Tek ayak ile zirveye çıktı

Tek ayak ile zirveye çıktı

SAMSUN'da 7 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu sağ ayağını kaybeden 57 yaşındaki Yakup Özden,

A+A-

1996 Samsun Bedensel Engeliler Gençlik Spor Kulübü'nü kurdu. Ampute Milli Takımı'na kadar yükselen ve milli takım formasıyla bir çok maça çıkan Özden, Ampute Milli Takım kamp Menajeri ve Ampute Futbol Ligi’nde Teknik Kurul Üyeliği’ne getirildi. Özden, "Hayata hiçbir zaman küsmedim. Top peşine koşmaya devam ettim" dedi.

Samsun’da 1960 yılında doğan ve futbola ilgi duyan Yakup Özden, 7 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucunda sağ ayağını kaybetti. O dönemden sonra hayata küsmeyen Özden, şu anda Ampute Milli Takım Kamp Menajeri ve Ampute Futbol Ligi’nde Teknik Kurul Üyeliği görevi yanı sıra, sporcu kuruculuğunu yaptığı Samsun Bedensel Engeliler Gençlik Spor Kulübü Başkanı olarak hayata devam ediyor. 

Spor hayatını sürdürüp engelli gençlere örnek olarak onları yetiştiren ve milli formalar giydiren Özden, yaşadığı zor günlerini anlattı. Özden şunları söyledi:

"Ben 1960 Samsun doğumluyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Bir de torunum var. O da Samsunspor’da futbol hayatına atıldı. Ben 7 yaşında yine arkadaşlarımla futbol oynarken kaza geçirdim. Top oynadığımız alanın yanında atlar vardı. Futbol sahasının diğer tarafında ise tren yolu vardı. Çarşamba ilçesi tarafından tren gelirken düdüğünü çalması üzerine atlar bir anda üzerimize doğru koştu. Allah’ın verdiği alın yazığı bu galiba, ben o zaman deniz tarafına koşacağımız yerde panikle yol tarafına doğru koştum. O sıra ana yola çıkmışım ve çakıl yüklü kamyonun geldiğini fark etmedim. Kamyonun bana çarpması sonucu engelli durumuna geldim. Ama hayata hiçbir zaman küsmedim. Top peşine koşmaya devam ettim. 2 kere protez bacak aldım. Ancak kullanamadım. Çünkü zorlukları daha çok oluyor. Ben protez bacak olmadan yürüdüğüm tahta değneklerle işlerimi daha rahat hallediyorum."

AMPUTE FUTBOLU İLK KURANLARDAN BİRİSİYİM

Ampute futbolu Türkiye’de ilk kuranlardan olduğunu ve bunla gurur duyduğunu söyleyen Yakup Özden, şunları söyledi:

"Ampute futbolu Türkiye’de ilk kuranlardan birisiyim. Bundan çok mutluyum. Çünkü ülkede kendini eve kapatmış olan engellilerimizi bu spor sayesinde topluma kazandırdık. Bundan çok mutlu ve gururluyum. Bu doktorların bile yaptıramadığı bir şey biz onlara spor yaptırıyoruz. Motive ediyoruz ve para da kazanıyorlar. Yılların verdiği tecrübeler, bilgiler ve deneyimler sayesinde bugünlere geldik. Bugünde Ampute ligi ve milli takım kurulmasında görevler aldık. Çünkü bu lig yoktu. Şimdilerde Avrupa’da ve birçok ülkede kuruldu. En faal olan ülkeler ise Türkiye, Özbekistan, Rusya ve Polonya’da ligler var. Diğer ülkeler sadece şampiyonalara katılıyor. Biz Türkiye olarak çok şanslıyız. Geçmiş yıllarda turnuvalara katıldım. 2008 yılında milli takım formasıyla Fransa'ya attığım gol, Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu tarafından yılın golü seçildi" diye konuştu.

ENGELLERİ ANCAK BİZ BERABER AŞABİLİRİZ

Kendi hayatının gençlere örnek olmasını istediğini azimle hayata tutunarak aldığı görev ve yetkileri anlatan Yakup Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yılda federasyon başkanımız ve yönetim kurulumuz bu yapmış olduğumuz çalışmalardan ve desteklerden dolayı Ampute Futbol Ligi’nde Teknik Kurul üyeliği, Ampute Futbol Ligi Danışma Kurulu üyeliği, Ampute Futbol Milli Takımı’nda Kamp Müdürü ve Kamp Menajeri olarak bana görev verdiler. Bu konuda da bizlerden desteklerini esirgemeyen Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a, bakanlık müsteşarları, yardımcıları, gençlik hizmetleri il müdürümüze, Samsunlu iş adamlarımıza çok teşekkür ediyorum. Biz onların sayelerinde buralara geldik. Biz evlerine kendilerini kapatan kardeşlerimizi ve arkadaşlarımızı aramıza katılmaları için çalışıyoruz ve çalışamaya da devam edeceğiz. Bu bence gençlere bir örnek olsun. Çünkü engelleri anca biz beraber aşabiliriz. Mesela biz takım olarak şampiyonalara yurt dışlarına gidiyoruz. Orada değişik kültürler ve arkadaşlıklar öğreniyoruz ve insan kendini geliştiriyor. Aileler lütfen çocuklarını ve kardeşlerini saklamasınlar. Mesela engelli sporcular için iş imkanları var. Bizde 8 tane branş var. En ağır engelli bile spor yapabiliyor. Biz herkesi kulübümüze bekliyoruz" dedi.

7-yasinda-sag-bacagini-kaybetti-futbolla-zirveye-ulasti_7635_dhaphoto2.jpg7-yasinda-sag-bacagini-kaybetti-futbolla-zirveye-ulasti_7635_dhaphoto3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.