonda ciddi bir bozulma olmuştu” dedi.

 

KUR BU SEVİYELERDE SABİTLENDİĞİ ZAMAN BİLE ENFLASYON ÜZERİNDE HALA BOZUCU ETKİSİ OLACAKTIR

İlk yapılması gereken işlerden bir tanesinin girdi maliyetlerine bir bakmak olduğuna dikkat çeken Usta, “Girdi maliyetlerindeki aşırı şişmeler, oralardaki artışlar enflasyona neden oluyor. Yani kura istikrar kazandırmamız lazım -kuru aşağıya çekecek politikaları uygulamaya mutlak suretle koymak gerekiyor- ve kuru aşağı çekmemiz lazım. Kur buralarda sabitlendiği zaman bile -daha yükseğe gitmesinden bahsetmiyorum- enflasyon üzerinde hâlâ bozucu etkisi olacaktır” diye ekledi.

 

OTOMOBİLDE VERGİ AZALTILMASI TÜRKİYE'YE HİZMET ETMEYECEKTİR

Usta, “Diğer tarafında da işin talep kısmı vardır. Talebi kısıcı tedbirlerin alınması lazım veya arz tarafında bir sıkıntı varsa, üretim tarafında bir sıkıntı varsa ki Türkiye'de bu maalesef var, buralarda üretim artışını sağlayacak, talebi de belli ölçüde, özellikle, fiyat artışlarının çok yüksek olduğu, kısılabilir, esnekliği olan mallarda talebi kısıcı tedbirler almak lazım. Bu bağlamda, hemen otomobille ilgili olanı söyleyeyim, otomobilde vergi azaltılması Türkiye'ye hizmet etmeyecektir; Almanya'daki, Japonya'daki otomobil fabrikalarına hizmet edecek bir şeydir. Yapılan o vergi indiriminin de yanlış olduğunu ifade etmek isterim” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.