Tescilli Lezzet "Tirit"

Tescilli Lezzet "Tirit"

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, havaların soğumasıyla "tirit" sezonunun başladığını belirtti.

A+A-

İkiz, bir tirit evini ziyaret ederek, 2013 yılında Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak odun ateşinde pişirilen "tirit" için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını ve coğrafi işaret aldıklarını anımsattı.

İkiz, "2013 yılında Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak yapmış olduğumuz başvuru sonrası bölgemizde kış aylarının vazgeçilmezi olan tirit, Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Samsun Kaz Tiridi' adı ile tescillendi. Şimdi Samsun ve birçok yerinde tirit yapılmakta." dedi.

Orijinal tiridin kaz asma usulüyle yapıldığını belirten İkiz, "Birçok yerde tirit yapılıyor ama orijinal tirit Havza'da. Tirit sıcak tüketilen bir yiyecek türü. Havza'da bacalara asılarak yapılan tirit hem lezzeti hem de görselliği ile geçmişten gelen o lezzeti en iyi şekilde yansıtmakta." diye konuştu.

Kazların ateş karşısına asılarak yapılan tiridin hazırlanmasının 2-3 saat sürdüğüne işaret eden İkiz, "Tiritteki asıl amaç yemek değil, uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır. Bu geleneği tanıtmak için 14 yıldır Samsun başta olma üzere, İstanbul'da tirit geceleri düzenledik. Son üç yıldır ise Avrupa'da farklı şehirlerde tirit gecesi düzenlemekteyiz." ifadesini kullandı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.