TESCİL SIKINTISI YOK

TESCİL SIKINTISI YOK

BAFRA”DA TİCARET BORSASINDA TESCİL SIKINTISI YOK

A+A-

Bafra Ticaret Borsası Başkanı Hayrettin Demircioğlu, tescil konusunda açıklama yaptı.   Bazı gazetelerde çıkan, “Ticaret Borsası ile tescil sıkıntısı devam ediyor”  haberlerine bir açıklama gereği duyduğunu belirten, Bafra Ticaret Borsası Başkanı Hayrettin Demircioğlu,”Ticaret Borsası ile hiç kimsenin tescil sıkıntısı yok” dedi.


         Demircioğlu, “Ticaret Borsasının tescil sıkıntısı yarattığı, üreticilerin yapılması gereken destekleme onaylarının iki ay sonraya ertelendiğine dair gazetelerde çıkan gerçeği yansıtmayan haberler ile suçlamalar yapılıyor.
 

Bu suçlamaları kesinlikle kabul edilemez buluyorum. Bu suçlamaları yapan kişilerin öncelikle; 164 seri nolu gelir Vergisi Genel Tebliği”nin 4.maddesini çok iyi okumalarını, 5165 S.K. 10.maddesinde ( V.U.K. 371. genel tebliği ) , yine muhtasar beyanname verme süreleri ve stopaj ödeme sürelerine açıklık getiren maddeleri iyi analiz etmelerini rica ediyorum. Bu bahsedilen maddeleri incelersek; 164 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4. maddesinde müteselsil sorumluluk örnekleri ile beyan ediliyor.
 

Borsada tescil ettirilerek satışını yaptığı zirai ürün bedelinden, tevkif yoluyla kesilmesi gereken gelir vergisi ile buna bağlı ceza, gecikme zammı, gecikme faizinden, tescil işlemini yapan borsa ve yöneticileri ile birlikte müteselsilen sorumludurlar ve devamında Borsalar ve yöneticileri alım satımını tescil ettirdikleri zirai ürünler üzerinden yapılması gereken vergi tevkif atını sağlamaya yönelik her türlü tedbiri almaya yetkili kılınmışlardır. Ayrıca borsalar borsada işlem gören ürünlerin alış ve satışlarını kişi bazında cari hesaplarda izlemek zorundadırlar denilmektedir.


5615 S.K. 10.maddesi ( V.U.K. 371 genel tebliği )” nde ise; kesilen müstahsil makbuz beyanları takip eden ertesi ayın 23. günün akşamına kadar borsaya tescil beyannamelerini yaptırıp, vergi dairelerine beyan edilip tahakkuk ettirmeleri ve akabinde 26.günün akşamına kadar ilgili vergi tevkifatının ödenmesi gerektiği belirtilmektedir. Kısaca, müstahsil makbuzu ile kesilen stopaj vergi kesintileri, takip eden ertesi ayın 23.günü akşamına kadar beyan edilip, aynı ayın 26. günü akşamına kadar ödenecektir.Örnek ile açıklamak gerekirse:

Tacir ( A ) aldığı zirai ürün için 01.11.2011 tarihli müstahsil makbuzu kesip ilgili stopaj kesintilerini de yaparak, üreticiye veriyor. Tacir, takip eden ayın 23” üne kadar borsada tescilini yaptırıp 26.” sında ödemesini yaparak, süreci tamamlıyor ve bu vesile ile süreç kanunen 56 gün oluyor. Burada borsanın herhangi bir ertelemesi söz konusu değil.
 

Bu erteleme gibi görünen süreç kanunen verilmiş bir süreç olup, ancak bu süreç kanun değişikliği ile mümkündür. Borsa olarak bu süreci öne çekme gibi bir lüksümüz yoktur. Burada şunu tekrar söylemek istiyorum. Borsa olarak, öncelikle üreticilerimizin mağdur etmek gibi bir durum içerisinde olmadık ve de olamayız. Çünkü borsaların var olmasının ilk adımında, üreticilerimizin olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmedik” dedi.

     

   Kurum olarak kanunların verdiği yetki dahilinde tescil işlemlerini yapmaya devam ettiklerini belirten Bafra Ticaret Borsası Başkanı Hayrettin Demircioğlu, “ Gazetelere asılsız verilen beyanların gerçekleri yansıtmadığını, bir kez daha belirtmek istiyorum. Geçen senelerde zira ürün desteklemesi için, borsa tescil beyannamesi istenmemekte ve kooperatifler aracılığı ile kabul edilmekte iken, 7
 
Nisan 2011 tarih ve 27898 nolu resmi gazetede yayınlanan 2011/21 nolu Türkiye Tarım Havzaları üretim ve Destekleme Modeline göre 2011 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil

ödeme desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uygulama Tebliği”nin ödeme Desteği için üreticilerden istenecek belgeler ve yapılacak işlemler başlıklı 6. maddesi (b) fıkrası gereği
,
üreticilerden ürün alım satımı belgesi müstahsil makbuzu veya fatura yanında Borsa Tescil Beyannamesi istenilmesi zorunlu olduğundan, borsamız tarafından ilgili borsa tescil beyanname

tasdik işlem onayları, takip eden ayın 23. günü akşamına kadar yapılmakta ve 26” sı akşamına

kadar da ödenen stopaj beyanlarına istinaden üreticilerin müstahsil destekleme onayları, tarafımızca tasdik edilmektedir.
 
Borsamız sayesinde, Borsada Tüccarlar tarafından tescil ettirilen zirai ürün stopaj kesintileri yüzde 4 “den, yüzde 2 “ye inmekte burada üreticilerimizin de yüzde 50 stopaj vergi kazancının olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda, üreticilerimizin onay tarihinden önce, borsaya gelip gitmelerini önlemek amacıyla, ilgili müstahsil destekleme onay zamanları, tüm üyelerimize bir yazı ile bildirilmiş ve kendileri bilgilendirilmişlerdir. Böylece tüccarlarımız da, müstahsil sahiplerine gereken bilgiyi verip, hatta borsanın onay tarihlerini müstahsil makbuzlarının arkasına not edip, üreticilerimizin de mağduriyetlerini engellemiş olmaktayız.
 

Burada üreticilerimizin de yüzde 50 stopajdan kazançlı olduğu ve taraflarından kesilen yüzde 4 yerine, yüzde 2 “ lik stopaj kesintilerinin tüccarlarımız tarafından vergi dairelerine ödenmesi için, Kamu zararına ve üreticilerimizin mağduriyetlerine sebebiyet verilmeden, 5174 sayılı TOBB kanunu ve diğer vergi usul kanun ve tebliğ hükümleri çerçevesinde uygulama yapıldığının, her üreticimizin ve kamuoyunun bilmesini istiyorum. Gazetelerde çıkan ve borsamız ile üreticilerimizi karşı karşıya getirmek isteyen kişilere, hiçbir zaman fırsat vermeyeceğimizi buradan açıkça beyan ediyorum.
 
Çünkü borsaların var olma sebeplerinden birisi de, üreticilerimizdir. En az 30 dönüm bir arazi içerisinde, tüm üyelerimizi bir cadı altında toplayıp, üreticilerimizin zirai ürünlerini borsa aracılığı ile en iyi fiyata satabileceklerini bu vesile ile daha kaliteli zirai ürün üretim sürecinin başlayacağı bir Zahire Borsa”sını Bafra” ya kazandırma çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.