Tavuk Çiftlikleri İflasın Eşiğinde

Tavuk Çiftlikleri İflasın Eşiğinde

MHP samsun İl başkanı Taner Tekin son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısı ile zor duruma düşen Tavuk çiftlikleri adına bir basın açıklaması yaptı.

A+A-

Tekin açıklamasın;Samsun’da özellikle 2012 yılı itibariyle kurulmaya başlayan tavuk çiftlikleri son zamanlarda sıkıntılı günler geçirmekte. 100’ün üzerinde yatırımcının İPART Avrupa Birliği teşvik programlarıyla kurdukları tavuk çiftlikleri, bölgenin tek endüstriyel kesimhanesinin iflas durumuna gelmesinin ardından ekonomik sıkıntı yaşamaya başlamış olup tarımsal sanayiye büyük darbe vurmuştur. Çiftliklerini gayri faal durumda çalışmasının ardından Samsun yatırımcısının yaklaşık 250 Milyon TL’lik yatırımı çürümeye bırakılmış ve hükümet tarafından yatırımcıya sahip çıkılmamaktadır. 

Samsun’un en büyük tarımsal yatırımı olan tavuk çiftliklerinin yeniden faal duruma geçebilmesi ve yatırımcının desteklenmesi gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için ise ilk olarak tekel olan KÖYTÜR’ün içerisinde bulunduğu durumdan biran önce çıkarılması ve borcu olan yatırımcının borçlarının yapılandırılması gerekmektedir. Eğer bu yapılamıyorsa, KÖYTÜR tek el olmaktan çıkarılmalı ve yeni bir yatırımcının teşvik edilerek 100’ün üzerinde ki tavuk çiftliği işletmecisinin derdine çözüm bulunmalıdır.

Tavuk çiftliklerinin yıllık ortalama 400 Milyon TL’lik Samsun ekonomisine katkısı düşünülürse zaten ekonomik olarak hak ettiği konuma bir türlü kavuşamayan Samsun’un daha da zarar göreceği aşikârdır. Bu durum sadece ekonomik değil, üretime dayalı istihdamında düşmesine ve Samsun’da ki işsizlik oranlarının daha da yükselmesine de neden olacaktır.

Samsun’da özellikle son 15 yıl içerisinde özel veya devlete ait çoğu büyük kurumun kapanmasına veya kapasitesinin düşmesine neden olunmuş ve ilimiz bu durumdan ekonomik olarak etkilenmiştir. Bu nedenden dolayı artık elde var olan yatırımcıya sahip çıkmak bir siyasi sorumluluğun yanı sıra bir Samsunluluk bilinci haline gelmelidir. Burada önemli olan ilimizin menfaati ve yatırımcıya sahip çıkılması olmalıdır. Daha önce Grup Başkanvekilimiz ve Samsun Milletvekilimiz Erhan Usta’nın da gündeme getirmiş olmasına rağmen henüz hükümet tarafından olumlu bir adım atılmamıştır. Beklentimiz en kısa zamanda bu sorunun ciddiye alınarak hükümet tarafından elle tutulur bir çözüm bulmasıdır. Aksi takdirde hem ekonomik hem de istihdam anlamında Samsun büyük zarar görecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.