TÜRKAV Hocalı Katliamı anma programı düzenledi

TÜRKAV Hocalı Katliamı anma programı düzenledi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Bafra Şubesi Hocalı Katliamını Anma ve Kuran-ı Kerim Tilavet-i Programı düzenledi.

A+A-

   Programda konuşma yapan Türkav Bafra Şubesi Başkanı Sami KESKİN:

Bundan tam 25 yıl önce...

Dağlık Karabağ bölgesindeki Türk yurdu Hocalıyı basan Rus destekli Ermeniler, yaşlı, genç, kadın, çocuk demeden tam bin 300 soydaşımızı akıl almaz işkencelerle katletti.

Hocalı katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde Azeri sivillerin, Ermeniler tarafından gerçekleştirdikleri insanlık dışı bir vahşettir. Azeri kaynaklarının ve Memorial, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi bazı uluslararası insan hakları kuruluşlarının bildirdiklerine göre katliam, Rus 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamını Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana cereyan eden en kapsamlı sivil kırımı olarak nitelendirirken, Azeri kayıplarının sayısı üzerinde tartışmaların devam ettiğini kaydetti. Saldırıda ölenler hakkında Azerbaycan resmî kaynaklarının bildirdiği rakam ise 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 kişi olmakla birlikte, katledilen toplam Azeri sayısının bin 300 kişi olduğu tahmin ediliyor.

         İncelenip bakıldığı zaman görülecektir ki Hocalı tamamıyla yok edildi.

936 km2’lik alana sahip ve 2.605 aileden ibaret 11.356 kişinin yaşadığı Hocalı kasabası 26 Şubat 1992 tarihinde tehcire maruz kaldı ve kasaba tamamıyla yok edildi. Hocalı bu katliamın yaşandığı sırada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin koruması altında değildi. Bu nedenle Silahlı Kuvvetler Hocalı halkına yardım edemedi. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri köyü üç yönden kuşatırken, helikopter ve ağır silahların yardımı ile önce köyü bombaladı ve ardından da köye girerek katliam yaptı. Ermeniler bu hareketleri ile Azerbaycan Türkleri ’ne Dağlık Karabağ konusunda bir mesaj vermek ve stratejik bir konumda bulunan kenti işgali amaçlamışlardı. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gecede bölgedeki Rus 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı köyünde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan Azeri resmî rakamlarına göre 613 kişiyi katletti. Katledilenlerin 83’ü çocuk, 106’sı kadın ve 70’ten fazlası ise yaşlıydı. Bu katliamdan toplam 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu. 1275 kişi ise rehin alındı. 150 kişinin ise kaybolduğu belirtildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği görüldü. Aynı vahşetten hamile kadınlar ve çocuklar bile nasibini aldı.

         Katledilen Müslümansa birde Türk’se gören gözler kör duyan kulaklar sağır olur. Tüm dünyanın gözleri önünde olan bu katliamla ilgili hiçbir yaptırım uygulanmadı. Sadece 8 ülke ve ABD’nin bazı eyaletleri soykırım olarak kabul etmiştir. Katliamın sorumlusu, komutanı olan Sarkisyan şuan Ermenistan Cumhurbaşkanıdır. Tüm hukuk kurallarını hiçe sayan katil cezalandırılması gerekirken Cumhurbaşkanı olmuştur. Biz Hocalıyı unutmadık unutturmayacağız Türkün doğmamış bebeklerini öldüren, asil kanını akıtan Zalimlerden hesabın sorulacağına olan inancımla katledilen soydaşlarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

 Program okunan Kuran-ı Kerim ve duaların ardından yapılan ikramla sona erdi.     

turkav-hocali-katliami-anma-programi-duzenledi.jpgturkav-hocali-katliami-anma-programi-duzenledi-001.jpgturkav-hocali-katliami-anma-programi-duzenledi-002.jpgturkav-hocali-katliami-anma-programi-duzenledi-003.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.