ŞEVKET AŞCI TURİZM FAKÜLTESİNDE, TURİZM PANELİ DÜZENLENDİ

ŞEVKET AŞCI TURİZM FAKÜLTESİNDE, TURİZM PANELİ DÜZENLENDİ

Bafra ilçesinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şevket Aşcı Turizm Fakültesi tarafından ‘Turizm Haftası’ kutlamaları kapsamında, Turizmde sektör ve öğrenci buluşması paneli düzenlendi.

A+A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Hanife Aşcı Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele birçok katılımcı konuşmacı olarak katıldı. ,

TURİZMCİLERDEN, TURİZM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE ÖĞÜT VE CESARET VERİLDİ      

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şevket Aşcı Turizm Fakültesi öğrencileri ve Otelcilik ve Turizm Meslek lisesi öğrencileri düzenlenen  ‘sektör ve öğrenci buluşması’ konulu panelde, sektörün önde gelen isimleri ile bir araya geldi.

    Açılış konuşmalarının ardından panelistler belirlenen konular hakkında öğrencilere ve akademisyenlere sunumda bulundular.

     Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)  Şevket Aşçı Turizm Fakültesinde, Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çilingir’in moderatörlüğünde yapılan panelde sektörün önde gelen isimlerinden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Batı Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Temel Uzlu, Sheraton Samsun Otel Genel Müdürü Melih Kızıltan, Samsun My House Otel Yöneticisi Mustafa Öztürk, Samsun Marin Otel Yöneticisi Orhan Kadıoğlu, Yavuz Tur Seyehat Acentesi İşletmecisi Mustafa Yavuz, Loresima Travel işletmecisi Sezai Akın, Börte Turizm işletmecisi Murat Küçük panelistlik yaptı.
      Panelistler, öğrencilere kariyerleriyle ilgili nasıl gelişim gösterebilecekleri hakkında fikirler verirken yabancı dilin önemini vurguladılar.

         “YABANCI DİLİNİZ YOKSA TURİZMDE KARİYER YAPAMAZSINIZ” 
      Panelde ‘yabancı diliniz yoksa kariyer yapma şansınızda yok’ diyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Batı Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu (TÜRSAB BYK) Başkanı Temel Uzlu, “Hiçbir şey göründüğü kadar zor ve kolay değildir. Arkadaşlar siz doğru ve iyi bir meslek seçtiniz. Muhakkak ki dünyanın en ilerisinde bile bu işin geleceği var. Turizmin sizler için olamazsa olmazlarından biri PR(Halkla ilişkiler), iyi insan ilişkileridir. Hizmet etmeyi sevmek ve bu meslekte sabırlı olmak kariyer yapmak için bunlar olmazsa olmazdır. Ancak bunların yanında bir öğe var arkadaşlar, hepsinden önemlisi yabancı diliniz yoksa  arkadaşlar turizm sektöründe kariyer yapma şansınızda yok. Bakın lütfen bunu unutmayın eğitiminizi alırken muhakkak iyi öğrenin, mezun olduktan sonra çalışırken öğrenirim derseniz, kariyer yapamıyorsunuz.  Özellikle sizlerin bir abisi ve bu meslekte uzun yıllar geçirmiş biri olarak geleceğiniz için muhakkak dil öğrenmenizi istiyorum. Yoksa kariyer planlarınızı unutun. Çünkü yarın gittiğiniz tesislerde bırakın yabancı turisti yabancı personel olacak” dedi. 
        Sheraton Otel Genel Müdürü Melih Kızıltan ise,” Tutku ile işinize sarılırsanız ilerlersiniz. Ben otelciyim demeyin, otelcilik eski halciliktir. Biz işe alımlarda başvuru yapan genç arkadaşlarımızın CV’sine baktığımız zaman eğitim, görünüş, gülümseme  tamam ama iş yabancı dile geldiği zaman maalesef o CV’nin değeri yüzde 50 azalıyor. Turizm sektöründe herkese iş var.  Mutfakta da çalışıp diyebilirsiniz ki kendinize, benim mutfakta İngilizceye ne kadar ihtiyacım olacak, Bu şekilde bir yaklaşım çok yanlış. Çünkü mutfak içerisinde iş hayatınıza komi olarak başlayıp komi olarak bitirmek istiyorsanız belki haklı olabilirsiniz ancak bence hedeflerinizi yüksek koymanız lazım. Ben mutfak şefi olacağım, ben dünyaya açılacağım, demelisiniz ve bunu dediğinizde yabancı dil olmazsa imkansız olur. Dünya o kadar küçüldü ki şirket içerisinde transferler sıklıkla rastlanan bir şey. Ama bu transferlerden yararlanabilmek için İngilizce şart” diye konuştu.

       Samsun My House Otel Yöneticisi Mustafa Öztürk, Yabancı dilde pratik yapmanın çok önemli olduğunu ve otelcilik sektörünün kendileri için hizmet sektörü olduğunu söyledi.

      Yavuz Tur Seyahat Acentesi İşletmecisi Mustafa Yavuz ise,”Bilgiye sahip olmaya çalışın,1992 yılında Türkiye’ye internet girdi. Turizm insan sektörüdür. Turizmde çok hızlı gelişmeler var. Bu sektörde çok büyük işgücüne ihtiyacımız var. Sattığınız ürünü turizm açısından tanımıyorsanız, yabancı dille de anlatmadığınız zaman ürün elinizde aklıyor. İlk olarak bölgeyi tanımanız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

      Samsun Marin Otel Yöneticisi Orhan Kadıoğlu ise, “İşinizi seveceksiniz, yabancı dil gerçekten çok önemli, kendi çabanızla bunları yapacaksınız. Turizmde ve otelcilikte Güleryüz birçok eksikliğinizi kapatacaktır. Kendinizi, sabır ile geliştirirseniz, işinizide geliştirmiş olursunuz. Kısacası siz, kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar turizm ve otelcilik konusunda gelişmiş olursunuz” dedi.  

      Loresima Travel işletmecisi Sezai Akın ise,” 10 yıldır bu işin içerisindeyim. Uçak bileti satanların bile yurt içinde ve yurt dışında kendilerini geliştirmesi lazım. Her sektörde bazı zorluklar var. Yılmadan gelişmek için yapılan çalışma çok güzel olacak” diye konuştu.   

      Börte Turizm işletmecisi Murat Küçük ise, Samsun ilinde, kayıp ve kaçak turizmciliğin olduğunu söyledi. Bafra Kaymakamı Halis Arslan ise, panele katılanlara teşekkür etti. Panelistler, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.      
     Panele Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu müdürü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, Samsun il Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Samsun Barosu Bafra Temsilcisi Serkan Dönüm, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.