SUDAN SEBEPLERLE ÖLÜM

SUDAN SEBEPLERLE ÖLÜM

Son 6 yılda 4 bin 700 kişinin boğularak hayatını kaybettiği raporlanan Türkiye’de, 2014 yaz sezonu da farklı geçmedi. Yine çocuklarımız, gençlerimiz boğuldu.

A+A-

3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşayanların suyun tehlikelerine karşı donanımlı ve bilgi sahibi olması beklenirken, yaz aylarını boğulma haberleri ile geçiriyoruz. ‘RİP’ akıntısı yazan tabelaların ne anlama geldiğini bilmiyoruz, ya da bilsek bile umursamıyoruz.

Ajans Press’ten alınan verilere göre Mayıs ayı başından itibaren Türkiye genelinde 4 ayda 2597 adet boğulma haberi yayınlanmış. Özellikle Adana, Bursa ve Karadeniz yerel medyası maalesef boğulma haberlerine sıkça yer vermiş.  Serinlemek için denize, göletlere, kanallara giren çocuklar, gençler hatta yaşlılar hayata veda etmiş. 

İstatistiklere göre, boğulmaların 
yüzde 95’i tedbirsizlik ve bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Ölümlerin en büyük sebebi tehlikeli bölgelerde suya girmek. Tabelalar ile “Burada yüzmek tehlikelidir” yazmak yeterli olmuyor. Boğulanı bilinçsizce kurtarmaya koşanlar da sulara kapılıp hayatını kaybediyor. Çok iyi yüzücülerin bile başa çıkamayacağı tehlikeleri bilmek, önlemler almak gerekiyor.

Bu yaz, sorunun farkında olan yerel yönetimlerin, kayda değer girişimleri olmamış değil… Karadeniz sahillerinin Belediyeler tarafından cankurtaranlarla doldurulması, Bartın Emniyetinin halka ve turistlere “akıntıya karşı yapılacaklar” broşürleri dağıtması, AFAD (Afet ve Acil Durum) İl müdürlerinin yerel medyadan uyarıları, hatta Adana’da valiliğin “yasağa rağmen” kanala girenleri helikopterlerle tespit edip para cezası uygulaması dikkat çekici bölgesel girişimler arasında.

Ancak çözüm çok daha ulusal bir bilinçlendirme kampanyası veeğitimle sağlanacak gibi.

Kamu spotları başlangıç olabilir. 
Hatta ilköğretimde, yer alacak bir eğitimle bilinçlendirme, ölümlerin azalmasına, kronikleşen boğulma sorunumuza daha etkili çözüm sağlayacak gibi gözüküyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.